Annonce

Socialdemokratiet redder økonomien og bliver beskyldt for uansvarlighed

Det er ikke Anker Jørgensen men Anders Fogh Rasmussen, som har ført den mest uansvarlige økonomiske politik i efterkrigstiden.
Vi ved allerede, hvad de borgerlige under valgkampen vil sige om den socialdemokratiske økonomiske politik. For uanset hvor indlysende fornuftig politikken er, er det umuligt for en borgerlig politiker at indrømme det. Sådan har det været i 25 år, og sådan er det stadig.

Sådan har det været i 25 år, og sådan er det stadig

Hvis man skal forstå den borgerlige lejrs reaktioner på Socialdemokratiets økonomiske politik, skal man kigge lidt tilbage i historien. Det viser sig nemlig hurtigt, at reaktionen altid er den samme, uanset hvilken politik de socialdemokratisk ledede regeringer fører.

Og uanset, at det gang på gang står klart, at den socialdemokratiske økonomiske politik viste sig at være fornuftig.

Nyrup som redningsmand i 90'erne

Poul Nyrups regeringer reddede økonomien – og blev beskyldt for uansvarlighed Da Poul Nyrups regering overtog regeringsmagten i januar 1993, var der næsten 340.000 arbejdsløse. Efter de glade yuppie-dage under Schlüter i 1980’erne var økonomien gået i stå, arbejdsløsheden steg og steg og det var tydeligt, at det var nødvendigt at sætte gang i økonomien igen.

"Pengene fosser ud af statskassen.”

Venstres finansordfører Anders Fogh Rasmussen i Politiken 1. september 1993.

Men da Mogens Lykketoft som finansminister fremlagde finansloven for 1994, var reaktionen klokkeklar fra Anders Fogh Rasmussen: Det var en fuldstændigt uansvarlig finanslov, mente han. Vi skulle spare os ud af krisen.

"Det konservative Folkeparti havde gerne set, at regeringen gennemførte den tiltrængte sanering af statsfinanserne”.

Det konservative Folkepartis finansordfører Gitte Seeberg i Politiken 26. august 1998.

Selvfølgelig tog Anders Fogh, Venstre og resten af de borgerlige politikere fejl: Finansloven for 1994 blev starten på næsten 10 års økonomisk fremgang. Da Poul Nyrup overlod regeringsmagten til Anders Fogh i 2001, var arbejdsløsheden faldet fra 12 procent til 5 procent ledighed. Og de offentlige finanser var bundsolide.

Da Poul Nyrup overlod regeringsmagten til Anders Fogh i 2001, var arbejdsløsheden faldet fra 12 procent til 5 procent ledighed

Men det var med skrig og skrål over den socialdemokratiske økonomiske politik undervejs. Da regeringen fremlagde sit forslag til finanslov for 1999, var opsvinget i god gænge med balance i statsfinanserne. Men det var skrøbeligt, og i 1998 blev store dele af verden ramt af en recession. Alligevel ville de konservative have haft en nedskærings-finanslov, som risikerede at trække tæppet væk under fremgangen.

Anders Fogh har ført den mest uansvarlige politik i efterkrigstiden

Da Poul Nyrup overlod statsministerkontoret til Anders Fogh Rasmussen i 2001 var samfundsøkonomien i topform. Der var styr på arbejdsløsheden, statsfinanserne var i plus, betalingsbalancen havde et kæmpe overskud og der var lavet de reformer i økonomien, som havde vist sig nødvendige.

De knap 9 år under Poul Nyrup er den største samfundsøkonomiske succes i efterkrigstiden. Modgang blev vendt til fremgang, men aldrig i en grad så økonomien blev overophedet.

De fine champagnebarer i København havde kronede dage og solgte magnumflasker til de nyrige spekulanter

Alt det skiftede, da Anders Fogh blev statsminister. Forbruget bare steg og steg. De fine champagnebarer i København havde kronede dage og solgte magnumflasker til de nyrige spekulanter, boligmarkedet gik amok og der blev delt gaver ud til højre og venstre.

Det var en forbrugsfest uden fortilfælde, men alle kunne se at det måtte ende galt. Og det gjorde det: Danmark var et af de lande, der blev hårdest ramt af finanskrisen. Boligpriserne faldt, bankerne måtte reddes af staten og virksomheder lukkede på stribe, fordi forbruget faldt som en sten.

Danmark blev hårdere ramt end vores nabolande, der op gennem 00’erne havde mere fornuftige statsministre end Anders Fogh.

Det er ikke Anker Jørgensen men Anders Fogh Rasmussen, som har ført den mest uansvarlige økonomiske politik i efterkrigstiden

Det er ikke Anker Jørgensen men Anders Fogh Rasmussen, som har ført den mest uansvarlige økonomiske politik i efterkrigstiden.

Selv Bjarne Corydon var ræverød

Det var et land i den dybeste økonomisk krise i generationer, Helle Thorning-Schmidt overtog ansvaret for i 2011.

Der var brug for at sætte gang i økonomien igen, og man kan godt sætte spørgsmålstegn ved, om regeringen – med Bjarne Corydon og den radikale Margrethe Vestager i de to tunge økonomiske ministerier – gjorde nok for at sætte gang i samfundsøkonomien igen. Om ikke det ville have været bedre at føre en mere ekspansiv finanspolitik, som økonomerne kalder det.

"Jeg synes, det er dybt alvorligt, og det klæder ikke regeringen at gamble med dansk økonomi”

Venstres finansordfører Peter Christensen i Politiken 27. august 2014

Men for de borgerlige var det stadig galt. Selv Bjarne Corydons finanslove var alt for ødsle og uansvarlige, mente de. Ja, Venstres Peter Christensen – som på det tidspunkt var finansordfører – tillod sig endda at mene, at finansloven gamblede med Danmarks økonomi.

Selv Bjarne Corydons finanslove var alt for ødsle og uansvarlige, mente de

Det var Anders Fogh og Lars Løkke, der fra 2001 til 2011 havde ført casino-økonomi. Alligevel var det Socialdemokratiet, der blev beskyldt for at gamble med samfundsøkonomien, da der skulle ryddes op.

De borgerlige regeringer formøbler det hele i hurtigt forbrug og skattelettelser

Vi ved godt, hvad de borgerlige vil sige om den socialdemokratiske politik

De borgerlige politikeres automat-reaktion har i 25 år været, at socialdemokratisk økonomisk politik er for ødsel. Uansvarlig. At den fører Danmark ud over afgrunden.

Historien viser, at de borgerlige tager fejl. Igen, igen og igen

Det vil de borgerlige også sige i denne valgkamp. Det er trættende at høre på, men de sidste tre årtiers økonomisk politik har lært os at det er de socialdemokratiske regeringer, der fører ansvarlig politik og de borgerlige regeringer, der formøbler det hele i hurtigt forbrug og skattelettelser.

Historien viser, at de borgerlige tager fejl. Igen, igen og igen. Og på et tidspunkt bliver de vel også selv trætte af at synge den samme, gamle sang?

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.
Henrik Andersen er cand.scient.pol. Han har i en årrække arbejdet i krydsfeltet mellem politik, analyser og rådgivning og har siden 2016 været tilknyttet Netavisen Pio som klummeskribent og anmelder. Han er desuden kredsformand for Socialdemokratiet i Gladsaxe.

Flere artikler om emnet

Kommentarer

Helt enig. I dag står finansminister Kr. Jensen og lyver på news, påstår økonomien var i bund efter Corydon, en stor løgn. Og vi ved i dag at væksten også steg mere end oplyst i 2015. KJ. Lyver så vandet driver her.