Annonce

Rosenkrantz-Theil: Alle unge skal i uddannelse eller job

Børne- og undervisningsministeren vil nedbringe antallet af unge, der hverken er i uddannelse eller arbejde.
Mere end 45.000 unge i alderen 15-24 år var sidste år uden tilknytning til uddannelse eller arbejdsmarkedet.

Det svarer til omkring hver 15. unge i den aldersgruppe. Det viser nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Og det er langtfra godt nok, mener børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Målet er, at alle skal med

”Alle unge fortjener en god start på livet, hvor de er en del af samfundslivet og indgår i et fællesskab. Men vi kan se, at der stadig er alt for mange, hvor det ikke lykkedes, og som ender uden fast tilknytning til uddannelsessystemet eller arbejdsmarkedet. Derfor er det godt med den nye FGU-uddannelse, som kan være et skridt på vejen for de unge, der har brug for at få styrket deres faglige, sociale og personlige kompetencer. Målet er, at alle skal med,” siger hun.

”Alle unge har ret til en ordentlig start på voksentilværelsen”

Andelen af unge under 25 år, der hverken havde tilknytning til uddannelsessystemet eller arbejdsmarkedet, stod stort set stille fra 2017 til 2018. Således faldt antallet med under 500 personer fra 2017 til 2018.

Tallet er alt for højt, og derfor har regeringen et særligt fokus på de unge, siger Pernille Rosenkrantz-Theil:

”Vi vil rigtig gerne videre med denne gruppe og helmer simpelthen ikke, før vi er kommet i mål. Alle unge har ret til at få en ordentlig start på voksentilværelsen. Det indbefatter, at man har mere uddannelse end bare årene i folkeskolen,” siger hun til Ritzau ifølge Berlingske.

Vi helmer simpelthen ikke, før vi er kommet i mål

For at få flere unge ind på en uddannelse eller ud på arbejdsmarkedet, blev der i efteråret 2017 indgået en politisk aftale – med støtte fra alle daværende partier i Folketinget – om oprettelsen af en ny toårig Forberedende Grunduddannelse (FGU), der trådte i kraft pr. august 2019.

90 procent i 2030

I forbindelse med aftalen blev der også aftalt en ny uddannelsespolitisk målsætning, som indebærer, at flere unge skal være en del af uddannelsessystemet eller arbejdsmarkedet inden 2030.

Helt konkret skal andelen af unge under 25, der hverken er i uddannelse eller arbejde, halveres inden 2030. I 2016 var tallet 7 procent. Den andel skal halveres til 3,5 procent senest i 2030.

Uddannelsesmålsætningen indeholdt også en ambition om, at mindst 9 ud af 10 – svarende til 90 procent – skal have gennemført en ungdomsuddannelse, før de er fyldt 25 år.

Andel unge mellem 18 og 25 år, der ikke har tilknytning til hverken uddannelse eller arbejdsmarked. Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

”Jeg er egentlig ret fortrøstningsfuld om, at vi kan komme i mål med målsætningerne”, siger børne- og undervisningsministeren til Ritzau.

Hun er dog ikke sikker på, at målsætningerne er ambitiøse nok.

Så har vi stadig over 20.000 stående udenfor. Det, synes jeg, er mange

”Vi skal vælge at se det i det perspektiv, at vi gerne vil have alle med. Det er fint at have lavet den målsætning, men altså: 45.000, det tal skal halveres, så har vi stadig over 20.000 stående udenfor. Det, synes jeg, er mange,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil til Ritzau.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet