Annonce

Nyt parti på Borgen: Tidligere LA’ere vil fremad

De tidligere LA-profiler Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund præsenterer torsdag et nyt borgerligt parti, som får navnet Fremad.
“Ikke til højre, ikke til venstre, men Fremad!” Det kunne blive sloganet for et nyt dansk parti, som blev lanceret torsdag.

Bag partiet står de to tidligere LA-profiler Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund, der efter nogle ugers spekulation i medierne, er klar med et nyt borgerligt parti, med navnet Fremad.

Et parti som, ifølge de to stiftere, ikke er ædt op af snigende nationalkonservatisme, men som har et klart liberalt svar - også på værdierne.

Det fortæller de to partistiftere i et interview til Berlingske, hvor de redegør for de politiske og strategiske tanker bag projektet.

”Vores analyse er, at der mangler et værdiliberalt midterparti i Danmark, og det er så dét, vi danner nu med Fremad, siger den ene af partistifterne, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, til avisen.

I Ny Alliances fodspor

Med de mærkesager som partiet har valgt, lægger de to sig tæt op af hvad Ny Alliance i sin tid gjorde til sine. Socialliberal økonomisk politik, humanistisk udlændingepolitik og en grundlæggende positiv EU-linje.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille bliver partiets eneste medlem af folketinget, mens Christina Egelund må se lidt til for sidelinjen. Hun var en af ofrene for Liberal Alliances valgnederlag, som kostede partiet 9 mandater.

Christina Egelund giver de borgerlige partiers afvisning af at hente børn af IS-krigere hjem fra Syrien, som en af begrundelserne for nødvendigheden af det nye parti.

Skal samle underskrifter sammen

Udover at bygge en ny partiorganisation op, så bliver den første opgave for det nye parti at samle de nødvendige 20.000 underskrifter sammen, som det kræver at blive opstillet.

Og det bliver sværere end det var i den seneste valgperiode, hvor både Nye Borgerlige, Kristendemokraterne, Partiet Klaus Riskær Pedersen og Stram Kurs blev indsamlet. Reglerne er nemlig blevet strammet, bl.a. på foranledning af tidligere økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Hvis Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund får held til at blive opstillet og valgt til Folketinget efter næste valg, så vil de dog fortsat pege på Venstres Jakob Ellemann-Jensen som statsminister.

Ikke de store stemmeslugere

Stiftelsen af det nye parti kommer, efter at først Christina Egelund og siden Simon Emil Ammitzbøll-Bille med to døgns mellemrum forlod Liberal Alliance tilbage i slutningen af oktober måned.

Det skete efter en magtkamp om linjen, som de to endte med at tabe. De valgte derfor at melde sig ud.

Partiet Fremad bliver Simon Emil Ammitzbøll-Billes fjerde parti. Han startede som medlem af de radikale, hvor han var formand for ungdomsorganisationen inden han i 2005 blev valgt til folketinget. I 2008 forlod han partiet til fordel for Borgerligt Centrum, et parti som han selv stiftede og repræsenterede i folketinget, inden han året efter skiftede til Liberal Alliance.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille var ved det seneste folketingsvalg partiets spidskandidat i Københavns Storkreds, hvor han trak 2.715 personlige stemmer.

41-årige Christina Egelund er omvendt kun på hendes tredje parti. Hun startede som ung konservativ i Hjørring, hvor hun var formand for den lokale afdeling. Hun meldte sig i 2010 ind i Liberal Alliance og i 2014 var spidskandidat til Europa-Parlamentet, inden hun året efter - lidt overraskende - kom i folketinget i 2015, da hun slog partiets spidskandidat i Nordjylland, Thyra Frank.

Christina Egelund fik 2.029 personlige stemmer ved det seneste valg, men partiet fik intet mandat i Nordjylland, så derfor kom hun ikke ind.

Fakta: Partiet Fremads fem mærkesager

En fair og fast udlændingepolitik

At tage klimaudfordringerne alvorligt

En stærk europæisk stemme

Et økonomisk konkurrencedygtigt Danmark

Frihed til forskellighed.

Kilde: partiet-fremad.dk

 

Afmålt velkomst fra kolleger

Hos det nye parti Fremads nu tidligere partifæller i Liberal Alliance, er partiformand Alex Vanopslagh umiddelbart ikke bekymret ved udsigten til endnu et liberalt parti i den borgerlige blok.

”Jeg ser det ikke som en mulig konkurrent, men snarere en mulig samarbejdspartner på de områder, hvor vi kan blive enige, for eksempel på personlig frihed og retssikkerhed. Så må vi se, hvor partiet ellers placerer sig,” siger han til Berlingske og tilføjer, at det for ham ligner et parti, der værdipolitisk minder om Radikale Venstre, og at Fremad har ”skruet ned for ambitionsniveauet på reformerne”.

Hos Dansk Folkeparti, der er den kraftigste fortaler for den udlændingepolitik som de to nye partistiftere nu vender sig imod, tvivler man på nødvendigheden af endnu et nyt borgerligt parti og frygter, at det vil føre til yderligere stemmespild blandt de borgerlige vælgere.

”Velkommen til Ammitzbølls nye parti “Fremad”. Men er der behov for endnu et parti? Ikke godt nyt for det borgerlige Danmark. Sandsynligvis et endnu større “stemmespild” nu. Minder i øvrigt meget om De Radikale hvor partistifteren (Simon Emil Ammitzbøll-Bille) begyndte sin politiske løbebane. Mette Frederiksen må være tilfreds!” konstaterer Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl i en kommentar på Twitter.

placeholder

En anden som har erfaring med at stifte sit eget parti, er Alternativets leder Uffe Elbæk (der er tidligere partifælle med Simon Emil Ammitzbøll-Bille hos de radikale). Han byder det nye parti velkommen og siger, at det jo ikke er umuligt at de kommer i folketinget:

”For der er brug for både (rigtige) europæiske som (rigtige) liberale ambitioner i den borgerlige blok,” skriver han på Twitter.

Ikke alene om at ville Fremad

Partinavnet Fremad er ikke ukendt i international sammenhæng, og det bruges af både højre- og venstreorienterede.

F.eks. så hed det hedengangne Socialdemokratisk Ungdomsforbunds medlemsblad Fremad. Og flere fodboldklubber i Danmark med tilknytning til arbejderbevægelsen hedder noget med Fremad – mest kendt Fremad Amager.

Partinavnet Fremad er, hvis man oversætter det, det samme som den franske præsident Emmanuel Macrons parti ”En Marche” og også den tidligere italienske ministerpræsident Silvio Berlusconis parti Forza Italia kan oversættes til ”Fremad Italien”.

Og også herhjemme er er allerede et parti i folketinget, der hedder Fremad: Det er det grønlandske socialdemokratiske parti, Siumut, som netop betyder Fremad.

Fremad var i øvrigt også titlen på Det Radikale Venstres finanslovsudspil fra i år.

placeholder

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet