Annonce

Mette Frederiksen lover folkeafstemning om EU-bankunion

Statsministeren garanterer, at Danmark ikke indtræder i EU's bankunion uden danskernes accept. Udemokratisk, lyder kritikken fra De Radikale.
Hvis Danmark skal være med i EU’s bankunion, skal danskerne sige god for det ved en folkeafstemning.

Så konkret lyder løftet fra statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med Jyllands-Posten torsdag.

Frederiksen vil høre danskernes holdning

Udmeldingen kommer samtidig med, at et særligt udvalg nedsat af regeringen færdiggør en rapport over fordele og ulemper ved en dansk indtrædelse i bankunionen.

Regeringen vil ikke tage stilling til, om den anbefaler et dansk medlemskab eller ej, før rapporten er færdig, men uanset hvad, bør det være danskernes afgørelser, siger Mette Frederiksen i interviewet: 

"Hvis vi ender med at anbefale, at vi bør tiltræde, bør det følges af en folkeafstemning," siger Mette Frederiksen til avisen

Bankunionen har eksisteret siden 2014 og bygger på erfaringer fra finanskrisen, hvor tilsynet med særligt bankerne ikke var lige effektivt i alle EU's medlemslande. Bankunionen indebærer blandt andet et fælles EU-tilsyn med alle store europæiske banker og en ny myndighed, der kan lukke kriseramte banker.

Hvis vi ender med at anbefale, at vi bør tiltræde, bør det følges af en folkeafstemning

Allerede i efteråret 2018 kom Mette Frederiksen med en lignende udmelding, men alligevel vækker løftet opsigt. Embedsmænd i Justitsministeriet har nemlig tidligere vurderet, at dansk deltagelse i bankunionen ikke vil kræve en folkeafstemning efter Grundlovens bestemmelser om suverænitetsafgivelse.

”Danmark er grundlæggende positiv og bakker op om EU, men har også nogle forbehold. Fordi medlemskabet er så vigtigt, så har politikerne i Danmark pligt til at være et aktivt land i det europæiske samarbejde, men også at gøre det med demokratisk legitimitet. Den legitimitet er ikke kun det der sker juridisk. Det er også at gå sammen med din befolkning,” begrunder Mette Frederiksen sin melding overfor Jyllands-Posten.

Radikale: Folkeafstemninger er udemokratiske

Hos dele af regeringens parlamentariske grundlag, Radikale Venstre, vækker statsministerens garanti dog ikke glæde.

En folkeafstemning er nemlig ikke demokratisk og risikerer at undertrykke mindretallet, lyder kritikken fra partiets EU-ordfører, Jens Rohde, i et opslag på Facebook:

Folkeafstemninger er ikke demokratiske

”Folkeafstemninger er ikke demokratiske. De efterlader ingen plads til mindretalsbeskyttelsen, som i denne sammenhæng oftest er 48 procent. Derfor medvirker folkeafstemninger kun til ophedning af folkestemninger og til at kløve befolkninger midt over,” skriver han.

Jens Rohde uddyber kritikken af Mette Frederiksens udmelding.

"Hvis vi vil føre kontrol med bankerne, er det nødvendigt at deltage i den fælles europæiske bankunion, fordi bankerne jo opererer internationalt," siger han til Altinget.

placeholder

Hos Venstre tilslutter partiets EU-ordfører Jan E. Jørgensen sig kritikken af folkeafstemningen som han kalder unødvendig:

"Vi skal have folkeafstemninger, når Grundloven tilsiger det. Når den ikke tilsiger det, skal vi ikke have folkeafstemning," siger han til Jyllands-Posten.

Overfor Altinget uddyber Jens Rohde sin kritik af Mette Frederiksens udmelding.

"Hvis vi vil føre kontrol med bankerne, er det nødvendigt at deltage i den fælles europæiske bankunion, fordi bankerne jo opererer internationalt," siger han til netmediet.
 

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det kan aldrig blive udemokratisk. Der vil altid i en afstemning være et mindretal som ikke får ret.
Noget andet er, at det kan være uklogt, fordi folk ofte mht. EU ting stemmer uden at stemme på det sagen drejer sig om, men på andre ting som rodes ind i. Det ses , når det er svært at forstå. Man må gå ud fra alt undersøges til bunds og man så i regeringen også drøfter det med Folketingets partier.