Regeringen aflyser lønstigning på fem procent til ministre

Regeringen forlænger midlertidig nedsættelse af ministerlønnen med fem procent. Det oplyser skatteminister Morten Bødskov (S)

Regeringen aflyser den planlagte lønstigning til ministre på fem procent.

Det oplyser skatteminister Morten Bødskov (S).

I finanslovsudspillet fra Socialdemokratiet har der hidtil stået, at S-ministrene stod til at få en lønstigning på fem procent næste år.

"Vi kigger på det lige nu og vil selvfølgelig se, om det er rimeligt. Det er en del af vores finanslov. Men jeg vil være helt ærlig og sige, at jeg ikke har været bekendt med det," sagde statsminister Mette Frederiksen tidligere på eftermiddagen til DR Nyheder.

Sent torsdag eftermiddag bekræfter skatteminister Bødskov så, at regeringen fortsætter den midlertidige nedsættelse af ministerlønnen med fem procent:

Vi starter med at forlænge nedsættelsen i et år, så vi har ordentlig tid til at finde en permanent og fair løsning

"Folketingets partier er allerede gået i gang med at kigge på, hvad der er de rigtige rammer for politikernes lønforhold. Derfor er det også helt naturligt, at vi nu i første omgang sikrer, at ministrene ikke får en stigning i deres løn. Vi starter med at forlænge nedsættelsen i et år, så vi har ordentlig tid til at finde en permanent og fair løsning," skriver skatteminister Morten Bødskov (S) i en kommentar til Ritzau.

Ophør af midlertidig ordning

Baggrunden for den nu aflyste lønforhøjelse til ministrene, var at daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tilbage i 2010 valgte at barbere fem procent af ministrenes lønninger midlertidigt.

Det skete som led i en genopretningspakke i kølvandet på finanskrisen, og argumentet var, at ministrene ligesom alle andre danskere måtte holde lidt for på lønnen for at komme sammen ud af finanskrisen.

Siden er den midlertidige nedsættelse blevet forlænget flere gange af skiftende regeringer. Men til nytår udløber lønnedsættelsen - og dermed stod ministrene til at komme tilbage på deres gamle ordning og altså gå op i løn.

Det studser jeg også meget over. Jeg tror simpelthen bare, at det er ren automatik i finanslovsudspillet

Onsdag undrede S-gruppeformand Flemming Møller Mortensen sig over, om det virkelig kunne passe, at S-ministrene stod til en lønforhøjelse:

"Det studser jeg også meget over. Jeg tror simpelthen bare, at det er ren automatik i finanslovsudspillet," sagde han til DR Nyheder.

"Jeg vil sikre, at vi får en politisk holdning til det her, og vi skal nok nå at komme med en klar udmelding inden 1. januar," tilføjede Mortensen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce