Annonce

Ny forskning bekræfter: Natarbejde kan give kræft

Natarbejde øger sandsynligvis risikoen for kræft - også hos mænd. Det bekræfter ny forskning fra international ekspertgruppe.
I ly af natten står rengøringsassistenter, ambulancereddere, portører, sygeplejersker og lastbilchauffører op, for at udfylde vigtige funktioner i samfundet.

Men natarbejdet er ikke sundt for kroppen, og det er flere gange bevist, at nattevagter kan have alvorlige konsekvenser for helbredet.

Men det nye studier viser, at natarbejde også kan give forhøjet risiko for prostatakræft og kræft i tyk- og endetarmen

Og nu bekræfter ny forskning fra verdenssundhedsorganisationen WHO, at natarbejde sandsynligvis kan føre til flere former for kræft. Det skriver Fagbladet 3F.
 

Rammer også mænd 

Allerede i 2007 konkluderede eksperterne fra WHO’s kræftforskningscenter (IARC), at der var en sammenhæng mellem natarbejde og brystkræft hos kvinder.

Men det nye studier viser, at natarbejde også kan give forhøjet risiko for prostatakræft og kræft i tyk- og endetarmen.

Dermed styrker ekspertgruppen konklusionen fra et lignende studie fra 2017. Og peger altså på, at mænd, der arbejder om natten, også har en øget risiko for at udvikle kræft.
 

Overrasker 3F

At det også rammer mænd med natarbejde, overrasker arbejdsmiljøpolitisk chef i fagforbundet 3F: 

“Det er nyt for os, at natarbejde også kan føre til kræft blandt mænd. Det vil nok komme bag på mange kolleger,” siger Ulla Sørensen til Netavisen Pio og tilføjer: 

“Det er vigtig viden, for man må ikke blive syg af at gå på arbejde. For 3F er det vigtigt, at den nye viden kommer ud på arbejdspladserne. Især mange nattevagter i træk ser ud til at øge risikoen for senere i livet at udvikle kræft.”

Og problemet er, at vores celler hovedsageligt bliver genopbygget og repareret om natten

Skaber kaos i kroppen

Når man arbejder om natten, så forstyrrer det døgnrytmen, fordi lyspåvirkningen får kroppen til at tro, at det er dag. Og fordi døgnrytmen er forbundet til forskellige kropsfunktioner, så kommer kroppen i uorden, forklarer Johnni Hansen, der er seniorforsker hos Kræftens Bekæmpelse, og er en af de 17 eksperter bag undersøgelsen

“Og problemet er, at vores celler hovedsageligt bliver genopbygget og repareret om natten. Så hvis leveren tror, at det er aften, og andre organer tror, at det er dag, bliver der kaos i kroppen. Det kan være en af forklaringerne på, hvorfor natarbejde sandsynligvis giver kræft,” siger han til Fagbladet 3F.  

Man ved fra studier, at dyr, der udsættes for ændringer i deres døgnrytme gennem manipulation med lys og mørke, får svækket deres immunforsvar og har mere betændelse i kroppen. Begge påvirkninger kan være mulige årsager til udvikling af kræftsygdomme.
 

Arbejdsgivere skal tage det alvorligt

Ifølge de nyeste tal fra undersøgelsen Arbejdsmiljø og Helbred 2018 arbejder 7,5 % af danskerne om natten.

Men i nogle jobs er andelen helt oppe på 30-50 procent. Blandt andet hos brandmænd, reddere, sikkerhedsvagter, læger og sygeplejersker, fængselsbetjente, brandmænd, reddere og sikkerhedsvagter.

Arbejdsgiverne må tage det alvorligt, at natarbejde kan være farligt både for mænd og kvinder

Og i de brancher har arbejdsgiverne et ansvar for at tage skadevirkningerne ved natarbejde alvorligt, mener Ulla Sørensen.

“Arbejdsgiverne må tage det alvorligt, at natarbejde kan være farligt både for mænd og kvinder. Natarbejde bør tages med i den arbejdspladsvurdering, som arbejdsgiveren har pligt til at udarbejde. Man må overveje, hvordan arbejdet kan tilrettelægges, så skadevirkninger fra natarbejde begrænses,” siger hun.

Natarbejde er i dag kategoriseret som værende sandsynligvis kræftfremkaldende for mennesker hos verdenssundhedsorganisationen WHO.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet