Annonce

Lærerne stormer ind i S-gruppe: ”Et skulderklap til vores velfærdspolitik”

Socialdemokratiske politikere med en baggrund som folkeskolelærere og undervisere er den helt store gruppe blandt partiets nyvalgte på Christiansborg.
Trods den i lærerkredse udskældte lov 409 og strid om arbejdstidsaftale, så er lærerne fortsat en af Socialdemokratiets helt store vælgergrupper.

Lærerne har også tidligere udgjort en stor gruppe i den socialdemokratiske folketingsgruppe, men de senere år har lærerne måtte se sig udskiftet af især akademikere.

Men ved det netop overståede folketingsvalg er den socialdemokratiske folketingsgruppe blevet tilført en masse nye ansigter med erfaringer fra bag katederet.

Ud af de 13 nyvalgte ansigter i folketingsgruppen har syv nemlig en baggrund som folkeskolelærere.

Det drejer sig om Kasper Roug, Anders Kronborg, Birgitte Vind, Camilla Fabricius, Malte Larsen, Troels Ravn og Lars Aslan Rasmussen.

Først og fremmest er det jo et skulderklap og opbakning til den linje, som Socialdemokratiet og Mette Frederiksen har kørt i valgkampen

Yderligere to af de nyvalgte har også beskæftiget sig med undervisning, dog uden at have en klassisk seminarieuddannelse i bagagen, nemlig Henrik Møller, der har undervist på fagbevægelsens højskoler, og Kasper Sand Kjær, der studerer uddannelsesvidenskab på Danmarks Pædagogiske Universitet.

Samlet set, så betyder det, at 11 ud af de nu 48 medlemmer af den socialdemokratiske folketingsgruppe har en baggrund som undervisere.

Opbakning til velfærdslinjen


En af de nyvalgte socialdemokratiske folketingsmedlemmer med lærerbaggrund er Anders Kronborg, der er valgt i Esbjerg. Den 37-årige politiker blev uddannet lærer tilbage i 2006 og ifølge ham, så er de mange nye lærere i gruppen, et signal om at mange vælgere ønsker kandidater, som vil styrke den offentlige sektor.

Der er rigtigt mange mennesker i den offentlige sektor, som har løbet alt for hurtigt

”Først og fremmest er det jo et skulderklap og opbakning til den linje, som Socialdemokratiet og Mette Frederiksen har kørt i valgkampen, hvor vi har ønsket at styrke hele den offentlige sektor, herunder folkeskolen. Og nu kommer der en hel gruppe mennesker ind, som har haft udfordringen helt inde på livet.

Der er rigtigt mange mennesker i den offentlige sektor, som har løbet alt for hurtigt og er blevet presset af, at man i Finansministeriet har haft alt for travlt med at kigge ned i sine regneark og økonomiske modeller,” siger Anders Kronborg til Netavisen Pio.

Men hvad mener du selv, at du kan bruge dine lærerbaggrund til?

”Jeg blev politisk aktiv i DSU (Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, red.), før jeg blev lærer og selvom det at være lærer er en del af min baggrund, så er jeg jo også tidligere byrådsmedlem og jeg er bosat i mit lokalområde, hvor jeg har mine børn i institution. Det at jeg har været ude i samfundet, og ikke kommer direkte fra cand.polit.-studiet, tror jeg er en styrke,” siger han om hans eget valg.

”Men det er jo summen af alt det, som gør, at folk har stemt på mig, og det er formentlig også det, som gør sig gældende for de andre kandidater. Vi er heldigvis mere end blot bare lærere, vi er først og fremmest socialdemokrater,” siger han.

Det handler om at være noget for andre

Anders Kronborg afviser ikke, at der også er element af tilfældigheder, der har spillet ind ved valget af de mange lærere, men når partiet altid har haft mange lærere kan skyldes, at der er nogle ting ved lærergerningen, som passer godt til det socialdemokratiske værdigrundlag og ideologi:

”Det at være socialdemokrat, handler jo helt grundlæggende om at interessere sig bredt for samfundet. Og som lærer er man jo vant til at interessere sig for flere forskellige ting, både forskellige fag og både det teoretiske og praktiske. Men først og fremmest handler det vel om at interessere sig for, og tage ansvar for børn og unge. At ville være noget for andre.”

Det er sundt for den socialdemokratiske gruppe at få nogle lærere ind, som har oplevet lockouten på egen krop

Anders Kronborg mener stadigvæk, at lærerkonflikten sidder i mange lærere, og at der fortsat er brug for at genoprette tilliden mellem dem og politikerne.

”Det er sundt for den socialdemokratiske gruppe at få nogle lærere ind, som har oplevet lockouten på egen krop og som oplevede den hårde tone, der var dengang, f.eks. fra KL’s formand. Den hårde tone overfor de offentligt ansatte gav et tillidsbrud og det er i hvert fald noget af det, som jeg selv vil forsøge at tage med ind på Christiansborg, nemlig at holde en god tone i debatten,” slutter han.

 

S stadig mest populært på lærerværelset

Socialdemokratiet er fortsat det største parti blandt lærerne. Det viste en undersøgelse som Danmarks Lærerforenings medlemsblad Folkeskolen lavede sidste år.

28 procent af lærerne sagde dengang, at de ville stemme på Socialdemokratiet. Enhedslisten var på det tidspunkt det næststørste parti med knap 22 procents opbakning fra landets lærere.

Samlet set stemte 8 ud 10 lærere til venstre for midten

Meningsmålingen viste, at de røde partier var så populære blandt lærerne, at man skal helt ned på en femteplads på listen over lærernes yndlingspartier for at finde et blåt parti. Her finder man Venstre med en lærer-opbakning på lige knap 10 procent.

Alternativet er det eneste af de rød-grønne partier, der i målingen stod til at få færre lærer-stemmer end et blåt parti. Samlet set stemte 8 ud 10 lærere til venstre for midten.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet