R-ordfører rasende på Mette F. og København indfører ID-kontrol på byggepladser

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
En vred EU-ordfører fra Radikale Venstre og indførelsen af kontrol af ID-kort i København stjal overskrifter på den sidste dag i efterårsferien.

Her er vores nyhedsoverblik.

Kommune indfører tjek af ID-kort på byggepladser

Til november bliver håndværkerne på to byggepladser i Københavns Kommune bedt om at vise ID-kort, når de møder ind på arbejde om morgenen. Det skriver Fagbladet 3F.

Som et led i kampen mod social dumping går Københavns Kommune nemlig i luften med et pilotprojekt, hvor der skal tjekkes ID-kort på kommunale byggepladser.

”ID-ordningen har to formål: Dels giver den hovedentreprenøren et redskab til at holde orden i underentreprenørkæderne, og dels giver den kontrolteamet et bedre grundlag for at gennemføre kontroller”, siger David Salomonsen, der er leder af Indsatsen Mod Social Dumping i Københavns Kommune, som står bag pilotprojektet med ID-kort.

et redskab til at holde orden i underentreprenørkæderne

De to byggepladser, der er udvalgt til pilotprojektet, er etableringen af en daginstitution i Ørestaden og renoveringen af en skole på Vesterbro. Det er entreprenørfirmaet Enemærke & Petersen, som står bag begge byggerier.

 

Radikale ordfører efter Frederiksens EU-kritik: Hun lyder som en blanding af Enhedslisten og DF

En bemærkning af statsminister Mette Frederiksen om EU’s administrations udgifter har gjort hende upopulær hos Radikale Venstre. Det skriver Berlingske.

I et interview med Jyllands-Posten kalder statsminister Mette Frederiksen det ”fuldstændig gak”, at Europa-Kommissionen forventer øgede administrationsudgifter på cirka 35 milliarder kroner i den næste syvårige budgetperiode.

hun hælder al sin galde ud over fællesskabet, og så siger hun bagefter, at det lugter.

Det har fået Jens Rohde, der er EU-ordfører for Radikale Venstre, til at reagere. Han er nemlig langt fra imponeret.

”Mette Frederiksen lyder jo som en kombination af Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Det finder jeg dybt problematisk”, siger Jens Rohde til avisen.

Han mener ikke, at det er til gavn for Danmarks interesser, når landets statsminister udtaler sig på den måde. Jens Rohde fortsætter:

”Det, hun reelt set gør, er, at hun hælder al sin galde ud over fællesskabet, og så siger hun bagefter, at det lugter. På den måde går man kun EU-modstandernes ærinde”

Mette Frederiksen afviser i interviewet med Jyllands-Posten, at Danmark vil betale mere til EU.

 

Detektor: Arveafgift skader ikke dansk økonomi

Detektor har spurgt en række økonomer, hvordan det vil påvirke den danske økonomi, hvis arveafgiften bliver hævet fra 6 til 15 procent, som Socialdemokratiet foreslår. De konkluderer alle, at der ikke er belæg for at sige, at en højere arveafgift vil skade dansk økonomi, som Brian Mikkelsen har været ude og påstå. Faktisk tværtimod. Dett foreslår DR-programmet, Detektor.

Fordi en far er fodboldspiller på højt niveau, så er det jo ikke sikkert, at børnene bliver det

Hovedårsagen til det er, at familieejede virksomheder ofte er dårligere ledet og opnår lavere indtjening, når de går i arv sammenlignet med andre virksomheder. Det forklarer Bent Greve, der er professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet.

"Fordi et medlem af en familie kan noget, så er det jo ikke sikkert, at børnene kan det samme. Fordi en far er fodboldspiller på højt niveau, så er det jo ikke sikkert, at børnene bliver det," siger han til DR.

Problemet er ifølge flere undersøgelser, at den lavere arveafgift på seks procent får flere virksomheder til at gå i arv, selvom virksomhederne generelt ville have klaret sig bedre med nye ejere.

 

Erdogan anklages for at bryde våbenhvile

Tyrkiske styrker bryder med en aftale, der torsdag blev indgået om våbenhvile i det nordlige Syrien. Det skriver Politikken.

Anklagen kommer fra en talsmand for Syriens Demokratiske Styrker (SDF).

SDF er ledet af kurdere, som har været Tyrkiets mål under en stor offensiv, der begyndte onsdag i sidste uge.

Torsdag blev Tyrkiet og USA enige om en fem dage lang våbenhvileaftale. I den tid skulle de kurdiske styrker trække sig fra området i det nordlige Syrien, så Tyrkiet kan lave en sikkerhedszone.

tyrkiske luft- og artilleriangreb [rammer] fortsat civile bosættelse

Men aftalen er allerede blevet brudt. Sådan lyder det fredag fra kurderne.

”Til trods for aftalen om at stoppe kampene rammer tyrkiske luft- og artilleriangreb fortsat vores soldaters positioner og civile bosættelser”, lyder det ifølge Politikken fra SDF-talsmand Mustafa Bali.

 

Skrantende kinesisk væksteventyr påvirker Danmark

Den kinesiske økonomi er ikke længere en tiger i fuldt firspring med tocifrede vækstrater, der trækker resten af verden med på bølgen. Det skriver DR Nyheder.

I årets tredje kvartal voksede Kinas bruttonationalprodukt, BNP, kun med seks procent, hvilket er den laveste vækstrate i omkring tre årtier.

kinesiske økonomi er et tegn på, at den globale vækst er aftagende. Og det rammer også dansk økonom

”Det er ikke sådan, at økonomien er bremset op. Det er mere retningen, der er betydningsfuld. Afmatningen i den kinesiske økonomi er et tegn på, at den globale vækst er aftagende. Og det rammer også dansk økonomi,” siger chefanalytiker i Nordea, Jan Størup Nielsen.

I sidste ende er udviklingen i Kina med til at spænde ben for de senere års fremgang i beskæftigelsen i Danmark, lyder det fra Jan Størup Nielsen fra Nordea til DR.

”Jeg mener, at vi kan se det ved, at den procentvise fremgang i de månedlige beskæftigelsestal er halveret i forhold til sidste år. Så beskæftigelsen bremser op, og ledigheden falder ikke længere, som den har gjort det tidligere”, afslutter Jan Størup Nielsen.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce