Børn plukker hasselnødder til din Nutella

Netop nu nøddehøsten i gang i Tyrkiet. Her plukker børn en stor del af verdens hasselnødder, som er hovedingrediensen i bl.a. Nutella
Foto: STOP CHILD LABOUR
Hasselnødderne til dit Nutella-nøddepålæg kan med stor sandsynlighed været plukket af børn i Tyrkiet.
Børn plukker lige nu i stor stil hasselnødder ved Sortehavskysten i Tyrkiet. Hasselnødder, som blandt andet indgår i nøddepålægget Nutella.

I august bliver hasselnødderne i Tyrkiet modne. Når det sker, rejser tusindvis af sæson-arbejdere til Sortehavskysten i Tyrkiet, hvor 70 procent af verdens hasselnødder stammer fra.

Arbejdsforholdene er både farlige og opslidende, og mindst en tredjedel af plukkerne er børn.

Det viser en rapport fra Fair Labour Association (FLA), en international non-profit organisation, der samler virksomheder, universiteter og NGO’er i arbejdet for bedre arbejdsvilkår internationalt.    

“Arbejdet med at plukke hasselnødder er både farligt og opslidende. De bærer tunge sække i stejlt terræn, også børnene, og de arbejder syv dage om ugen,” siger Sinem Kavak til det undersøgende netmedie, Danwatch.

Kavak er gæsteforsker ved Lunds Universitet. Hun har i fem år forsket i sæson-arbejdere og hasselnøddeproduktion i Tyrkiet.

Børn helt ned til syv år

“De arbejder gerne 11-12 timer om dagen. Der er børnearbejdere, der er under 12 år gamle, og en gang imellem er jeg stødt på børn i plantagerne, der var under syv år,” siger Sinem Kavak.

De arbejder gerne 11-12 timer om dagen. Der er børnearbejdere, der er under 12 år gamle

Arbejdsforholdene for nøddeplukkerne i Tyrkiet er også beskrevet i New York Times og det franske undersøgende medie Mediapart.

Ifølge de to medier ligger dagslønnen for en plukker mellem 100 og 140 kroner om dagen, arbejderne bor ofte i telte uden adgang til wc eller rindende vand. Mindst en tredjedel af arbejderne er børn mellem 13-17 år.

De arbejder i gennemsnit 9,5 timer om dagen, syv dage om ugen og må ofte betale en procentdel af deres løn til de mellemmænd, der har skaffet dem jobbet.

Afhængige af mellemmænd

Det hårde arbejde i nøddeplantagerne udføres hovedsageligt af kurdiske og arabiske minoriteter i Tyrkiet, fremgår det af rapporten fra FLA.

“Plukkerne har ikke kontrakter, og arbejdet organiseres af mellemmænd. De tager typisk ti procent af lønnen i kommission, og efterlader arbejderne med en løn under minimumslønnen i Tyrkiet,” fortæller Sinem Kavak.

Forskeren har selv deltaget i feltarbejde blandt nøddeplukkere i Ordu og Düzce ved den tyrkiske sortehavskyst. Seks ud af ti arbejdere, hun mødte, var kvinder eller piger: 

Jeg har interviewet piger på 15 og 16 år, som fortalte, at de ikke har adgang til toiletter, når de har deres menstruation

“Jeg har interviewet piger på 15 og 16 år, som fortalte, at de ikke har adgang til toiletter, når de har deres menstruation. De må ikke forlade nøddeplantagerne”, siger Sinem Kavak.

Tyrkiet har det seneste år haft “moderat fremgang” i kampen mod de værste former for børnearbejde, ifølge den amerikanske regerings Bureau of International Labour Affairs.

Også de udpeger plukning af hasselnødder som en industri, hvor børnearbejde er særligt udbredt.

Nutella opkøber en tredjedel

Hasselnødder fra Tyrkiet opkøbes af internationale chokoladeproducenter som Ferrero og Néstle.

Ferrero, der blandt andet producerer det populære nøddepålæg Nutella, opkøber 30 procent  af alle de hasselnødder, som produceres i Tyrkiet, fremgår det af en reportage i The New York Times.

Ferrero, som stammer fra Italien, har ikke besvaret Danwatchs anmodninger om et interview om sagen.

Men på deres hjemmeside oplyser de, at de har et program for bæredygtighed, der indebærer, at de nu kan spore, hvor 25 procent af de hasselnødder, de anvender, stammer fra.

Det betyder, at de ikke ved hvilken nøddeplantage tre fjerdedele af de nødder, der bruges til at producere Nutella, kommer fra.

Tidligere på året skrev Ferrero i en mail til New York Times, at Ferrero er optaget af sikkerhed og anstændighed for deres arbejdere, og at de anmoder ejerne af hasselnøddeplantagerne om det samme.

Men firmaet afviser ikke, at deres nødder kan være plukket af børn.

Néstle imod børnearbejde

Ifølge en talsmand for Néstle er 100 procent af deres hasselnødder “produceret ansvarligt”. Hvad det vil sige, præciserer firmaet ikke nærmere.

Men Néstle er modstander af børnearbejde, skriver en talsmand til Danwatch.

Vi køber størstedelen af vores hasselnødder i Tyrkiet

“Børnearbejde hører ikke hjemme i vores varekæde. Vi køber størstedelen af vores hasselnødder i Tyrkiet. Alle vores nødder kan spores til den nøddeplantage, de kommer fra,” skriver talsmanden i en mail til Danwatch.

Hun oplyser, at Néstle af samme grund samarbejder med Fair Labour Organisation og deres leverandører Olam, Balsu og Yavuz om at “forbedre forholdene for høstarbejderne og reducere risikoen for børnearbejde i hasselnøddesektoren.”

Néstle-talsmanden oplyser, at virksomheden har været med til at oprette sommerskoler for høstarbejdernes børn.

Sådan ender tyrkiske hasselnødder i din Nutella

  • Nutella produceres af det italienske firma Ferrero 
  • 65% af de nødder, som Ferrero anvender, kommer fra Tyrkiet.
  • Det svarer til 30 procent af den samlede tyrkiske produktion.
  • Mindst en tredjedel af de tyrkiske høstarbejdere er børn.
  • 70 procent af verdens hasselnødder fra Tyrkiet.

Kilde: www.mediapart.fr og Danwatch

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce