Ny krise på vej mod Danmark

Jeg håber, at vores børn vil opleve gode arbejdsvilkår, når de træder ind på arbejdsmarkedet. Men det kræver, at vi støtter fagforeningerne og melder os ind.
Klimakrisen har fanget danskernes opmærksomhed - også de unge. Men hvornår fanger krisen om danske lønmodtagerforhold danskerne - også de unge?

Mange tager lønmodtagerrettigheder for givet, det må jeg i hvert fald antage, eftersom omkring 40 procent af danskere lønmodtager har valgt ikke at være medlem af en overenskomstsbærende fagforening.

Mange tager lønmodtagerrettigheder for givet

Det kan sagtens udvikle sig til en krise indenfor relativt få år, men det bliver ikke taget seriøst. Det gør mig bekymret.

Er danskerne blevet for egoistiske og snæversynet?

Forleden mødte jeg en kvinde, vi stillede hinanden de klassiske spørgsmål, når man møder et nyt menneske; Hvad hedder du, hvad laver du osv. Efter der var kommet gang i samtalen, spurgte jeg så ”Er du medlem af en fagforening?” .... Der gik flere sekunder end normalt, så kom svaret ”Ja, selvfølgelig - Jeg er medlem af...”

Ja, selvfølgelig - Jeg er medlem af...

Desværre viste det sig, hun ikke er medlem af en fagforening. Jeg spurgte, om hun havde børn - Ja to styk lød svaret glad og stolt. Jeg kunne ikke dy mig, så jeg måtte spørge ”Er det ikke egoistisk af dig at fravælge fagforeningen, der forhandler dine løn og vilkår, for at du kan spare nogle penge nu og her? Dine børn kan se frem til et arbejdsliv med forringede vilkår, fordi du ikke vil være med til at betale den fulde pris for at bevare og udvikle danske løn og arbejdsvilkår.”

Dine børn kan se frem til et arbejdsliv med forringede vilkår, fordi du ikke vil være med til at betale

Sådan havde hun aldrig tænkt på det, og hun udtrykte en følelse af at skamme sig. Ligesom når man har taget kaffe fra en kaffekasse, man godt ved, man ikke selv har betalt til. Det er ikke i orden.

Det efterlader mig med tanken, om alt for mange virkelige er ligeglade med, hvilken arbejdsforhold vores børn skal møde i fremtiden, siden det er vigtigere at spare penge? Nogle melder sig sågar ud af fagforeningen, fordi de bliver utilfredse, hvad så med fremtidens vilkår, er de ikke vigtige? Hvorfor ikke blive som medlem, og ændre det, som man er utilfreds med?

Vores børn skal kunne deres drømme

Jeg ønsker ikke, at nogen skal sidde med en følelse af at skamme sig eller være ligeglade. Jeg ønsker at de mennesker, jeg møder, sidder med en følelse af, at de tager medansvar og bidrager til fællesskabet og fremtiden. Når jeg kigger på min 7-årige søn, og han med stolthed i stemmen og forventningsfulde blå øjne fortæller, at han vil være murer, når han bliver stor - så vil jeg hjælpe ham med at nå sin drøm. Jeg vil hjælpe dine børn med at nå deres drøm.

Det gør vi ved at organisere os

Men så skal vi også i fællesskab hjælpe hinanden med at passe på de rettigheder, vi har i dag. Hjælpe hinanden med at skabe bedre rettigheder og vilkår på fremtidens arbejdsmarked. Det gør vi ved at organisere os. Ved at være medlem af de fagforeninger, der forhandler overenskomsterne.

Valget er ikke så svært, der findes kun en type fagforeninger i Danmark, det er dem, der sidder med ved bordet og forhandler med arbejdsgiverne. De fagforeninger, der er en del af Den Danske Model. Det er de fagforeninger, der har forhandlet 6. ferieuge, forhandlet fuld løn under dele af barslen, løn under sygdom, omsorgsdage, seniordage, lønstigninger og meget mere.

Rettigheder er ikke kommet af sig selv 

Rettigheder som ganske enkelt ikke bare er kommet af sig selv eller kommer af sig selv i fremtiden. Det er rettigheder som også kun er til låns, og vi må aflevere dem tilbage, hvis ikke der er nok, der kæmper for dem.

Det kræver, at vi støtter fagforeningernes forhandlingsret ved at være medlem

Jeg håber, min søn og dine børn kommer til at opleve samme og bedre vilkår, den dag de træder ind på arbejdsmarkedet – Men det kræver, at vi støtter fagforeningerne forhandlingsret ved at være medlem, og at vi taler med vores kollegaer, børn og unge om fagforeningernes stærke betydning for danske løn og arbejdsvilkår. At vi taler om vigtigheden af fagforeningsmedlemskab omkring spisebordet der hjemme og i frokoststuen på arbejdet.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Helena Mikkelsen er forbundssekretær i fagforbundet FOA


Flere artikler om emnet

Annonce