Annonce

Trods tilbagegang genvinder "verdens mest progressive statsleder" magten

De konservative fik flest stemmer, men de liberale vinder alligevel valg i Canada.
Efter en tæt og hård valgkamp, har de liberale med premierminister Justin Trudeau, genvundet regeringsmagten i Canada. Valget blev dog en skuffelse for premierministeren, der må notere en pæn tilbagegang.

Trudeau har igennem fire år stået i spidsen for en regering, der har brystet sig af at være den mest progressive på kloden.

Den 47-årige tidligere skolelærer er selverklæret feminist, der har udnævnt et lige antal mænd og kvinder i sin regering, cannabis er blevet legaliseret, en klimaskat er blevet vedtaget og han har stået klar i lufthavnen, til at tage imod flygtninge fra verdens brændpunkter, mens andre har strammet deres udlændingelovgivning og talt om at bygge mure.

Der er 338 pladser i det canadiske underhus. Det betyder, at der skal 170 mandater til et flertal. Og det var der ingen af partierne, der formåede at få. Men som det klart største parti vil De Liberale kunne danne en mindretalsregering.

Der er i Canada ikke tradition for koalitionsregeringer med flere partier, som man kender det fra Danmark.

Fremgang til konservative og fransktalende separatister

De liberale (rød på kortet) forventes at vinde 157 pladser, 21 færre end ved det seneste valg. Det store oppositionsparti, De konservative (mørkeblå), går frem fra 95 pladser til 121 pladser, mens det socialdemokratiske parti NDP, New Democratic Party (gule), mistede 15 pladser og ender med 24.

Det fransktalende uafhængighedsparti, Bloc Québécois (turkis), som rent ideologisk bekender sig til socialdemokratisme, fik et stort comeback og går fra 10 pladser til 32. Endelig var der også fremgang til de grønne, som forøgede deres mandattal med 50 procent – dog kun fra 2 til 3.

De Liberale formåede at vinde på trods af, at de konservative fik flest stemmer, idet de fik 34,5 procent mod de liberales 33 procent. NDP fik 16 procent og Bloc Québécois fik 8 procent.

Det canadiske valgresultat 2019

 

Se valgresultater her.

Markante regionale udsving

Bag de tal ligger der nogle ret markante regionale udsving. Ikke bare mellem land og by, men i høj grad mellem provinserne og mellem de engelsk- og de fransktalende.

I Canadas største by, Toronto, fik De Liberale 49,6 procent af stemmerne, men 88 procent af mandaterne, mens de konservative omvendt vandt stort i to af de såkaldte prærie-provinser, Alberta og Saskatchewan, hvor de fik lige over 60 procent af stemmerne og vandt 47 ud af 48 mandater.

Omkring 18 millioner af de 27 millioner vælgere afgav deres stemme. Det giver en valgdeltagelse på omkring 65 procent. En lille tilbagegang i forhold til valget for fire år siden, hvor 68,3 procent deltog.

Takkede partifæller

Da det tirsdag nat stod klart, at De Liberale havde genvundet magten, kunne Justin Trudeau takke sine partifæller, der var samlet til valgfest i Montreal, for deres indsats.

”Canadiere fra kyst til kyst afviste i aften splittelse og negativitet. De afviste nedskæringer og austerity, og de stemte for en progressiv dagsorden og en stærk indsats mod klimaforandringerne,” lød det fra Trudeau, som henvendt til vælgerne lovede at arbejde for ”alle canadiere”:

“Det har været den største ære at tjene jer (canadierne, red.) i de sidste fire år og i aften sender i os tilbage på arbejde. Vi tager det ansvar alvorligt, og vi vil arbejde hårdt for jer, for jeres familier og for fremtiden”.

placeholder

De konservatives partileder Andrew Scheer kunne i sin tale glæde sig over partiets fremgang:

"Styrken i vores demokrati måles ikke kun ved de stemmesedler, vi afgiver, men på hvordan vi handler, efter at de er talt," sagde Scheer, der også takkede partifællerne.

"Aftenens resultat er ikke det, vi ønskede, men jeg er også utroligt stolt - stolt af vores team, stolt af vores kampagne og stolt af det større og stærkere konservative hold, som vi sender til Ottawa (Canadas hovedstad, red.)."

"I aften har de konservative givet Justin Trudeau et opsigelsesvarsel, og hr. Trudeau, når din regering falder, så vil de konservative være klar, og vi vinder.”

Tillykke fra Trump

Justin Trudeaus genvalg blev også bemærket syd for grænsen, hvor den amerikanske præsident Donald Trump lykønskede ham med sejren. Trump havde ellers tidligere i år kaldt premierministeren for både falsk og uærlig.

placeholder

Canada er – trods sine blot 37 millioner indbyggere - verdens 10. største økonomi, ikke mindst drevet af en kæmpe olie- og gasindustri, men også skovbrug, en kæmpe industriproduktion, både af biler og fly, og landbrug.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet