Annonce

Minister klar med 127,5 millioner til pædagoguddannelse

Penge fra den tidlige regeringens talentprogram skal bruges til at højne kvaliteten på pædagoguddannelsen, lover uddannelses- og forskningsministeren.
Faldende ansøgertal og tomme studiepladser har plaget pædagoguddannelsen, som i en årrække har haft færre og færre penge pr. studerende og blevet kritiseret for manglende kvalitet i undervisning.

Som jeg ser det, så trænger pædagoguddannelsen til et kvalitetsløft, og det vil jeg gerne bidrage til

Derfor er der brug for et økonomisk løft af uddannelsen på 127,5 millioner kroner. Og pengene til den økonomiske håndsrækning tages fra den tidligere regerings talentprogram, fortæller uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

“Danmark skal være verdens bedste land at være barn i. Og det kræver, at vi har virkelig dygtige pædagoger. Som jeg ser det, så trænger pædagoguddannelsen til et kvalitetsløft, og det vil jeg gerne bidrage til,” siger ministeren ifølge Jyllands-Posten til Ritzau.

Vi skal sikre den grundlæggende kvalitet af vores uddannelser, før vi laver elite-programmer


Dropper talentprogram for eliten

Det trecifrede millionbeløb til uddannelsen af pædagoger, der skal bruges til at løfte kvaliteten i perioden mellem 2019-2022, sker på bekostning af VLAK-regeringens planlagte talentprogram, som helt sløjfes, meddeler regeringen på forsknings- og uddannelsesministeriets hjemmeside.

“Vi skal sikre den grundlæggende kvalitet af vores uddannelser, før vi laver elite-programmer, så vi prioriterer pædagoguddannelsen over den tidligere regerings talent-initiativ,” lyder ministerens argument for at droppe talentprogrammet.

Tommy Ahlers' argumentet lød, at man skulle gør noget “ekstra for de dygtigste”, fordi de var i fare for at blive glemt

Den tidligere regering og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) lovede i starten af 2019 at afsætte 190 millioner kroner til at udvikle de to procent dygtigste superstuderende på de videregående uddannelser. Tommy Ahlers' argumentet lød, at man skulle gør noget “ekstra for de dygtigste”, fordi de var i fare for at blive glemt.

Når regeringen kan flytte 127,5 millioner og ikke 190 millioner, som regeringen ellers havde lovet at afsætte, så skyldes det, at den tidligere regering kun har afsat 127,5 millioner kroner til  talentudviklingsprogrammet på finansloven for 2019.

“En stærk håndsrækning”

Ministerens økonomisk redningskrans til pædagoguddannelsen, bliver vel modtaget hos pædagogernes fagforbund BUPL.

“127 mio. kan skabe bedre undervisning, mere sparring, bedre praktikforløb og i fremtiden bidrage til at få flere pædagoger,” siger forbundsformand Elisa Rimpler ifølge et tweet.

placeholder
Hos SF er man enige i, at der er brug for et løft. Den nyvalgt ordfører for velfærdsuddannelser, Signe Munk, mener dog, at det er vigtigt, at der findes varige penge til pædagoguddannelsen.
placeholder
 

Flere skal søge ind

Da de unge i sommers skulle vælge uddannelse, var der for fjerde år i træk færre, der drømte om en fremtid som pædagog. Sammenlignet med 2017 var der 17 procent færre, der søgte mod pædagoguddannelsen.

Det fik den nyudnævnte minister, Ane Halsboe-Jørgensen, til kalder pædagoguddannelsens faldende popularitet blandt de unge “en af de vigtigste sager, der ligger på mit bord”.

placeholder

Pædagoguddannelsen er Danmarks største uddannelse med over 17.000 studerende.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce