Annonce

Arbejdsgivere til Hummelgaard: Du overfortolker vores brev

Beskæftigelsesministeren afviser udenlandsk arbejdskraft på finansloven. Han henviser til et brev fra DA, som dog mener, at ministeren overfortolker brevet.
Debatten om import af udenlandsk arbejdskraft ruller for alvor igen.

Det sker især efter, at Morten Østergaard, politisk leder for Radikale Venstre, i Børsen har krævet, at øget udenlandsk arbejdskraft bliver en del af den kommende finanslov.

Som vi i de seneste dage også har skrevet om her på Netavisen Pio, så afviser regeringen at sænke den såkaldte beløbsgrænse for, hvad en udenlandsk arbejdstager fra et ikke-EU-land minimum skal tjene for at arbejde i Danmark.

Også Danmarks største fagforening, 3F, er særdeles skeptisk over for øget import af udenlandsk arbejdskraft.

I sin afvisning af kravet fra Radikale Venstre om at åbne op for mere udenlandsk arbejdskraft i finansloven for 2020, henviser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i Berlingske til et brev fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

I brevet har arbejdsmarkedets parter bedt regeringen om ikke at fremlægge lovforslag eller initiativer, der kan forstyrre de forestående overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked (OK20).

DA: Forkert udlægning af brevet

Af hensyn til – og i respekt for – forhandlingerne mellem arbejdsmarkedets parter om en ny overenskomstaftale, vil Peter Hummelgaard derfor først diskutere udenlandsk arbejdskraft efter overenskomstforhandlingerne, som forventes færdige til foråret.

Men det hensyn behøver beskæftigelsesministeren og regeringen slet ikke at tage, lyder det nu fra Dansk Arbejdsgiverforening, som mener, at ministeren overfortolker budskabet i det brev, der er sendt fra DA og FH.

Det er selvfølgelig vigtigt for os, at man fra politisk side respekterer overenskomstforhandlingerne, og at der er den fornødne ro om forhandlingsrummet

Det er selvfølgelig vigtigt for os, at man fra politisk side respekterer overenskomstforhandlingerne, og at der er den fornødne ro om forhandlingsrummet. Når det er sagt, er det klart, at der skal forhandles en finanslov. Jeg ser det som helt naturligt, at der i den forbindelse er partier, der er optagede af at øge beskæftigelsen i Danmark og sikre, at virksomhederne har adgang til de medarbejdere, de har brug for, hvilket jo også fremgår af forståelsespapiret,” siger Jacob Holbraad, administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, til Politiken og fortsætter:

”Og ellers må regeringen jo være konsekvent og dermed også tage deres forslag om at forlænge den arbejdsgiverbetalte sygedagpengeperiode af bordet.”

Alliance mellem arbejdsgivere og Radikale

Det er ikke nyt, at Radikale Venstre – sammen med Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet – står på samme side som arbejdsgivernes hovedorganisation i debatten om udenlandsk arbejdskraft og en sænkning af beløbsgrænsen for arbejdstagere fra lande uden for EU.

Politisk ordfører for Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen, mener, at meldingen fra DA viser, at brevet fra arbejdsmarkedets parter ikke bør afholde regeringen fra at gøre udenlandsk arbejdskraft til en del af de igangværende finanslovsforhandlinger.

Jeg betragter brevet som en dårlig undskyldning fra ministeren

”Jeg betragter brevet som en dårlig undskyldning fra ministeren. Og det understreger beskeden fra Dansk Arbejdsgiverforening,” siger Sofie Carsten Nielsen i Politiken.

Hummelgaard: Så kender de lønmodtagerne bedre end mig

Peter Hummelgaard (S) holder dog fast i sin udlægning af brevet og stiller desuden spørgsmålstegn ved, om arbejdsgiverne virkelig er sikre på, at lønmodtagersiden i OK20-forhandlingerne ikke vil reagere, hvis beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft pludselig bliver sænket.

Som jeg kan læse i brevet, så lægger begge parter stor vægt på, at der er ro om forhandlingsrummet fra næste uge. Regeringen er bestemt ikke hverken modvillig eller imod at hjælpe virksomheder med at rekruttere højt specialiseret udenlandsk arbejdskraft til specifikke brancher, der mangler den.”

Hvis arbejdsgiverne føler sig overbeviste om, at lønmodtagerne i forhandlingerne ikke vil reagere på en lempelse i forhold til beløbsordningen, så kender de lønmodtagerne bedre end mig

”Men hvis arbejdsgiverne føler sig overbeviste om, at lønmodtagerne i forhandlingerne ikke vil reagere på en lempelse i forhold til beløbsordningen vedrørende rekruttering af billig udenlandsk arbejdskraft fra tredjelande, så kender de tilsyneladende lønmodtagerne bedre end jeg,” siger Hummelgaard til Politiken.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

DA er en flok cepos tosser. Vi bør alliere os med DI istedet. De plejer at være langt mere fornuftige !!! Bh 🌹🌹🌹🌹

HVIS arbejdsgiverne bare ville være ærlige, ville det være lettere at lave aftaler, men ikke med den MANGLENDE TROVÆRDIGHED de udviser