Annonce

Regeringen vil bremse Paludan

Regeringen vil hastebehandle lovforslag, der skal sætte en stopper for ulovlig indsamling af vælgererklæringer.
Selvom Folketinget ikke officielt er åbnet endnu, skal partierne mødes både tirsdag og torsdag i indeværende uge.

Det er social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), der har anmodet om at få hastebehandlet et lovforslag om nye regler for indsamling af vælgererklæringer.

Ifølge DR har ministeren fremsendt følgende brev til Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S):

”Det er mit ønske, at lovforslaget kan træde i kraft senest d. 23. september 2019. Da forventes Valgnævnet at godkende Stram Kurs’ partinavn, og partiet vil derefter kunne påbegynde en ny indsamling af vælgererklæringer. Det er derfor centralt, at der fra dette tidspunkt kan gribes ind over for partier, der omgår reglerne, i lyset af dette partis hidtidige praksis med indsamling af vælgererklæringer i strid med reglerne forud for dets opstillingsberettigelse.”

Paludan og Riskær udnyttede hul i lovgivningen

Debatten om – ulovlig – indsamling af vælgererklæringer blussede for alvor op i forbindelse med opstillingen af først partiet Klaus Riskær Pedersen og sidenhen Stram Kurs.

Begge partier opnåede de nødvendige 20.182 vælgererklæringer, som er kravet for at blive opstillingsberettiget til folketingsvalg, og var dermed at finde på stemmesedlen ved folketingsvalget d. 5. juni.

For at en vælgererklæring er gyldig, skal den ifølge reglerne bekræftes efter syv dage. Men det viste sig imidlertid, at det var muligt at underskrive med det samme via NemID. De nuværende regler indeholder dog ingen sanktioner for at bryde denne frist.

Det viste sig imidlertid, at det var muligt at underskrive med det samme

Det udnyttede både Stram Kurs og partiet Klaus Riskær Pedersen, og derfor måtte Indenrigsministeriet godkende de vælgererklæringer, der kom igennem systemet og gav de to partier mulighed for at stille op ved det seneste folketingsvalg.

Ny aftale på plads fra 2020 – men minister vil lukke smuthul nu

I marts indgik Folketingets daværende partier en forligsaftale om at oprette en ny portal til indsamling af vælgererklæringer, der skal sætte en stopper for den finte, som både Paludan og Riskær gjorde brug af.

Ifølge planen træder aftalen i kraft i 2020, men social- og indenrigsministeren vil altså have hastebehandlet et lovforslag i folketingssalen, der skal lukke hullet i lovgivningen med det samme.

Det nye forslag giver Valgnævnet mulighed for at stoppe et givent partis indsamling af vælgererklæringer, såfremt reglerne ikke overholdes.

Ikke målrettet Stram Kurs

Til spørgsmålet om, hvorvidt lovforslaget er møntet direkte på Rasmus Paludan og Stram Kurs, lyder svaret fra Astrid Krag til DR:

”Lovforslaget er udformet generelt og indfører sanktioner for alle, der snyder med vælgererklæringer. Det er ikke regler, som er indrettet til kun at gælde for Stram Kurs,” skriver hun, men påpeger dog om Stram Kurs:

Hvis Stram Kurs overholder reglerne, behøver de slet ikke at bekymre sig

”Når det har hastet med at få lovforslaget på plads, skyldes det bl.a., at Stram Kurs tidligere har udnyttet hullet i reglerne, og at partiet nu gerne vil indsamle vælgererklæringer igen. Hvis Stram Kurs overholder reglerne, behøver de slet ikke at bekymre sig. Men hvis Stram Kurs ikke overholder reglerne, skal vi selvfølgelig gribe ind over for det. Og der gælder præcis det samme for alle andre partier.”

Paludan: Hun går efter mig af politiske årsager

Stram Kurs’ partiformand, Rasmus Paludan, mener, at partiet har sit på det rene, og at det snarere er et politisk motiv, som ligger bag.

”Når hun (Astrid Krag, red.) specifikt nævner Stram Kurs, afslører hun, at hun bare ønsker at ændre den afgørelse, som Indenrigsrigsministeriet har truffet. Det er, fordi hun ikke kan lide os af politiske grunde,” siger han til DR og afviser, at hans parti har misbrugt reglerne:

”Jeg synes ikke, man misbruger reglerne, hvis man bruger reglerne mest hensigtsmæssigt i forhold til at nå ens mål.”

Det kan være et problem, at Folketinget er så dumme

At Folketinget i sin tid vedtog nogle regler uden konsekvens for at overtræde dem, er ikke Stram Kurs’ problem. Paludan mener, at folketingspolitikerne er dumme:

”Det kan være et problem, at Folketinget er så dumme, at de vedtager regler, hvor der ikke er nogen konsekvens ved at gøre det på en anden måde. Men det kan ikke være vores problem.”

Lovforslaget om at stoppe ulovlig indsamling af vælgererklæringer er regeringens første lovforslag, som derfor har fået nummeret L1.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet