Himstregims-regeringen fortsætter i Portugal

Udvandring, statsbudget og fattige pensionister står øverst, når Portugals socialdemokrater skal lede landet på mandater fra venstrefløj og kommunister.
Allerede 9 dage efter det nyligt afholdte parlamentsvalg i Portugal kunne socialdemokraten António Costa fra Partido Socialista præsentere sin nye regering.

Ved valget slog partiet sin førerposition fast både som det største parti i Portugal og som det største socialdemokratiske parti i Europa. Partiet gik frem ved valget fra 32,3 til 36,6 procent af stemmerne, hvilket indebar en fremgang på 20 mandater, men 106 mandater rækker ikke i et land, hvor der skal tælles til 116, da der er 230 medlemmer i parlamentet.

Ved valget slog partiet sin førerposition fast

Det betyder at António Costa står styrket i forhold til de partier, som socialdemokraterne hidtil har samarbejdet med.

Den tidligere regerings to støttepartier Venstreblokken og Kommunisterne gik begge tilbage i stemmetal, alligevel lykkedes det venstreblokken at bevare sine 19 mandater mens kommunisterne gik tilbage fra 17 til 12 og opnåede deres dårligste valg nogensinde. Det giver altså et klart rødt flertal – målt både i stemmer og mandater.

Sigøjnerstrid fik højreekstremistisk parti valgt

Til gengæld gik det lille dyrevelfærdsparti PAN frem fra 1 til 4 mandater, og der kom 3 nye partier i parlamentet med et mandat hver, heraf for første gang et højreekstremt parti, som gik til kamp imod kontanthjælp til de portugisiske fastboende sigøjnere og for medicinsk kastrering af pædofile.

For første gang kom et højreekstremt parti i parlamentet

Efterfølgende kom det frem, at fordi nogle sigøjnerklaner var røget i totterne på hinanden havde partiet fået mange stemmer i det ene sigøjnersamfund. Portugal har ingen spærregrænse, så hvis man får stemmer nok til et mandat, er man sikret en plads.

De to borgerlige partier, det liberale Barroso-parti PSD fik et historisk dårligt valg, og det kristendemokratiske CDS, gik så markant tilbage, at formanden trak sig på selve valgaftenen.

Endelig er det også værd at bemærke at der blev valgt 39 procent kvinder, hvilket er det største antal nogensinde i Portugals historie. Og for første gang blev der valgt tre kvinder med afrikansk baggrund.

Mere himstregims

I 2015 var der opstået en atypisk situation i portugisisk politik, hvor det socialdemokratiske Partido Socialista uden at være det største parti kunne indtage regeringsmagten med støtte fra de to venstrefløjspartier, fordi de tilsammen havde et parlamentarisk flertal.

Årets ord i Portugal blev så geringonca - himstregims

På den iberiske halvø defineres det største parti normalt altid som valgets vinder og har derfor automatisk retten til regeringsposten. Denne tradition blev brudt i 2015, hvorfor den daværende leder af Kristendemokraterne i en tale i parlamentet sagde ”Jamen dette er ikke en regering. Det er en geringonca (himstregims) sammensat af elementer, der ikke passer sammen.” Årets ord i Portugal blev så geringonca, og det blev navnet på regeringssamarbejdet.

Skulle Himstregimsen så fortsætte efter valget i 2019?

Aftalepapir eller ej

Kommunisternes centralkomite tilbragte valgaftenen i en af partiets højborge, industribyen Marinha Grande, der ligger nord for Lissabon, hvor partiet endte med en 4. plads ved valget. Ved partiets evaluering af valgresultatet erkendte de, at der var mange kræfter internt i partiet, som havde været imod samarbejdet med Anténio Costas socialdemokrater, så centralkomiteen meldte ud, at de stadig ville være med i samarbejdet, men nu ikke ville indgå en skriftlig aftale.

Dermed ønskede de altså ikke noget nyt ’forståelsespapir’ for en 4-årig periode, men ville i stedet aftale fra finanslov til finanslov.

Venstreblokke derimod ville gerne have et nyt forståelsespapir som først og fremmest skulle indeholde en aftale om en arbejdsmarkedsreform. Men fordi der 1. oktober 2019 netop var implementeret en ny lov på arbejdsmarkedet, som skulle have tid til at virke, ville socialdemokraterne ikke være med.

I behøver ikke skriftlige aftaler

I stedet indkaldte statsministeren António Costa arbejdsmarkedets parter til at lave en ny trepartsaftale. I behøver ikke skriftlige aftaler, sagde landets præsident Marcelo Rebolo de Sousa, da han få dage efter valget genudnævnte Costa som landets statsminister.

Nu har Costa og hans socialdemokratiske parti meldt endegyldigt ud, at de nu ikke ønsker et forståelsespapir fordi de vil stille de forskellige støttepartier lige i forhandlingerne de kommende 4 år.

Nye debatter på vej

De portugisiske socialdemokrater gik til valg på at bekæmpe ulighed, klimaforandringer, styrke den grønne omstilling og løse de demografiske udfordringer, som Portugal står overfor, idet befolkningstallet er faldende.

Men der er ingen tvivl om at et af de områder, der først vil blive tilgodeset, er de fattigste pensionister, som Costa talte særligt op i valgkampen.

Kommunisterne og Venstreblokken vil presse på for at hæve mindstelønnen

Kommunisterne og Venstreblokken vil presse på for at hæve mindstelønnen, så det vil også komme til at blive et centralt område, mens den arbejdsmarkedsreform, som venstrefløjen ønsker, vil lade vente på sig. Socialdemokraterne fra Partido Socialista mener ikke, at man skal tilbage til en situation, hvor det bliver for svært at fyre folk, for så ledigheden stige igen.

Så nye debatter kommer til at præge den kommende periode i portugisisk politik.

Udvandrede portugisere kommer ikke hjem

Sundhedsvæsenet er ligesom i resten af Europa et af de politikområder, som der er i fokus for både støttepartierne og regeringen. Det bliver spændende at se, hvordan Portugal vil takle den demografiske krise. Det har vist sig meget sværere, end man troede at lokke de unge emigranter hjem igen.

Det har vist sig meget sværere, end man troede at lokke de unge emigranter hjem igen

De fleste har nemlig etableret sig med arbejde, familie og ofte ejerbolig i udlandet også her i Danmark. Så den strategi ser ikke ud til at virke efter hensigten. Til gengæld er det kommet arbejdskraft fra Asien, som nu rykker ind i de affolkede byer i landdistrikter i det sydlige Portugal. På samme tidspunkt begynder de katolske filippinere også at fylde godt op i Lissabons kirker til søndagsmesse.

Men uanset hvordan man vender og drejer det, så vil regeringens hovedprioritet være at få økonomien i balance, så man  2019 kan få statsbudgettet til at gå i nul, hvilket vil være første gang siden 1990erne.   

Britta Thomsen er tidligere medlem af Europa-Parlamentet (S). Hun er uddannet cand.mag. i historie og portugisisk med sidefag i spansk fra Aarhus Universitet.


Flere artikler om emnet

Annonce