Annonce

V-kandidater går imod Løkke-melding: Ønsker topskat fjernet

Løkke tager afstand fra topskattelettelser, men kandidat-test afslører at Venstres folketings-kandidater er uenige
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har brugt valgkampens første dage på at give et såkaldt ”velfærdsløfte”, hvor han lover en højere offentlig vækst, hvilket gør det umuligt at gennemføre de topskattelettelser, som begge regeringspartnere Liberal Alliance og de konservative går til valg på.

I forbindelse med, at Liberal Alliance præsenterede deres økonomiske 2030-plan, der blandt andet lægger op til at afskaffe topskatten og efterlønnen, afviste Lars Løkke Rasmussen at topskattelettelser kan komme på tale.

Men spørger man et flertal af Venstres folketingskandidater, så skal topskatten afskaffes.

V-kandidater vil af med topskatten

I en kandidattest på Altinget bliver kandidater fra diverse partier bedt om at forholde til om ”topskatten skal fjernes”.

Her deler over halvdelen af Venstres medvirkende kandidater ønsket om at afskaffe topskatten.

Af de 64 V-kandidater, der har udfyldt kandidat-testen, svarer 35, at de enten er ”helt enig” eller ”overvejende enig” i, at topskatten skal fjernes. Det viser en gennemgang af kandidat-svarene, som Netavisen Pio har foretaget.

Modsiger Løkke

Så sent som i sidste uge satte Lars Løkke ellers lighedstegn mellem skattelettelser og grådighed, da han gæstede P1-programmet Slotsholmen.

”I det omfang, der bliver råd til at lempe skatten, så vil jeg prioritere at gøre det der, hvor det kommer det arbejdende folk til gode,” lød det dengang fra statsministeren, som også advarede imod den stigende ulighed:

Hvis kløfterne bliver for store i et samfund, så går det ud over tilliden

”Hvis kløfterne bliver for store i et samfund, så går det ud over tilliden.”

Nu står det dog klart, at flertallet af Lars Løkke Rasmussens egne folketingskandidater ikke er enige.

Venstre-spidser vil fjerne topskatten

Blandt fortalerne for en afskaffelse af topskatten er blandt andre ministeren for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, Eva Kjer Hansen, og minister for energi, forsyning og klima, Lars Christian Lilleholt. De erklærer sig henholdsvis ”helt enig” og ”overvejende enig” i, at topskatten skal fjernes:

en skat, der har så stor skadelig effekt på arbejdsudbuddet [bør] naturligvis sænkes eller fjernes

”(....) en skat, der har så stor skadelig effekt på arbejdsudbuddet [bør] naturligvis sænkes eller fjernes,” lyder begrundelsen fra Lars Christian Lilleholt.

Blandt V-folketingsmedlemmer, som erklærer sig helt eller overvejende enig i at topskatten skal afskaffes, kan nævnes Marcus Knuth, Jan E. Jørgensen, Martin Geertsen, Jacob Jensen, Hans Chr. Schmidt og Michael Aastrup Jensen.

Socialdemokratiet: Det tager mere end 48 timer at blive socialdemokrat

Hos Socialdemokratiet overrasker afsløringen ikke Pernille Rosenkrantz-Theil:

den her afsløring viser jo bare, at Løkkes U-vending ikke har rod i Venstres bagland

”Det er lidt komisk, når Løkke pludselig vender på en tallerken fem minutter i valgkamp og den her afsløring viser jo bare, at Løkkes U-vending ikke har rod i Venstres bagland.”

Pernille-Rosenkrantz-Theil finder det påfaldende at V-toppen har foretaget sit hop ind mod midten i dansk politik i form af velfærdsløftet - tilsyneladende uden at tage minstre og folketingsmedlemmer fra Venstre i ed først: 

”Vi må jo bare konstatere, at det tager mere end 48 timer at blive socialdemokrat,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil med henvisning til de nye toner fra Lars Løkke på valgkampens anden dag.

Netavisen Pio har bedt om en kommentar fra Venstre, men partiet er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet