Annonce

Udviklingsminister Rasmus Prehn om phoner-sagen: ”Det ser ikke helt kønt ud”

Ministeren bryder sig ikke om, at Dansk Flygtningehjælp, Mellemfolkeligt Samvirke, Red Barnet og SOS Børnebyerne benytter underbetalte phonere
Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) bryder sig ikke om, at en række udviklings- og hjælpeorganisationer benytter sig af underbetalte danske phonere fra telemarketingsbureauet TMPO’s callcentre i Berlin og Malaga.

Et rundspørge Netavisen Pio har foretaget viser, at Mellemfolkeligt Samvirke, Dansk Flygtningehjælp, Red Barnet, SOS Børnebyerne og også Greenpeace aktuelt benytter sig af underbetalte phonere fra TMPO-callcentrene.

”Jeg er helt på linje med den socialdemokratiske udviklingsordfører, Daniel Toft Jakobsen, når han siger, at det ikke ser helt kønt ud. Det gælder også selvom, der ikke er tale om at love eller overenskomster tilsidesættes,” siger udviklingsminister Rasmus Prehn til Netavisen Pio.

Ministeren hentyder her til, at Netavisen Pio i en række artikler har afdækket, at TMPO’s danske phonere i Berlin får en timeløn på omkring 66 kroner, mens de danske phonere i Malaga får omkring 60 kroner i timen.

Til sammenligning har HK indgået overenskomst med TMPO i Danmark. Ifølge overenskomsten ligger timelønnen her på mellem 121 og 124 kroner. Hertil skal lægges værdien af andre goder i overenskomsten som 6. ferieuge, pension og så videre.

Minister: Udviklingssamarbejde handler om solidaritet

Udviklingsminister Rasmus Prehn understreger på baggrund af Netavisen Pio’s artikler om de underbetalte danske phonere, at udviklingsarbejde først og fremmest handler om solidaritet:

Vi, der arbejder med udviklingssamarbejde, skal om nogen gøre os umage for at tænke solidaritet ind i alt, hvad vi foretager os

”Men det er bare sådan, som Daniel også allerede så fint har sagt, at udviklingsarbejdet først og sidst handler om solidaritet. Vi, der arbejder med udviklingssamarbejde, skal om nogen gøre os umage for at tænke solidaritet ind i alt, hvad vi foretager os. Det ville derfor være ærgerligt, hvis en sådan sag her om ansatte på et call-center ender med at skygge for alt det gode arbejde, som organisationerne dagligt laver. Og som jeg har den største respekt og anerkendelse for,” siger Rasmus Prehn.

Udviklingsministeren understreger, at udviklingsorganisationerne må se i øjnene, at organisationerne ved at benytte underbetalte danske phonere risikerer at blive opfattet som ”usolidariske”:    

”For sagen er, at vi har brug for folkelig opbakning og engagement i udviklingsarbejdet. Det er det, vi skal næres ved. Det er vigtigt, at vi der arbejder med udviklingssamarbejde også tør se vores egne valg og handlinger i øjnene, når der er en chance for, at de bliver opfattet som usolidariske og risikerer at tære på opbakningen,” siger Rasmus Prehn til Netavisen Pio.

Fagforbund kritiserer underbetaling

En række fagforbund, der er kollektive medlemmer af Mellemfolkeligt Samvirke, har i Netavisen Pio kritiseret, at organisationen benytter sig af TMPO’s underbetalte, danske phonere.

Det drejer sig blandt andet om BUPL, Dansk El-Forbund og Malerforbundet. Også HK kritiserer Mellemfolkeligt Samvirke:

Det her kan Mellemfolkeligt Samvirke gøre bedre

”Det her kan Mellemfolkeligt Samvirke gøre bedre,” sagde René Knudsen, formand for HK Service Hovedstaden, til Netavisen 5. september.

Også udviklingsordførerne Daniel Toft Jakobsen (S), Karsten Hønge (SF) og Christian Juhl (EL) kritiserer Mellemfolkeligt Samvirke for at benytte underbetalte, danske phonere.

Det hører – måske – med til historien, at Mellemfolkeligt Samvirke i 2018 modtog godt 150 millioner kroner i udviklingsmidler fra staten.

En tidligere ansat hos TMPO har fortalt Netavisen Pio, hvordan det er meget svært at få lønnen til at række til husleje, mad og andre fornødenheder:

”Mellemfolkeligt Samvirke arbejder for at modvirke fattigdommen, men benytter selv working-poor-arbejdskraft. Det er dybt dobbeltmoralsk,” har en tidligere ansat hos telemarketingbureauet TMPO tidligere udtalte til Netavisen Pio.

Red Barnet har tidligere forklaret til Netavisen Pio, at organisationen ikke flover sig over at benytte TMPO’s danske phonere i udlandet:

Nej, vi flover os ikke

”Nej, vi flover os ikke. Vi har fulgt sagen med stor interesse. Vi blev bekymrede, da vi læste artiklen i Netavisen Pio. På den baggrund bad vi selvfølgelig TMPO om en redegørelse, og det har vi fået. Redegørelsen fortælles os, at deres lønninger ligger 43 procent over mindstelønnen i Spanien. De kom med fine eksempler på hvad udgiften til husleje er, hvad udgiften til mad er. Så set fra vores synspunkt synes vi absolut ikke, der er noget at flove sig over,” har Red Barnets fundraisingchef, Merete Falkenstrøm, tidligere forklaret over for Netavisen Pio.

Mellemfolkeligt Samvirkes fundraisingchef, Benjamin True Hansen, har forsvaret MS' brug af TMPO's underbetalte, danske phonere i udlandet med lignende argumenter.

Tidligere leder af Enhedslisten, Johanne Schmidt-Nielsen, tiltrådte i juni som generalsekretær hos Red Barnet.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet