Dom over "Leaving Neverland": En verdensstjerne slukkes

Dokumentaren er et ulykkeligt vidnesbyrd, der truer med at ændre vores opfattelse af popikonet for altid, men som også kalder på selvransagelse.
Den britiske dokumentar, som har trukket overskrifter over hele verden, har dansk TV-premiere tirsdag aften klokken 20:45 på DR.

I Leaving Neverland følger man to mænds gribende og tragiske historie om, hvordan barndommens møde og venskab med deres store idol, Michael Jackson, førte til et årelangt seksuelt misbrug fra de var henholdsvis 7 og 10 år.

Anklagerne om pædofili mod den nu afdøde Michael Jackson er ikke nye, men aldrig før har troværdigheden været større. Sangeren var både i 1993 og 2005 for retten efter anklager om pædofili, hvilket resulterede i henholdsvis et forlig og en frifindelse. Som mangeårig fan, der voksede op med plakater af Michael Jackson på væggen, er det alligevel svært fortsat at tro på hans uskyld.

Ikke blot fortællingen, om et monster bag en eventyrlig facade

Leaving Neverland er et absolut must see for enhver. Ikke bare fans, der som undertegnede har troet på Michael Jacksons uskyld, men også til hr. og fru Danmark. Historien om stjernens misbrug af de to drenge er nemlig ikke blot fortællingen, om et monster bag en eventyrlig facade, men i mindst lige så stor grad en skildring af, forældre der overså helt basale faresignaler og tilsidesatte hensynet til deres børns sikkerhed i ren forblindelse over en verdensstjernes opmærksomhed.

Jeg skammer næsten over de timer, jeg har brugt på at efterligne popstjernes trin

Om kunsten kan adskilles fra kunstneren, og hvorvidt Michael Jackson er skyldig eller ej, skal jeg ikke kunne afgøre. Som det påpeges i et debatindlæg i Politiken undlades visse vigtige detaljer i dokumentaren. Ikke desto mindre, er det på det personlige plan den mest tankevækkende dokumentar, jeg længe har set. Og det har sat klare aftryk i mig. Jeg skammer næsten over de timer, jeg har brugt på at efterligne popstjernes trin. Og der går længe inden, at jeg igen kan nyde Michael Jacksons utvivlsomme mesterværker uden at få en klump i halsen - hvis den tid overhovedet kommer.

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce