Regeringen vil have de unge væk fra smøgerne

Færre unge skal begynde at ryge. Derfor skal cigaretpriserne hæves med en tier, mener regeringen. Men det er uambitiøst, lyder kritikken fra rød og blå.
Dyrere cigaretter, neutrale cigaretpakker og røgfri skoletid. Det er nogle af de tiltag, som S-regeringen foreslår for at sikre ”et røgfrit liv for børn og unge”.

Hvert år dør 13.600 danskere af rygning. Fire ud af fem af dem startede med at ryge, før de blev 18 år. Netop derfor er børn og unge et særligt fokus i regeringens oplæg til en handleplan mod rygning.

“Rygning er en af vores allerstørste dræbere. Det er ekstremt vanedannende og umådeligt svært at holde op igen. Alligevel er der hver dag 40 nye unge mennesker, som begynder at ryge. Det er dybt bekymrende, og det er det, vi nu vil sætte ind mod med en samlet handleplan, der skal få de unge til at holde sig fra cigaretterne,” siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

Cigaretterne bliver dyrere

Regeringen foreslår i oplægget til handleplanen en række tiltag. Blandt andet vil regeringen hæve afgifterne på cigaretter, så cigaretpakkerne bliver 10 kroner dyrere.

Vi er endt, hvor vi er, fordi det er en balance mellem hensynet til de unge og en social slagsid

Prisstigningen svarer til en stigning på næsten 25 procent og forventes at medføre, at det samlede forbrug falder med 10 procent. Dog vurderer Sundhedsstyrelsen, at prisstigninger vil have endnu større effekt på de unge.

“Jeg er helt på det rene med, at det for nogle ikke er tilstrækkeligt med en prisstigning på 10 kroner. Vi er endt, hvor vi er, fordi det er en balance mellem hensynet til de unge og en social slagside. Der er nemlig nogle mennesker, der ikke bare kan stoppe og for hvem, livet er svært og kun vil blive sværere, hvis vi hæver prisen for meget,” siger Magnus Heunicke.

Fire ud af fem danskere ryger ikke. Der er 16 procent, der ryger hver dag, og 5 procent ryger nogle gange, viser en opgørelse fra Kræftens Bekæmpelse. Det er blandt det laveste i EU.

Men ifølge Danmarks Statistik, så er 41 procent af rygerne, blandt dem som har færrest penge til rådighed, nemlig enten pensionister eller arbejdsløse.

Flertal for højere afgifter

Men udspillet fra regeringen, særligt det der handler om priserne på en pakke cigaretter, er ikke ambitiøst nok, lyder det fra en række partier, både til højre og venstre for regeringen.

”Jeg synes virkelig, det er et skuffende udspil. Sundhedsministeren tror, han er skatteminister, siden afgiftsprovenu kommer forud for røgfri børn og unge,” lyder kritikken fra Venstres fungerende politiske ordfører Sophie Løhde, der ønsker at en pakke skal koste 20 kroner mere. Det samme vil de konservative.

Vi skal ikke lave omfordelingspolitik gennem tobaksafgifter

På nuværende tidspunkt er der flertal uden om regeringen for en afgiftsforhøjelse på 20 kroner, fordi også de radikale, Enhedslisten og SF. Partierne på venstrefløjen anerkender, at det har en social slagside at hæve cigaretpriserne.

”Men vi skal ikke lave omfordelingspolitik gennem tobaksafgifter. Det er helt afgørende, at vi får hævet tobakspriserne, fordi vi ved, at højere priser får færre unge til at ryge,” lyder det fra sundhedsordfører Peder Hvelplund fra Enhedslisten.

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige er på nuværende tidspunkt imod at hæve cigaretterne med 20 kroner.

Prisen gør det ikke alene

Udover dyrere cigaretter vil regeringen også sætte ind med røgfri skoletid, neutrale cigaretpakker og krav om at skjule cigaretpakkerne i butikkerne.

“Når det kommer til unge og rygning, ved vi, at det i høj grad også handler om, hvorvidt det er smart, og om det er tilgængeligt. Derfor kan vi ikke nøjes med at gøre cigaretterne dyrere - vi vil f.eks. sætte krav til butikkerne om at gemme cigaretterne væk,” siger Magnus Heunicke.

Selve afgiftstigningen bliver en del af finanslovsforhandlingerne, og ministeren indbyder alle Folketingets partier til forhandlinger om en samlet handlingsplan mod børn og unges rygning.

 

Fakta: Regeringens otte tiltag mod rygning

  • Hæver afgiften på cigaretter
  • Indfører neutrale cigaretpakker.
  • Skjuler tobaksvarer i kiosker, supermarkeder og på tankstationer
  • Forhandlere, der sælger tobak eller e-cigaretter over nettet, skal kontrollere alderen hos deres kunder mere effektivt.
  • Forbyder salg af tobak på uddannelsesinstitutioner
  • Forbud mod rygning på alle uddannelsessteder, der har optag af børn og unge under 18 – altså også erhvervsskoler.
  • Røgfri skoletid for eleverne i grundskolen.
  • Skærpet forbud mod tobaksreklamer og sponsorater f.eks. i forbindelse med festivaler.
  • Skærpede krav til nikotinprodukter

Kilde: Sundhedsministeriet

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce