Radikale vil begrave S-plan i Christiansborg-teknik

De radikale mener ikke, at Socialdemokratiets plan om tidligere folkepension kan gennemføres, selvom der skulle være flertal uden radikale og DF.
De Radikale mener ikke, at Socialdemokratiets forslag om ret til tidligere pension til dem, der kom tidligt på arbejdsmarkedet kan gennemføres i den næste valgperiode - uanset, hvordan vælgerne sammensætter Folketinget.

”De nåede ikke at opsige velfærdsforliget før valgets udskrivelse. Dermed er den socialdemokratiske pensionsplan død," siger de radikales beskæftigelsesordfører Rasmus Helveg Petersen til A4 Nu.

Velfærdsforliget er en aftale som fem partier indgik i 2006, der blandt andet betyder at folkepensions- og efterlønsalderen vil stige løbende.

Men heller ikke selvom Socialdemokratiet skulle få flertal sammen med andre partier, der støtter en differentieret pensionsalder, vil det være muligt at gennemføre, mener de radikale.

” Det kan ikke gennemføres. Selv hvis valget - højst overraskende - skulle falde sådan ud, at Mette Frederiksen måtte få et flertal uden at skulle gøre brug af hverken Radikale eller Dansk Folkeparti,” siger Rasmus Helveg Petersen til A4 Nu med henvisning til, at differentieret pensionsalder ifølge de fire borgerlige partier og et internt regeringsnotat er et brud med velfærdsaftalen fra 2006, som Socialdemokratiet er en del af.

Strider imod de uskrevne regler

Ifølge normal skik på Christiansborg skal et forlig opsiges inden et valg, hvis man ønsker at ændre det - og det har Socialdemokratiet ikke gjort, mener de radikale.

”Det samarbejdende folkestyre bygger på fælles spilleregler. Derfor kan deres plan ikke gennemføres uanset, hvordan Folketinget sammensættes. Det strider simpelthen mod principperne,” siger beskæftigelsesordfører Rasmus Helveg Petersen og tilføjer, at Dansk Folkeparti har samme opfattelse.

Skulle det ske, vil det dog ikke være første gang i Christiansborgs historie, at et forlig er blevet brudt. Og der er i øvrigt ingen juridisk hindring for at gøre det, da det blot er kutyme på Christiansborg, men ikke lov.

S: Nu er det op til danskerne

Mattias Tesfaye, der er ordfører for Socialdemokratiet på området, afviser fuldstændig blå blok og de radikales opfattelse af, at løbet er kørt for idéen om tidligere tilbagetrækning for nedslidte med mange år på arbejdsmarkedet:

”Vores forslag er ikke dødt. Det er mere levende end nogensinde. Nu skal danskerne tage stilling til, om de støtter den politik, vi har fremlagt, og den diskussion kan de radikale ikke begrave i Christiansborg-snik-snak.”

Men er det ikke korrekt, at der ligger et notat, som siger, at det ikke kan gennemføres, med mindre I opsiger velfærdsforliget?

”Vi har et andet notat fra regeringen, hvor der står det modsatte. Sådan kunne vi kaste papirer i hovedet på hinanden. Det centrale er, at mange lønmodtagere er kommet i klemme, fordi regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale var med til at ødelægge efterlønnen, siger han til A4 NU.

Der skal være folketingsvalg den 5. juni.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Visse aftaler indgår de radikale gerne med DF....

R er hyklere mht DF. Og de kommer til at revidere deres krav. De ødelagde efterlønnen med DF,V og K og kun fordi S kom med forslaget , kom Løkke med seniorpension. Lidt men ikke nok. Mettes forslag kommer i gang, vent og se

Annonce