Annonce

SF: Krav til minimumsnormeringer er alligevel ultimative

Slingrekurs: ”Jeg har ikke behov for at klaske Jacob Mark”, fastslår Pia Olsen Dyhr, der kræver en finansieringsplan i finanslovsforhandlingerne
Der skal ”leveres” en plan for indførelse af minimumsnormeringer i daginstitutioner allerede nu i forbindelse med de forestående finanslovsforhandlinger.

Det er SF-formand Pia Olsen Dyhrs krav til regeringen fra partiets sommergruppemøde torsdag. Ellers kan SF ikke stemme for Finansloven.

Der skal ”leveres” en plan for minimumsnormering i vuggestuerne svarende til 3 børn pr voksen – og en minimumsnormering i børnehaverne svarende til seks børn pr. voksen. Og der skal ”leveres” en plan for finansiering af minimumsnormeringerne.

Det siger Pia Olsen Dyhr i et interview med P1’s politiske magasin, Slotsholmen, torsdag formiddag. Samme toner lød fra Pia Olsen Dyhr i Berlingske tirsdag.

Ikke alt i et hug

Under valgkampen kunne man få det indtryk, at SF havde et ultimativt krav om, at minimumsnormeringerne skulle leveres i forbindelse med finanslovsforhandlingerne om 2020. Altså i et hug.

Men det er ikke SF’s position.

Pia Olsen Dyhr understreger, at minimumsnormeringen skal være reelle. F.eks. må ledere ikke tælle med i 3-6-normeringerne.

SF understreger desuden, at partiet godt kan gå med til at hæve prisen for en vuggestueplads eller børnehaveplads i forbindelse med indførelse af minimumsnormeringer.

Jeg tror godt de fleste forældre er villige til at betale f.eks. 200 kroner ekstra om måneden

”Jeg tror godt de fleste forældre er villige til at betale f.eks. 200 kroner ekstra om måneden, hvis man til gengæld garanteres 3-6-normeringer,” siger Pia Olsen Dyhr.

Prisen for vuggestue- og børnehavepladser må dog ikke stige til over det nuværende loft, hvor forældrebetalingen ikke må udgøre over 20 procent af den fulde udgift.

Ikke behov for ”at klaske Jacob”

Tirsdag blev SF’s politisk ordfører, Jacob Mark, sat på plads af partiformand Pia Olsen Dyhr for angiveligt at have blødt op på SF’s ultimative krav om minimumsnormeringer.

Jakob Mark havde efter regeringsdannelsen udtalt, at SF’s krav om minimumsnormeringer ikke længere var ultimative. Og han gentog i sidste uge synspunktet over for Ritzau.

Men tirsdag aften var Pia Olsen Dyhr så ude og understrege, at kravet om minimumsnormeringer og SF’s egen 3-6-model fortsat er ultimativt:

”Det vil jeg gerne lige slå fast. Det er det, vi går til forhandlingerne med, og det er helt afgørende. Vi vil have, at den her finanslov skal være børnenes finanslov, og for at den skal blive det, skal der også være en model på plads, der hedder 3-6,” siger Pia Olsen Dyhr.

Hun medgav, at gruppeformand Jacob Marks udtalelser om, at SF’s krav om en 3-6-model ikke længere var ultimativt, kan have skabt nogen forvirring:

Han fik formuleret sig upræcist, men jeg har ikke behov for at klaske Jacob

”Han fik formuleret sig upræcist, men jeg har ikke behov for at klaske Jacob,” sagde Pia Olsen Dyhr, der samtidig mindede om, at det fremgår af forståelsespapiret fra juni, at Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten er enige om at indføre ”lovbundne minimumsnormeringer, der implementeres i perioden frem mod 2025”, og at de første skridt skal tages i forbindelse med kommuneaftalen for 2020, som regeringen aktuelt forhandler med KL og Danske Regioner om.

S-ordfører: Vi er langt hen ad vejen enige

Eller sagt på en anden måde: SF ultimative krav er langt hen ad vejen lig med dét alle fire partier i rød blok blev enige om i forståelsespapiret i juni.

Tilbage står dog at partierne fortsat skal blive enige om en model for, hvordan minimumsnormeringer skal skrues sammen.

Socialdemokratiets børne- og undervisningsordfører, Jens Joel, siger til Netavisen Pio, at det for ham lyder som om, SF og Socialdemokratiet langt hen ad vejen er enige:

det lyder for mig, som om vi langt hen ad vejen er enige

"Nu forhandler vi jo altså detaljerne i forhandlingslokalet, men det lyder for mig, som om vi langt hen ad vejen er enige. Vi er helt enige med SF i, at vi skal have  minimumsnormeringer, og så er det jo klart, at vi med første finanslov må komme tættere målene i forståelsespapiret. Vi skal have sat de her ting på sporet, selvfølgelig skal vi det."

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet