Annonce

Jyske Bank: Millionærer skal betale for at have penge stående i banken

Bankerne har varslet, at negative indlånsrenter til privatkunder kan være på vej. Nu åbner Jyske Bank ballet og lader millionærer betale for plus på kontoen.
De fleste tænker nok, at banken skal betale renter for at låne de penge, som man har stående på sin konto. Mens man selv skal betaler renter til banken, hvis man vil låne til et hus.

Men logikken i den børnelærdom er udfordret af de historiske lave renter på lånemarkedet.

Vi har været i et rentemiljø, som på femte år er negativt

Flere bankfolk har i den seneste tid varslet, at de negative renter på privatkunders indlån kunne være på vej, så privatkunder skal betale for at have penge stående på en konto i banken.

Nu åbner Jyske Bank så ballet, og pålægger deres allerrigeste kunder med en opsparing på over 7,5 millioner kroner en indlånsrente på -0,6 procent.

“Vi har været i et rentemiljø, som på femte år er negativt. Forventningerne er nu, at det negative rentemiljø vil fortsætte otte år yderligere. Vi er nødt til at sætte en spuns (prop til lukke hul i en tønde, red.) i,” siger Anders Dam, der er ordførende direktør i Jyske Bank, til DR.
 

Negative renter kan ramme almindelig mennesker

Når høje indlån ikke er et aktiv for bankerne, så skyldes det, at bankerne faktisk skal betale Nationalbanken for at have penge stående. Det har mange virksomheder allerede oplevet konsekvensen af i form af negative indlånsrenter.

Vi kan ikke love, at det ikke kommer til at ske

De negative renter ser ikke ud til at være en tendens, der går over lige med det første.
Og derfor kan Anders Dam heller ikke garantere, at ganske almindelig mennesker - der ikke har flere millioner stående i reserven - undgår at blive ramt af negative renter i fremtiden:

“Vi håber ikke, det bliver nødvendigt at indføre for alle kunder, men vi kan ikke love, at det ikke kommer til at ske,” siger Jyske Banks direktør.

 

Værsgo lånere: Penge i hånden

Samtidig er der også et skred i gang på udlåns-siden, hvor renterne for boliglån er uhyr lave. For de korte flekslån, som eksempelvis F5-lånene, er renten under nulpunktet, så det faktisk er banken, der skal betale boligejeren for at låne.

I denne måned var der for første gang nogensinde, en boligejere i Danmark, som tjente penge på at have et realkreditlån. Det sker fordi de negative renter på boliglånet simpelthen er højere end personens bidragssats.

Selvom det er udtryk for en undtagelse og langt fra er reglen på boligmarkedet, så mener cheføkonom i Nykredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, at det “markerer en absurditet”, når almindelige boligejer kan tjener på at låne penge.

Han fortæller samtidig til Finans, at man i fremtiden vil se flere eksempler på, at boligejere ender med at skulle have penge fra banken på grund af negative rente, og at det “går stik i den økonomiske lærdom”.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce