Annonce

Opråb fra ultrarige: Beskat vores kæmpe-formuer

I et åbent brev opfordrer 18 ekstremt rige amerikanere politikerne til at beskatte deres formuer. Dansk mangemilliardær er enig
Beskat de ultrariges kæmpe-formuer hårdere.

Sådan lyder opfordringen fra en gruppe superrige amerikanere. I et åbent brev opfordrer de kandidaterne til næste års præsidentvalgkamp til at pålægge USA’s allerrigeste 0,1 procent en “moderat” formueskat.

Det skriver Financial Times ifølge TV 2.

En formueskat kan bidrage til at gøre noget ved klimakrisen, forbedre økonomien og styrke vores demokratiske frihed

På listen af ekstremt velhavende underskrivere, finder man 18 af USA’s rigeste personer. Heriblandt finansmanden George Soros, der er gennem spekulativ valutahandel har opnået en enorm formue, der placerer ham blandt verdens 30 rigeste mennesker. Og medstifteren af Facebook, Chris Hughes.

“USA har et moralsk, etisk og økonomisk ansvar for at øge beskatningen af vores formuer. En formueskat kan bidrage til at gøre noget ved klimakrisen, forbedre økonomien og styrke vores demokratiske frihed,” skriver gruppen af superrige på det amerikanske website Medium.

Den voksende økonomiske ulighed står, ifølge Financial Times, til at blive et centralt tema i den amerikanske præsidentvalgkamp, som bliver afgjort den 3. november 2020.

 

Dansk mangemillionær er enig 

Dagen før det åbne brev blev offentliggjort, var det den danske mangemillionær Djaffar Shalchi, der var ude og foreslå, at man i Danmark indfører en formuebeskatning for den éne procent rigeste.

Uden det samfund havde jeg aldrig kunnet skabe den rigdom, som jeg har

Fortællingen om at de rigestes velstand automatisk løber nedad, så alle får en bid af kagen, tror Djaffar Shalchi ikke på. De rigeste har derfor en forpligtelse til at spytte mere i kassen, mener han.

"Vi har en forpligtelse til at gøre det. Og vi - der er rige - har en særlig forpligtelse til at bidrage, fordi vores store rigdom er skabt på skuldrene af de generationer, der har været med til at skabe det samfund, vi lever i. Uden det samfund havde jeg aldrig kunnet skabe den rigdom, som jeg har. Selvfølgelig skal jeg give tilbage, og jeg skal give mere end den almindelige arbejder, fordi jeg kan," siger Djaffar Shalchi, der kom til Danmark med sin iranske familie i 1970’erne og har tjent sin formue på ejendomme, til A4 Nu.
 

Fremhæver demokrat

De ekstremt velhavende amerikanere bag det opsigtsvækkende brev, understreger, at deres opråb er upolitisk. Alligevel fremhæver de den demokratiske kandidat og nuværende senatoren fra Massachusetts, Elizabeth Warren.

Hendes forslag om at indføre en ny skat på formuer på 50 millioner dollars eller derover, vil ifølge blevet fra de 18 velhavere “give millioner af familier en bedre mulighed for at opfylde den amerikanske drøm”.

En måling fra februar i år viser, at tre ud af fire amerikanere går ind for, at man indfører en formueskat

Det er ikke kun en håndfuld af de superrige, som støtter en beskatning af store formuer. En måling fra februar i år viser, at tre ud af fire amerikanere går ind for, at man indfører en formueskat.  
 

“Vi klarer os fint” 

Underskriveren Liesel Pritzker Simmons, der er ud af en af USA’s rigeste familier, mener ikke, at præsidentkandidaterne skal være bange for tale for hårdere beskatning af de rigeste.

“Jeg har hørt visse kandidater sige, at det (en formueskat, red.) er en klassekamp. Vi ønskede at sige: I skal ikke bekymre jer om os. Vi klarer os fint,” siger den kommende stor-arving til avisen.

En rapport fra USA's Nationale Bureau for Økonomisk Forskning viste tidligere i år, at den rigeste 0,1 procent af amerikanerne besidder næsten 20 procent af befolkningens samlede formue.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet