Annonce

Meningsmåling: Socialdemokratiet tæt på to bornholmske mandater

Socialdemokratiet står til stor fremgang i måling fra Bornholm. Det kan betyde, at partiet får to folketingsmedlemmer valgt på øen.
En helt ny meningsmåling, foretaget af Jysk Analyse for TV 2/Bornholm, er særdeles opløftende læsning for de lokale socialdemokrater på Bornholm.

Ved folketingsvalget i 2015 fik partiet 33,5 procent af de bornholmske stemmer. Det sendte Lea Wermelin i Folketinget med en solid bornholmsk opbakning.

Men den nye måling viser, at socialdemokraterne er meget tæt på at kunne snuppe begge bornholmske mandater. Meningsmålingen, der er foretaget 8.-9.maj, og altså efter valget blev udskrevet, viser, at tilslutningen til partiet er vokset til 37,9 procent. Altså en samlet vækst på 4,4 procentpoint.

Målingen glæder folketingsmedlem Lea Wermelin.

"Det er selvfølgelig en kanon god måling og jeg håber, den holder hele vejen til valgdagen. Men det er jo den endelig måling på valgdagen som gælder," siger hun til TV 2/Bornholm.

Den nye måling viser, at Venstre ligger stabilt i forhold til resultatet ved folketingsvalget i 2015, hvor Venstres Peter Juel-Jensen blev valgt til Folketinget med 20,3 procent af de bornholmske stemmer i ryggen. Målingen viser en mindre tilbagegang til 19,8 procent af de bornholmske stemmer, men det vil umiddelbart give genvalg til Juel-Jensen.

Socialdemokratiets store fremgang betyder, at socialdemokraterne kun er er 1,7 procentpoint fra at kunne snuppe den anden folketingstaburet, som i dag tilhører Venstre. Mandater vil i så fald gå til enten tidligere folketingsmedlem og Europa-Parlamentsmedlem Claus Larsen-Jensen eller tidligere DI-direktør Lars Goldschmidt.

Ikke nogen valgbonus

På Bornholm er der to mandater at kæmpe om, og valgreglerne betyder, at hvis et parti får dobbelt så mange stemmer som nummer to, så får det store parti begge mandater.

Der er dog ikke tale om hvad man kunne kalde en valgteknisk bonus-ordning. Hvis Socialdemokratiet (eller et andet parti) tager begge mandater, så vil det blot betyde, at der ryger et tillægsmandat fra et andet sted i landet.

Stemmerne fra Bornholm indgår i det samlede landsdækkende valgresultat, så selvom man som vælger stemmer på et parti, som ikke får en valgt, så går de ikke tabt.

Det er aldrig sket, at det samme parti har fået to medlemmer valgt på Bornholm. Normalt er det Socialdemokratiet og Venstre, der deles om mandaterne på øen. Kun en gang var udfaldet anderledes, det var ved jordskredsvalget i 1973, hvor Fremskridtspartiets N. Vestergaard Eriksen tog mandatet fra senere landbrugs- og fiskeriminister Niels Anker Kofod.

Dansk Folkeparti i frit fald

Mens målingen er opmuntrende læsning for Socialdemokratiet, så er den omvendt ond læsning for Dansk Folkeparti, der ved sidste valg kun var nogle få stemmer for at vinde et mandat fra Venstre.

Det kommer de formentlig ikke i nærheden af i denne omgang.

Helt konkret går Dansk Folkeparti 7,9 procentpoint tilbage i den nye meningsmåling i forhold til resultatet fra folketingsvalget i 2015. Dengang fik partiet 19,9 procent af de afgivne bornholmske stemmer. I den nye måling angiver kun 12 procent af de 1001 adspurgte, at de ville sætte kryds ved Dansk Folkeparti nu.

Målingen viser desuden pæn fremgang til SF og tilbagegang for Liberal Alliance, men ingen af dem er i nærheden af at få et mandat valgt.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce