Annonce

Ligestillingen skal helt ind i skurvognen

Kønsfordelingen på erhvervsuddannelserne i Danmark er pilskæv. Flere faglærte kvinder er et svar til et arbejdsmarked, der skriger efter dygtige faglærte.
I Danmark hører ligestillingen til alle steder. I hjemmet. På uddannelserne. Ude i byen. Og selvfølgelig også arbejdspladsen. Men selvom vi har formel ligestilling, bedømmer vi ubevidst kvinder og mænd forskelligt.

Mens ligestillingen klarer sig godt på de videregående uddannelser, hvor antallet af kvinder stiger markant på jura, medicin og journalistik, så oplever vi desværre ikke helt samme udvikling, hvad angår vores erhvervsuddannelser.

Faktisk udgør mænd mere end 80 procent af eleverne

En undersøgelse fra Dansk Byggeri bekræfter, hvad vi længe har vidst: Nemlig, at der er alt, alt for langt imellem kvinderne på uddannelserne til tømrer, murer og VVS-installatør. Faktisk udgør mænd mere end 80 procent af eleverne på over halvdelen af uddannelserne, hvilket man også kunne se i en rapport fra Undervisningsministeriet i 2016.

Det er for mig svært at forstå. Ikke mindst, fordi det er fag som lige netop de her allerede nu skriger på kompetent arbejdskraft og samtidig døjer med nedslidning.

Stadigvæk langt til målet

Antallet af unge, der vælger en erhvervsuddannelse som førstevalg, er det seneste år godt nok steget fra 19,4 procent til 20,1 procent. Det viser nyeste ansøgertal fra i år. Men antallet slår ikke til.  

Samlet set mangler vi nemlig fem procent for at indfri målet om, at 25 procent af en årgang skal søge en erhvervsuddannelse i 2020 - med henblik på den aftale som Socialdemokratiet sammen med regeringen vedtog tilbage i 2014.

Derfor har det også kun begrænset betydning, når statikkerne fra perioden fra 2017 til 2018 viser en i sig selv ellers flot stigning på over 100 kvindelige ansøgere, fordi den fornyede interesse tydeligvis ikke har en udlignende effekt på det samlede antal.

Bedre arbejdsvilkår er vejen frem

Så, hvad gør vi?

Spørger man mig, ja, så handler det om, at vi allerede fra folkeskolealderen giver unge positiv berøring med erhvervsskolernes fag. At vi demonstrerer de mange faglige muligheder for kvinder, der f.eks. drømmer om at blive murer eller VVS-installatør.

Samtidig er det vigtigt, at man senere som studerende, men også igen som ansat, oplever at blive set, hørt og anerkendt. Også selvom man har valgt at gå imod strømmen.

Vi har brug for begge køn i alle slags jobs.

Hvis flere skal drømme om at blive murer, VVS’er eller lastbilchauffør, så skal det ikke være omklædningsforholdene eller en hård, nedsættende, ja, måske endda krænkende tone, der står i vejen for et ellers mangfoldigt arbejdsmarked.

For vi har brug for begge køn i alle slags jobs. Sådan øger vi ikke bare antallet af faglærte. Sådan skaber vi faktisk også nogle måder at være sammen på blandt de studerende og ansatte, hvor der er plads til at se på muligheder og problemer ud fra mange forskellige vinkler.

Mandlige seniorer har i nogle tilfælde f.eks. lettere ved at skabe en relation til en mandlig sosu-assistent fremfor kvindelige. På samme måde vil kvindelige håndværkere ikke bare kunne bidrage til en bedre bundlinje i byggebranchen. De vil også bidrage til en større detaljesans og kreativitet.

Der er brug for faglærte 

Lad os derfor få ligestilling i skurvognen. I terminalerne, i chaufførkabinerne. På plejehjemmene. Lad os få skabt stærke, mangfoldige faguddannelser og et arbejdsmarked i det hele taget, hvor man som faglært bliver bedømt for sit håndværk. Ikke sit køn eller sin baggrund i øvrigt.

Lige nu melder prognoserne, at Danmark om seks år, i 2025, vil mangle op imod 70.000 med en erhvervsfaglig uddannelse. Holder prognoserne stik, kan det få alvorlige konsekvenser for dansk økonomi. Det vil nemlig begrænse arbejdsmarkedet i det private og i det offentlige, og samtidig vil fremtidens ubalancer være med til at øge uligheden i samfundet.

Derfor er det vigtigt, at vi især gør vores unge kvinder og mænd opmærksomme på, hvad virksomhederne får brug for i fremtiden. At jobmulighederne for faglærte er mange og arbejdsløsheden lav. At det er en fleksibel indgang til et arbejdsmarked, hvor efteruddannelse kan åbne endnu flere døre.

Det fortjener den enkelte. Og det fortjener Danmark.

Folketingskandidat, og viceborgmester for Socialdemokratiet i Aarhus


Flere artikler om emnet