Annonce

Radikale positive over for en ydelseskommission

Den radikale udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen melder klart ud: ”Vi vil rigtig gerne være med på at se på en kommission”
De radikale er positive over for forslaget om at lade en ydelseskommission se på, hvordan man skruer fattigdomsydelser som integrationsydelsen sammen på en ny måde.

Forslaget om en ydelseskommission er fremsat af Socialdemokratiet. Det har hidtil stået uklart, hvad de radikale mener om forslaget, men under et debat-arrangement mandag mellem udlændingeminister Inger Støjberg (V), udlændingeordfører Mattias Tesfaye (S) og de radikales udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen – arrangeret af Politiken - lod Sofie Carsten Nielsen forstå, at de radikale er positive over for forslaget:

Det giver rigtig god mening

”Og i forhold til fattigdomsydelserne: Vi vil rigtig gerne være med til at se på en kommission. Det giver rigtig god mening. Jeg siger bare lige nu og de her år, er der kommet flere og flere fattige børn. Bleer koster det samme, uanset om man har flygtningebaggrund eller dansk baggrund. For os er det bare helt afgørende, at vi gør noget nu for de her fattige børn,” lød det således fra Sofie Carsten Nielsen.

Tesfaye: Lad os tænke os grundigt om

Carstens Nielsens udstrakte hånd til S-forslaget kom som en reaktion på et indlæg fra Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, hvor han fortalte om baggrunden for det socialdemokratiske forslag om at lade en ydelseskommission se på fattigdomsydelserne:

Integrationsydelsen er ændret 20 gange på 20 år. Overvej lige det

”Integrationsydelsen er ændret 20 gange på 20 år. Overvej lige det. Socialdemokratiet opfandt integrationsydelsen i 1999. Det er tyve år siden. Hvilken anden ydelse er ændret 20 gange på 20 år? Derfor siger vi i Socialdemokratiet: Skulle vi nu ikke lige trække vejret og tænke os grundigt om? Hvor skal den ydelse ligge? Og ikke kun ydelsen, men også i sammenhæng med boligstøtte, friplads og børnecheck. Lad os lade en kommission se på det i tolv måneder og lade den komme med et bud,” sagde Tesfaye og fortsatte:

”Og så håber vi selvfølgelig på, at når valgkampen har lagt sig, og vi har sænket skuldrene, at vi i Folketinget så kan blive enige om, hvordan vi får lagt de her ydelser, så børnene ikke skal vokse op på den måde, som de vokser op nu, men også sådan at vi undgår, at der kun er 1.300 kroner til forskel, når man skal op og arbejde i Bilka.”

”Mattias siger en hel masse kloge ting”

Sofie Carsten Nielsen kvitterede:

”Vores krav er, at vi skal have færre fattige børn, men jeg synes Mattias siger en hel masse kloge ting. Han siger jo både, at der ikke kun er to positioner i udlændingepolitikken – hvor er det dog forfriskende. Hvis vi bare kunne komme dertil, at det eneste det handler om, det er den der strammer-tæller, så vil vi allerede være nået enormt langt. Så kan vi diskutere, hvordan vi løser de reelle problemer.”

Debatmødets ordstyrer, politisk kommentator på Politiken, Kristian Madsen, borede i sagen og spurgte, om Sofie Carsten Nielsen kan leve med en integrationsydelse, som efter en lang kommissionsudredning, bliver lavere end kontanthjælpen.

Sofie Carsten Nielsen svarede, at det ikke er afgørende for de radikale, hvordan integrationsydelsen er skruet sammen, men derimod at forholdene for de fattige børn forbedres:

”Jeg kan ikke leve med, at vi fortsætter med at få flere fattige børn. Jeg kan godt leve med, at vi sætter integrationsydelsen sammen på en anden måde. Jeg kan leve med, at en kommission kommer med nogen smadder gode anbefalinger. Vi mener ikke, at ydelserne skal se ud på en bestemt måde. Det vi ikke kan leve videre med, er at børnefamilierne skal leve videre under vilkår, som de gør nu. Det kan ikke fortsætte.”

Støjberg: ”Ydelserne bliver jo hævet markant”

Debatten fik udlændingeminister Inger Støjberg (V) til at gentage at rød blok vil hæve integrationsydelsen ”markant”:

og det betyder bare, at der kommer flere hertil, flere asylansøgere hertil, og færre kommer i arbejde

”Godt, men så har vi også lige som fået svaret: Ydelserne bliver jo hævet markant. Det er uden for al diskussion, og det betyder bare, at der kommer flere hertil, flere asylansøgere hertil, og færre kommer i arbejde.”  

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet