Annonce

Efter års kamp: Nu kan Anker Jørgensen-statue afsløres

Fredag eftermiddag afsløres mindestatuen af Anker Jørgensen, der skal stå i Sydhavnen.
Efter to års indsamling lykkes det nu at rejse en statue af den tidligere statsminister, partiformand og tillidsmand, Anker Jørgensen.

Den ufaglærte arbejder, der blev statsminister. Statsministeren som alle var på fornavn med. Folkets Anker.

Mindestatuen afsløres fredag eftermiddag ved et arrangement på Anker Jørgensens Plads i det københavnske arbejderkvarter, Sydhavnen, hvor Anker Jørgensen tilbragte en stor del af sit liv.

Således boede han og konen, Ingrid Jørgensen, hele deres liv på den nærmest ikoniske adresse, Borgbjergsvej 1, 3. tv., 2450 København SV. Anker Jørgensen takkede som statsminister nej til at opholde sig på Marienborg.

Den ufaglærte arbejder, der blev statsminister

Anker Jørgensen gik bort i foråret 2016, hvor han blev bisat i Grundtvigs Kirke ved en allé af røde faner.

Hans gravsten står i ”Det Røde Hav” på Vestre Kirkegård i Sydhavnen. Her finder man også gravstenene for bl.a. Socialdemokratiets stifter, Louis Pio, samt de afdøde socialdemokratiske statsministre, Thorvald Stauning, Vilhelm Buhl, Hans Hedtoft, H.C. Hansen, Viggo Kampmann og Jens Otto Krag.

Inspireret af Lise Nørgaard

I 2017 tog Susan Hedlund (S) initiativ til en indsamling til opførelsen af en mindestatue af Anker Jørgensen. Susan Hedlund sidder i Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune og er ansat som daglig leder i Kvartershuset Sydhavnen.

I starten ville hun egentlig bare samle ind til en sten med Anker Jørgensens navn grundet Anker Jørgensens tætte relation til Sydhavnen. Men en statue af Lise Nørgaard, der især er kendt som manuskriptforfatter til tv-serien Matador, ændrede den tanke lidt.

Da jeg opdagede, at Lise Nørgaard sad på en bænk i Roskilde, så tænkte jeg, at så kunne vi vel også få Anker til at sidde i Sydhavnen

”Da jeg opdagede, at Lise Nørgaard sad på en bænk i Roskilde, så tænkte jeg, at så kunne vi vel også få Anker til at sidde i Sydhavnen,” siger Susan Hedlund til Netavisen Pio.

Den idé var formanden for LO Hovedstaden, Per G. Olsen, med på. Derfor besluttede bestyrelsen i Kvartershuset Sydhavnen i samarbejde med LO Hovedstaden – med Susan Hedlund og Per Olsen som initiativtagere – at rejse økonomien til at få lavet en mindestatue af Anker Jørgensen.

placeholder

Brud på socialdemokratisk tradition

Med statuen ønsker de at fastholde historien og mindet om en fattig arbejderdreng, der blev fagligt aktiv fagforeningsmand, senere politiker og sidenhen statsminister.

Det er kendt, at mange socialdemokrater nægter at tage imod ordener, mens f.eks. vejnavne og pladser opkaldt efter enkeltpersoner går an – eksemplificeret ved Anker Jørgensens Plads i Sydhavnen. Men hvordan er historien omkring opførelse af statuer?

Skal vi som socialdemokrater skabe sådan nogle ikoner?

I forbindelse med initiativet til indsamlingen i 2017 gav forhenværende seniorforsker på Arbejdermuseet, Henning Grelle, udtryk for, at indsamlingen, der skulle finansiere opførelsen af en mindestatue af Anker Jørgensen, var et bemærkelsesværdigt initiativ.

Det er et brud på en socialdemokratisk tradition og i modstrid med de socialdemokratiske principper, fordi man historisk set har været imod den slags, sagde han til Netavisen Pio.

Vigtig historie til eftertiden

Henning Grelle sagde dog samtidig, at det rent historisk kunne give god mening at gøre op med det tidligere princip om ikke at ville rejse statuer af socialdemokratiske koryfæer – simpelthen for at sikre dem en plads i fremtidige generationers bevidsthed.

Den socialdemokratiske kommunalpolitiker, Susan Hedlund, er tilsyneladende bekendt med denne historik og den dertilhørende debat.

”Skal vi som socialdemokrater skabe sådan nogle ikoner?,” spørger hun og fortsætter:

Du kan komme af ingenting – af trange kår – arbejde dig op og ende som statsminister

”Den historie, vi i hvert fald gerne vil fortælle, er jo, at det er en historie omkring demokrati, hvor du kan komme af ingenting – af trange kår – arbejde dig op og ende som statsminister. Det, vi har forsøgt at afbillede, er Anker som menneske.”

Mindestatuen, der offentliggøres fredag eftermiddag, har kostet 600.000 kr. I november 2017 blev der offentliggjort en miniatureudgave af mindestatuen. Den kostede ca. 30.000 kr., oplyser Susan Hedlund.

På programmet for afsløringen af mindestatuen af Anker Jørgensen vil der være taler fra bl.a. Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), 3F’s forbundsformand, Per Christensen, og Anker Jørgensens søn, Peter Jørgensen.

Fra Facebook-siden "Anker Jørgensens Mindestatue"

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet