Vi skal fjerne iPads fra børnenes liv

Børn på 1 år bør slet ikke se på skærme. De skal i stedet være aktive på gulvet, hvilket de også helt naturligt er.
Begge mine børn har fået iPads af skolen i 0. Klasse. De bliver ikke brugt så meget i timerne, men til gengæld til spil herhjemme. I påskeferien besluttede vi at skærmene ikke skulle med i sommerhus. Jeg forventede skrig og kaos, men det gik faktisk overraskende nemt uden. Vi fik endda bygget en hule i et træ.

I påskeferien besluttede vi at skærmene ikke skulle med i sommerhus

Verdenssundhedsorganisationen WHO udgav i sidste uge for første gang retningslinjerfor børns skærmtid. Børn på 1 år bør slet ikke se på skærme. De skal i stedet være aktive på gulvet, hvilket de også helt naturligt er.

Flere og flere børn udvikler fedme

Baggrunden for, at WHO nu kommer med anbefalinger er, at inaktivitet på verdensplan er skyld i omkring 5 millioner dødsfald årligt. Vores vaner grundlægges tidligt i livet. Det gælder også motion og inaktivitet. Børn gør ikke hvad vi siger, de skal, men det, de ser, vi gør. Derfor er det vigtigt, at vi voksne selv er fysisk aktive og støtter vores børn i at være det.   

Den der iPad opfylder snarere forældrenes end børnenes behov

Flere og flere børn udvikler fedme og andre sygdomme som skyldes inaktivitet. Der er god grund til, at WHO slår alarm. Som forældre er det super nemt lige at stikke ungen en iPad og få fred til at gøre det, man nu skal nå. Altså opfylder den der iPad snarere forældrenes end børnenes behov. Derfor skal vi voksne tænke os om, inden vi griber til iPad-løsningen.

Vi kan starte med at fjerne iPads fra børnenes liv

Som samfund bør vi forholde os til, om der virkelig skal være iPads i vuggestuer, børnehaver og skoler. WHO anbefaler, at børn under 5 år max bør bruge en time på stillesiddende skærmtid om dagen. Forebyggelse af sygdomme er afgørende, hvis vi skal bremse de ellers voldsomt stigende udgifter til sundhedsvæsenet.

Børn under 5 år max bør bruge en time på stillesiddende skærmtid

Derfor er det oplagt at begrænse den tid, børn sidder stille og i stedet opmuntre dem til at bevæge sig. Det bliver de både sundere og gladere af. Vi trænger til en offensiv forebyggende børnepolitik med fokus på mere leg og mindre siddestillende inaktivitet. Vi kan jo starte med at fjerne iPads fra børnenes liv.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Næstformand for Dansk Sygeplejeråd Kreds København


Flere artikler om emnet

Annonce