Annonce

Røde partier: Seniorførtidspension er ikke en løsning

En forbedret seniorførtidspensionsordning er fint, men uden en egentlig rettighed, løser man ikke problemet for de nedslidte, lyder kritikken.
Regeringen, Dansk Folkeparti og de radikale præsenterede i dag et forslag til en ny seniorpensionsordning. Ordningen er et lille skridt i den rigtige retning, men løser ikke det grundlæggende problem med nedslidning, lyder det fra både Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.

"Aftalen løser overhovedet ikke problemet for de nedslidte. Det største problem ved aftalen er, at der stadigvæk ikke er tale om en egentlig ret."

"Morten Østergaard sagde det meget præcist på pressemødet: Man skal søge om at komme på seniorpension,” siger den socialdemokratiske partiformand Mette Frederiksen til TV2/News.

Morten Østergaard sagde det meget præcist på pressemødet: Man skal søge om at komme på seniorpension

Hvad er egentlig problemet i, at man skal hen og ansøge om det. Man lemper jo kriterierne med den her aftale. Hvad er problemet med, at man som nedslidt beder om det, så bliver man vurderet, og hvis man lever op til de her kriterier, så kan man komme på den her ordning?

"Der er to problemer i det her: Hvem er der, skal afgøre det. det kan vi ikke få svar på. Er det en læge, er det en speciallæge, er det en arbejdsmedicinsk klinik, er det ned på kommunen? Hvem er det? Jeg ved det ikke, og regeringen ved det heller ikke. Og det siger de jo også i dag, at det har de jo ikke afklaret,” siger hun og fortsætter:

”Det andet problem - og det er for mig et afgørende problem, og det er også en afgørende politisk forskel: Jeg synes, når man har været mange år på arbejdsmarkedet, og et blevet slidt fordi man har passet sit arbejde, så skal man have lov til en dag og lukke døren bag sig og sige: Nu kommer jeg ikke mere. Nu har jeg gjort det, jeg skulle.”

Ifølge Mette Frederiksen, så er arbejdsprøvning, lægeerklæringer og lange visitationsprocesser en af grundene til, at seniorpensionsordningen aldrig er kommet til at virke. Og også en af grundene til at denne her ordning ikke vil virke.

SF: Truende vælgerlussing kan få selv blind høne til at finde korn

Hos SF kalder politisk ordfører Karsten Hønge aftalen for et skridt i den rigtige retning, men det er på ingen måde nok.

Han hæfter sig blandt andet ved, at regeringen, Dansk Folkeparti og de radikale ikke vil fortælle, hvem der i fremtiden skal stå for at vurdere om man er så nedslidt, at man har ret til ordningen.

”Vi er nødt til at give folk nogle mere håndfaste rettigheder. Den her aftale skaber ingen sikkerhed for, hvornår man kan gå på pension, og lotteriet fortsætter, fordi vi ikke ved, hvem der skal beslutte, om man har ret til seniorpension eller ej. Det er helt afgørende, at beslutningen flyttes væk fra kommunerne, så vi undgår risiko for kassetænkning,” siger han i en skriftlig kommentar.

Han mener, at hele aftalen bærer præg af at være lavet i sidste øjeblik, fordi folketingsvalget nærmer sig.

”Det er mageløst, at regeringen her fem minutter i valg pludselig kan se det fornuftige i at gøre det nemmere for nedslidte at få pension. Det har vi prøvet at banke ind i hovedet på dem i årevis, og det er jo udelukkende et resultat af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og fagbevægelsens pres. En truende vælgerlussing kan åbenbart få selv en blind høne til at finde korn,” siger han.

Det er mageløst, at regeringen her fem minutter i valg pludselig kan se det fornuftige i at gøre det nemmere for nedslidte at få pension.

Han håber, at et nyt flertal efter valget vil kunne lave en løsning, der sikrer flere muligheden for pension, inden de bliver for syge.

”Vi har langt større ambitioner for at sikre flere muligheden for pension, inden de er nedslidte. Det vil vi gøre i samarbejde med arbejdsmarkedets parter og forhåbentlig et flertal i Folketinget efter et valg. Vi håber ikke, at Dansk Folkeparti og Radikale Venstre med denne aftale har tænkt sig at blokere for yderligere forbedringer efter et valg,” slutter han.

Enhedslisten: Løser ikke problemet med stigende pensionsalder

Enhedslisten hilser også lettere adgang til seniorførtidspension velkommen, men kritiserer samtidig, at det grundlæggende problem med en evigt stigende pensionsalder består.

”Jeg er bange for, at de nedslidte fortsat skal stå med hatten i hånden og gå gennem et rigidt system med visitationer, når der ikke er tale om en rettighed for de mest nedslidte,” siger partiets politiske leder Pernille Skipper, der ikke nærer stor tillid til aftaleparterne.

”De smadrede efterlønnen, tvinger pensionsalderen i vejret og har indført tvang og sanktioner overfor syge og arbejdsløse. Derfor er jeg bange for, at når de ikke har fremlagt en model, er det fordi de nedslidte igen skal stå med hatten i hånden og gå gennem et rigidt system med visitationer,” siger hun.

De smadrede efterlønnen, tvinger pensionsalderen i vejret og har indført tvang og sanktioner overfor syge og arbejdsløse.

Enhedslisten mener, at det grundlæggende problem er den stigende pensionsalder, og det hjælper en forbedret seniorførtidspensionsordning ikke på:

 ”Vi har ikke løst det grundlæggende problem. Denne aftale er ikke en løsning for de mange, for pensionsalderen bliver ved med at tordne i vejret. Regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale tror stadig, at social- og sundhedsmedhjælperne, murerne og alle de andre i hårde job kan arbejde til langt ind i 70’erne. Det er fuldstændig verdensfjernt, og det problem skal stadig løses,” slutter hun.

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet