Annonce

Bunden opgave at skaffe lærepladser til alle

Det bliver aldrig tilfredsstillende for en socialdemokratisk regering, når 8500 unge mangler en læreplads. De kælderkolde kendsgerninger er at opgaven er uløst
Vi har brug for flere dygtige unge håndværkere, kontorfolk, sosu’er osv. Derfor er det et kæmpe problem, at vi stadig ikke har lærepladser nok til dem, der går på erhvervsuddannelserne.

Ministeren var mildest talt heller ikke tilfreds

Vi skal jo både sikre dem en god uddannelse – og faktisk også ha’ mange flere til at blive faglærte. Og det er ganske enkelt for uambitiøst, hvis vi ikke har tænkt os at løse det på

Ministeren var mildest talt heller ikke tilfreds, da antallet af manglende lærerpladser blev offentliggjort over sommeren og det stod klart at over 40.000 firmaer skulle have bøder for ikke at løfte deres del af ansvaret.

Kælderkolde kendsgerninger

Lad det være sagt med det samme. Den nuværende trepartsaftale har bragt os i den rigtige retning. Det fortjener ros, at der er oprettet flere lærepladser, og det fortjener ros, at man har fået knæsat et princip om, at alle skal bidrage til uddannelsen af den arbejdskraft, de selv ønsker sig til fremtiden. Arbejdsgiverne betaler enten ved kasse et eller tager lærlinge. Og dem der tager lærlinge kan så få en bonus. På mange måder en succes, som vi selvfølgelig holder fast i.

Det vil aldrig være tilfredsstillende for en socialdemokratisk regering, hvis 8500 unge mangler en læreplads

Samtidig er det jo også de kælderkolde kendsgerninger, at opgaven ikke er løst. Selv har jeg fulgt den her diskussion i 10 år og det kan simpelthen aldrig være tilfredsstillende for en socialdemokratisk regering, hvis der er 8500 unge, der mangler en læreplads. Vi kan ikke vente ti år på en løsning og derfor skal vi selvfølgelig diskutere andre og mere grundlæggende ændringer end blot at fordoble bøderne, som SF foreslog ovenpå de nedslående tal.

Og faktisk giver det nye system – hvor alle virksomheder, der bruger faglært arbejdskraft er med – en unik chance for en langt mere ambitiøs og målrettet indsats. Fremover ved vi jo simpelthen, hvem virksomhederne er, og det skal vi udnytte langt bedre.

Kommunalt pres 

Også uden for Christiansborg bliver der tænkt nye tanker. 3F og Gentofte kommune præsenterede i fællesskab kravet om, at man kun skal kunne byde på en opgaven for det kommunale fællesskab, hvis man har lærlinge  – og i øvrigt også har haft det de sidste år. På den måde bliver det helt afgørende for arbejdsgiverne, at komme med på vognen og uddanne fremtidens arbejdskraft. Det er et ekstremt interessant forslag, som vi skylder mere politisk opmærksomhed.

Det er et ekstremt interessant forslag

I det hele taget skylder vi at vende hver en sten for at skaffe flere praktikpladser. Det er vi gået i gang med og ambitionen er formuleret krystalklart: Når den her regering er færdig, så skal unge på erhvervsuddannelserne have en læreplads med samme naturlighed, som når deres kammerater går fra 2. til 3. g i gymnasiet.

Det er ambitiøst, når man tænker på hvor længe det her problem har været uløst. Men det er vel derfor vi er her?

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Folketingsmedlem og beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet.


Flere artikler om emnet