Detektor: Ghettoområder har ikke skaffet De Radikale valgsejren

Der bor ca. 50.000 mennesker i ghettoområder - De Radikale gik frem med ca. 150.000 stemmer. DF's Søren Espersen: ”Så har jeg ikke udtrykt mig klart nok,” siger Søren Espersen (DF)
Ifølge Dansk Folkepartis Søren Espersen er der især én gruppe danskere, som de radikale kan takke for sin vælgerfremgang ved folketingsvalget i sidste uge, nemlig ”muslimske kredse” i ghetto-områderne:

”Vi har en forklaring på det, for det her er sket i de her muslimske kredse, hvor de radikale for eksempel i bydelen Gellerup i Aarhus er steget fra fem procent til 35 procent. Det er ikke en fremgang. Det er en eksplosion. Det samme har gjort sig gældende i Tingbjerg, i Vollsmose, på Nørrebro – hvor Det Radikale Venstre er tordnet frem,” siger Søren Espersen således direkte citeret i en video lagt på YouTube under overskriften ”Hvem organiserede De Radikales muslimske valgsejr…?”

Vi har en forklaring på det, for det her er sket i de her muslimske kredse

Onsdag aften gav DF’s Marie Krarup i DR2’s Deadline den endnu en tand og udtalte gentagne gange, at den radikale stemmefremgang i ghettoområder på længere sigt kunne betyde ”Danmarks afskaffelse”.

Men Søren Espersens, Marie Krarups og Dansk Folkepartis forklaring på de radikales fordobling fra otte til 16 mandater er ikke korrekt. Det fastslår et fakta-tjek fra DR-programmet ’Detektor’.

Det er korrekt, at De Radikale gik markant frem ved flere valgsteder i udsatte boligområder - bl.a. Vollsmose i Odense og Gellerupparken i Aarhus.

Forklarer maksimalt 10 procent af stemmefremgang

Men fremgangen ved de enkelte valgsteder forklarer ikke tilnærmelsesvis, hvorfor De Radikale fordoblede sit mandat-tal.

Det fastslår adjunkt og ph.d. på Aarhus Universitet, Martin Vinæs Larsen:

Der bor slet ikke nok mennesker i ghettoområderne til, at det kan forklare fremgangen

”Der bor slet ikke nok mennesker i ghettoområderne til, at det kan forklare fremgangen. I alt bor der ca. 50.000 mennesker i ghettoområder, og De Radikale gik frem med ca. 150.000 stemmer," siger han til DR's Detektor.

Han forklarer yderligere, at en del af dem, der bor i ghettoområderne, ikke kan stemme. Enten fordi de ikke har dansk statsborgerskab, eller fordi er børn. Desuden er valgdeltagelsen i ghettoområderne typisk lavere end i resten af Danmark.

Espersen: ”Det har jeg godt nok aldrig ment”

Detektor har bedt Søren Espersen kommentere påstanden i hans egen video - at forklaringen på De Radikales fordobling af mandat-tallet skyldes vælgerfremgang i de udsatte boligområder:

Selvfølgelig ved jeg godt, at det jo ikke er nok til, at De Radikale kan få en valgsejr

”Det misforstår du. Så har jeg ikke udtrykt mig klart nok. Selvfølgelig ved jeg godt, at det jo ikke er nok til, at De Radikale kan få en valgsejr, at de henter det hele hos muslimske kredse. Det har jeg godt nok aldrig ment, og hvis jeg har udtrykt mig klodset, så må jeg tage det på mig,” lyder svaret fra Søren Espersen.

Opdateret 30.01.20122 som led i undersøgelse af citatpraksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det var måske klogere for DF at beskæftige sig med DF nederlag end med Radikales succes
Når Folketingets formand kalder bevidste personer i den Danske befolkning for klimatosser .så viser Folketingets formand at hun ikke har forstået befolkningen. Og Folketingets formand viser manglende respekt for den Danske befolkning

så DFs tilbagegang kan man takke Folketingets formand for

Annonce