Annonce

Mette Frederiksen vil have hånd i hanke med plastikposer

Statsministeren ønsker at sætte ind mod plastikforbruget i Danmark.
Statsminister Mette Frederiksen (S) vil have danskerne til at bruge færre plastikposer. Derfor varsler regeringen højere afgifter på bæreposer og et egentligt forbud mod, at butikker kan uddele gratis plastikposer.

”Der er nu så meget plastik i havene, at det svarer til, at der hvert minut hele døgnet rundt bliver smidt en hel lastbil med plastik direkte ud i vores hav. For mig er plastikforurening blevet symbolet på en verdensbefolkning, som ikke passer ordentligt på sin jordklode,” siger statsminister Mette Frederiksen til Politiken.

Det er ikke kun i verdenshavene, at plastikken ender, men også ude i naturen, hvor dyrene spiser det. Henover sommeren har flere jægere advaret mod dådyr med større mængder plastik i maven.

For mig er plastikforurening blevet symbolet på en verdensbefolkning, som ikke passer ordentligt på sin jordklode

De nye afgifter er en del af regeringens kommende finanslov og vil ifølge regeringen indbringe 200 millioner kroner til statskassen i 2020.

Ifølge regeringens egne beregninger vil initiativet desuden sænke forbruget af plastikposer og engangsservice med 20 procent. Afgiftsstigningen betyder, at en plastikpose vil blive 50 øre dyrere at købe, vurderer regeringen.

placeholder

Blå partier: Ja til afgifter, nej til forbud

Der er bred politisk opbakning til forslaget, for udover regeringens støttepartier og Alternativet, så er også de Konservative umiddelbart positive over for forslaget.

”Der bliver brugt alt for meget plastik i Danmark, og vi er med på, at vi kan bruge afgifter som et middel til at reducere miljøbelastninger,” siger fungerende politisk ordfører Rasmus Jarlov til Politiken.

Liberal Alliance advarer mod et egentligt forbud.

”Mette Frederiksen skal jo ikke bestemme, om en butik må give en gratis bærepose,” siger Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, til Politiken, der dog at åben overfor at hæve afgifterne, hvis regeringen kan dokumentere at plast påvirker miljøet.

Fakta om plastikposer

Danskerne bruger ca. 460 mio. bæreposer om året. Det er et samlet tal for både plast- og papirposer. Det svarer til ca. 85 poser pr. dansker pr. år.

Der bruges i dag godt anslået 9.000 tons plast til bæreposer i Danmark. Det svarer til ca. 1,5 pct. af det samlede plastforbrug i Danmark.

Kilde: Plastindustrien, 2016

Naturfredningsforening: Ikke bare kærkomment, men nødvendigt

Regeringens initiativ får en pæn modtagelse af Danmarks Naturfredningsforening (DN), hvor præsidenten, Maria Reumert Gjerding, siger i en pressemeddelelse, at hun hilser det velkommen:

”Det er enormt gode takter, vi ser fra den ny regering. Plastforurening i naturen og specielt i havene er så stort et problem og truer naturen og den økologiske balance så meget, at det ikke kan ignoreres. Derfor er forslaget her ikke bare kærkomment, men helt og aldeles nødvendigt.”

Når indkøbsposen bliver dyrere, husker man måske at genbruge den pose eller det indkøbsnet, man allerede har liggende derhjemme

DN hæfter sig ved, at regeringen tager et instrument i brug, afgifter, som man ved virker:

”Vi ved, at højere afgifter virkede, da der i 1990’erne kom afgifter på poser og forbruget faldt. Når indkøbsposen bliver dyrere, husker man måske at genbruge den pose eller det indkøbsnet, man allerede har liggende derhjemme, siger Sine Beuse Fauerby, der er miljøpolitisk medarbejder i DN.

Sine Beuse Fauerby påpeger dog, at regeringen med dette forslag langt fra har løst problemerne med plast i naturen. DN foreslår, at de 200 millioner kroner, som forslaget forventes at indbringe, bør gå til at fremme en omstilling til cirkulær økonomi, hvilket bl.a. vil betyde, at der kun fremstilles plast, der kan genbruges eller genanvendes.

Industrien: Plast er ikke skurken

Forslaget om at hæve afgifterne på plastikposer får til gengæld ikke mange rosende ord fra plastproducenternes brancheorganisation Plastindustrien, som henviser til, at et enigt Folketing i januar 2019 bakkede op om en plasthandlingsplan, hvor der er adskillige initiativer, som har til formål at reducere danskernes plastposeforbrug.

”Vi mener, at der er lidt mærkværdigt, at regeringen ikke fokuserer mere på at realisere de initiativer, som der allerede er bred enighed om i plasthandlingsplanen. Eksempelvis har detailbranchen i form af Dansk Erhverv, COOP og andre butikskæder indgået en aftale om at halvere poseforbruget frem mod 2023, og det er også besluttet, at de helt tynde plastposer skal udfases,” fortæller Thomas Drustrup, administrerende direktør i Plastindustrien, til plastforum.dk.

Han frygter, at folk i stedet vælger et mindre miljøvenligt alternativ til plast.

”Det virker drastisk at foreslå en fordobling af plastposeafgiften uden at tage højde for, hvad der allerede er igangsat af virkemidler og aftaler. Man skal være varsom med per automatik at gøre forskellige plastprodukter til skurk, da plast i mange sammenhænge er det klima- og miljømæssige bedste valg. Afgifter og forbud målrettet plast vil automatisk føre til brug alternativer materialer, som ikke nødvendigvis er bedre i et grønt perspektiv,” siger han.

Plastindustrien foreslår, at de nuværende indtægter fra plastposeafgiften bliver placeret i en uafhængig plastfond, der kan understøtte øget plastgenanvendelse og forebyggelse af plast i havet.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet