Annonce

FOA: Over halvdelen fortryder fravalg af efterløn

Af de FOA-medlemmer, som har hævet efterlønnen før tid, fortryder 55 procent deres beslutning.
Som en del af udfasningen af efterlønsordningen, åbnede et flertal på Christiansborg i 2012 op for, at folk skattefrit kunne hæve hele deres efterløn på en gang.

Og den chance var der mange, der greb.

Også blandt fagforbundet FOA’s medlemmer, hvor næsten hver tredje takkede ja til den skattefrie udbetaling, i stedet for gemme efterlønspengene til senere.

Men i dag står over halvdelen af dem tilbage og fortryder deres valg. Det skriver Fagbladet FOA.

Jeg fortrød, da helbredet for fire år siden begyndte at skrante

En undersøgelse blandt de erhvervsaktive medlemmer i FOA, viser, at 55 procent fortryder, at de har fået udbetalt deres efterlønsbidrag før tid, og derfor ikke kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen.

Fortrød da helbredet svigtede

En af dem er teknisk serviceleder Jan Sørensen. I 2012 afmeldte han efterlønsordningen. Dengang var han 52 år, og han så det som en fornuftig forretning, fordi man skattefrit kunne få efterlønsbidraget sat ind på kontoen. Men i dag fortryder han: 

“Jeg fortrød, da helbredet for fire år siden begyndte at skrante. Min ryg, skulder og hænder er så slidte, at jeg ikke kan se mig selv på arbejdsmarkedet, til jeg bliver 67 år,” siger Jan Sørensen, der dagligt må tage piller for sine smerter, til Fagbladet FOA.

Jo tættere, man kommer på pensionsalderen, jo mere ser man, at man ikke kan klare det

Den 59-årige serviceleder er langt fra alene om at overvurdere, hvordan helbredet vil arte sig, når alderen begynder at trykke. Folk har generelt urealistiske forestillinger om, hvor længe de kan blive på arbejdsmarkedet, forklarer Per H. Jensen, som er professor i arbejdsmiljø på Aalborg Universitet: 

”Undersøgelser viser, at man som ung tror, man kan holde til de 75 år eller længere. Jo tættere, man kommer på pensionsalderen, jo mere ser man, at man ikke kan klare det,” forklarer han til Fagbladet FOA.
 

FOA satser på politisk løsning

Professor Per H. Jensen mener derfor, at der er brug for en kollektiv ordning for dem, der rammes af sygdom og skader.

Svækkelsen af efterlønsordningen, gør behovet for en kollektiv løsning for de nedslidte endnu større blandt FOA’s medlemmer, mener FOA’s forbundsformand, Mona Striib.

Derfor satser vi på en rimelig seniorførtidspension, og på at en differentieret folkepensionsalder bliver indført

For FOAs faggrupper - der blandt andet tæller rengøringsfolk, sosu’er, pædagogmedhjælpere, pedeller og køkkenpersonale - er tidlig nedslidning nemlig en realitet, påpeger hun.

”Derfor satser vi på en rimelig seniorførtidspension, og på at en differentieret folkepensionsalder bliver indført, så en værdig tilbagetrækning er mulig,” siger Mona Striib til Fagbladet FOA.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet