Starthjælp: Færre kvinder i arbejde og flere kriminelle

Starthjælpen har medført at kriminaliteten er steget, færre kvinder er kommet i arbejde og færre børn går i børnehave
Den lavere ydelse for flygtninge og indvandrere, starthjælpen, der nu er afløst af integrationsydelse/hjemsendelsesydelse, skulle få flere i arbejde.

Men den lave indkomst har kun haft kortvarig effekt på beskæftigelsen, mens konsekvenserne af den øgede fattigdom blandt flygtninge har medført en række negative konsekvenser.

Det konkluderer en ny rapport fra Rockwool Fonden.

Det her viser for mig at se, at de borgerliges løsninger ikke fungerer

”Det her viser for mig at se, at de borgerliges løsninger ikke fungerer,” siger Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, til Netavisen Pio. Han bekræfter samtidig, at Socialdemokratiet vil afskaffe integrationsydelsen, hvis flertallet vender efter det kommende folketingsvalg.

”Vi skal dog ikke tilbage til niveau før 2015, hvor flygtninge røg på kontanthjælp fremfor integrationsydelse. Det ville nemlig betyde, at en familie blot ville få 1300 kr mere i hånden, hvis den ene af forældrene kommer i arbejde, og det mener vi er for lidt,” siger Tesfaye.

Ledigheden blandt kvinder på starthjælp firdoblet

Bente Jensen, der er professor ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, er bekymret over effekten af starthjælpen/integrationsydelsen:

”Børn har godt af at komme i daginstitution og lære at socialisere sig, og det er særligt vigtigt for disse børn, der også har brug for sprogligstimulering. Det gavner integrationen. Derfor så jeg meget gerne, at man fra politisk side sørger for at flere og ikke færre børn af flygtninge kommer i vuggestue og børnehave,” siger hun til Netavisen Pio.

Børn har godt af at komme i daginstitution og lære at socialisere sig

Af Rockwool Fondens rapport fremgår også, at ledigheden blandt kvinderne efter et til to år i Danmark blev mere end firdoblet efter indførelsen af statshjælpen, der reducerede flygtninges ydelse med 35-40%.

Efter indførelsen af starthjælpen steg kriminaliteten ligeledes. Før starthjælpen faldt der én dom for kriminalitet per 10 mænd, men antallet blev efterfølgende fordoblet. Det samme billede gjorde sig gældende blandt kvinderne.

Starthjælp gav færre flygtningebørn i børnehaver

Starthjælpen har tilsyneladende også haft en negativ effekt på antallet af børn af flygtninge i daginstitutionerne. Før indførelsen af starthjælpen gik 56 procent af børnene i enten vuggestue eller børnehave. Det tal faldt efterfølgende til 40 procent.

Integrationsydelsen blev indført umiddelbart efter at regeringen Lars Løkke tiltrådte i sommeren 2015. Med en reducering på 38 procent i ydelsen til flygtninge er integrationsydelsen de facto en genindførelse af starthjælpen, som blev afskaffet under den tidligere SR-regering i 2012. Starthjælpen blev indført i 2002 under VK-regeringen.

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce