Annonce

Netto og Fakta har et højt forbrug af gratis virksomhedspraktikanter

COOP og Salling Group tegner sig for cirka halvdelen af ledige i aktivering, men anklages for misbrug af billig arbejdskraft
Når du gør dine dagligvareindkøb, er der en god mulighed for, at du ønskes en ”fortsat god dag” af en ledig i aktivering.

Dagligvarebutikkerne er nemlig de virksomheder, som har langt de fleste kontanthjælpsmodtagere og arbejdsløse på dagpenge i jobaktivering. Det viser en opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet.

COOP og Salling Group står for halvdelen

De to største dagligvarekæder herhjemme, COOP og Salling Group, der blandt andre står bag butikkerne Netto, Fakta, Føtex og Irma, tegner sig sammenlagt for cirka halvdelen af de 20.240 personer, der var i virksomhedspraktik eller løntilskud i større virksomheder i 2018.

Mit indtryk er, at man netop inden for detailhandlen har mange opgaver, som kan løftes på et meget lille timetal

At handlen står for så stor en andel kommer dog ikke bag på arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv, Peter Halkjær:

”Mit indtryk er, at man netop inden for detailhandlen har mange opgaver, som kan løftes på et meget lille timetal, og det er samtidig relativt overskuelige opgaver, der kan løses, uden at det kræver de store forudsætninger” udtaler han til Fagbladet 3F.

Få ender med en ansættelse

Det hele er dog ikke rosenrødt, for kun få af de personer, der kommer i virksomhedspraktik, ender med ansættelseskontakt i den anden ende.  På tre år har over 300.000 ledige danskere været i virksomhedspraktik, mens der har været over 550.000 virksomhedspraktikforløb fra 2016 til 2018. Kun lidt over hver 10. af de mange ledige, der sendes ud i virksomhedspraktik, er i job måneden efter, at praktikken af slut. En historie vi tidligere har dækket på Netavisen Pio.

Der er desværre eksempler på firmaer, der misbruger praktikanter som gratis arbejdskraft

Tallene har fået fagforeningen HK til at kritisere ordningen i skarpe vendinger, fordi man ikke mener, at virksomhedspraktikikke bringe folk tættere på jobmarkedet:

“Der er desværre eksempler på firmaer, der misbruger praktikanter som gratis arbejdskraft, og det vil vi simpelthen ikke se. Så vores budskab til regeringen er, at virksomhedspraktik kan være ok, men der skal være et klart formål med det,” lød det dengang fra Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn til Netavisen Pio.

Ifølge Peter Halkjær kommer det dog an på, hvordan man fortolker tallene:

”Man kan lave målinger på afsluttede forløb, som reelt er forløb der bliver afbrudt før tid, og så kan man lave målinger på gennemførte forløb. I de gennemførte forløb bliver forventningerne indfriet af begge parter, og her er beskæftigelsesfrekvensen altså noget større. Vi har medlemsvirksomheder, der har en effekt på cirka 30 procent i den gruppe. Det vil sige, at 30 procent efterfølgende får job,” oplyser Peter Halkjær til Fagbladet 3F.

Folketinget vedtaget nye regler for beskæftigelsesindsatsen, der træder i kraft 1. juni i år. Et af de nye elementer er, at der er strammet op på formålsparagraffen for virksomhedspraktik. Nu skal der være et klart jobsigte, og det skal undgås, at ledige kommer i praktik i deres gamle job eller i samme fag.

Enhedslisten: Grov udnyttelse af ledige

Ændringen giver arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten, Finn Sørensen, dog “ikke fem flade øre for”. Det er ham, der har bedt om den nye liste over de virksomheder, der benytter aktivering hyppigst:

Arbejdsgivere kan fortsat bruge gratis arbejdskraft i stor stil

”Det er ikke fulgt op af sanktioner over for arbejdsgivere, der ikke overholder reglerne. Arbejdsgivere kan fortsat bruge gratis arbejdskraft i stor stil, mens de soler sig i, at de gør noget godt for samfundet,” siger Finn Sørensen til Fagbladet 3F.

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet