Annonce

Endnu en forfatter bliver taleskriver og Danske Bank sigtes af Bagmandspolitiet

Netavisen Pio giver dig de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Torsdagens nyhedsoverblik byder blandt andet på et nyt lovforslag, der udvider mulighederne for opholdstilladelse for børn ved familiesammenføringer. Flere borgmestre på tværs af Danmark vil afskaffe det kommunale skatteloft. Og så er Danske Bank blevet sigtet af bagmandspolitiet for at varetage sine egne og ikke sine kunders interesse.

Dét og mere til i dagens udgave af aktuelt.


Flertal af borgmestre vil selv kunne hæve skatten

Lokalpolitikere i ti kommuner på tværs af landet har besluttet at hæve skatten næste år for at sikre velfærden.

Men fordi der ikke er andre kommuner, som sænker skatten tilsvarende, vil alle landets kommuner nu blive ramt af et statsligt skattesmæk og få beskåret den samlede bevilling med godt 300 millioner kroner.

Det skyldes det såkaldte kommunale skatteloft, som er en udløber af den tidligere VK-regerings skattestop fra 2001.

"Det er en del af det kommunale selvstyre selv at have råderet over de kommunale indtægter og udgifter. Derfor mener jeg, at kommunerne selv skal kunne fastsætte et skatteniveau," siger Morten Slotved (K), der er borgmester i Hørsholm Kommune.

Samlet set erklærer 26 af 49 borgmestre sig enige i, at det kommunale skatteloft og de dertilhørende statslige sanktioner bør afskaffes.

Læs mere her.

Regeringen er klar med redningsplanke til Mint og andre udviste børn

14-årige Atcharapan 'Mint' Yuangyai blev sidste år kendt landet over, da hun blev udvist fra Danmark.

Myndighederne vurderede, at hun var "uintegrerbar" - på trods af, at hun både snakkede dansk og gik på en dansk skole. Og det skabte røre - også på Christiansborg.

I sidste måned vendte Mint tilbage til Danmark - men på et turistvisum, der udløber i midten af januar. Så nu håber både Mint og hendes thailandske mor og danske stedfar, at et nyt lovforslag fra regeringen når at falde på plads inden da.

Med de nye regler skal børnene ikke længere igennem en integrationsvurdering. I stedet får deres forældre en frist på tre måneder til at søge om familiesammenføring.

- Jeg håber virkelig, at det kan træde i kraft 1. januar, for det vil betyde, at Mint og en række andre børn får mulighed for at søge igen og få en opholdstilladelse – hvis de ellers lever op til betingelserne, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

placeholder

Læs mere her.

Prisvindende forfatter bliver taleskriver for miljøministeren

Miljøminister Lea Wermelins nye taleskriver er forfatter Peder Frederik Jensen.

Hidtil har forfatteren ellers gjort sig bemærket i spalterne hos både Information og Politiken, hvor han blandt andet har debatteret kulturpolitik med Alex Ahrendtsen (DF) og rettet kritik mod samfundets stigende ulighed.

I sidste måned ansatte klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) forfatter Kaspar Colling Nielsen som taleskriver, og forfatter Anita Furu arbejder også som taleskriver i Statsministeriet.

Peder Frederik Jensen modtog Timbuktuprisen i oktober, som uddeles til en person, der fremmer kritisk og nytænkende journalistik i Danmark om globale udviklings- og ressourcefordelingsspørgsmål.

Læs mere her.

Astrid Krag starter ny dialog om prostitution

Social- og indenrigsminister Astrid Krag sætter sig for bordenden i nyt arbejde om prostitution.

Hun indkalder til rundbordsmøde med relevante organisationer om udfordringer på området.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag siger:

"Vi har i dag alt for store huller i vores velfærdssamfund. Vi må og skal gøre det bedre som samfund i forhold til de mest udsatte borgere i prostitution. Mennesker i prostitution skal have bedre hjælp til at komme ud. Vi må også erkende, at særligt udsatte i prostitution ikke har gode nok muligheder i hverken det sociale system eller sundhedsvæsnet. Derfor samler jeg en bred vifte af aktører for at blive klogere på problemer såvel som løsninger."

Læs mere her.

Danske Bank sigtet af bagmandspolitiet

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og international Kriminalitet (SØIK) - bedre kendt som bagmandspolitiet - har torsdag sigtet Danske Bank for overtrædelse af investorbeskyttelsesbekendtgørelsen i sagen om investeringsproduktet Flexinvest Fri.

Sigtelsen kommer, efter Finanstilsynet 30. august politianmeldte Danske Bank.

Sagen handler om, at Danske Bank i juli 2017 hævede gebyrer for bankens kunder af investeringsstrategierne Flexinvest Fri. På det tidspunkt var banken detaljeret advaret om, at det ville betyde, at titusindvis af kunder måtte forvente at få et negativt afkast. Altså ende med at betale flere penge på deres investering, end de tjente.

Som bank skal man varetage kundens interesse. Og derfor har Finanstilsynet slået ned på bankens gebyrstigninger, da de ikke var i kundens, men i bankens interesse, lød det fra Finanstilsynet i en pressemeddelelse i august.

Læs mere her.

Miljøminister Lea Wermelin hilser anbefalinger fra OECD velkommen

For tredje gang har OECD afleveret en evaluering af dansk miljøpolitik. Det er nu cirka ti år siden, at OECD sidst foretog en evaluering. Evalueringen er netop blevet overdraget til miljøminister Lea Wermelin. OECD-rapporten kan findes her.

placeholder

Sammen med evalueringen er OECD kommet med 44 anbefalinger til, hvordan dansk miljøpolitik kan videreudvikles. Det er blandt andet anbefalinger om at udvikle en biodiversitetsstrategi, gøre det yderste for at reducere drivhusgasudledningerne inden 2030, fortsætte med at reducere udledningen af kvælstof samt at reducere partikelforureningen.

- Nok er vi samlet bestået i dag, men evalueringen viser også områder, hvor vi ikke er bestået. Vi får ikke ret pæne karakterer, når det eksempelvis gælder biodiversitet, affald, luftforurening og vandmiljø Det er vi naturligvis opmærksomme på i regeringen, og vi er fuld gang med at sætte en ny grøn kurs for Danmark. I den bevægelse kigger vi naturligvis også på anbefalingerne fra OECD, siger Lea Wermelin.

Læs mere her.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Mathias Bøgild er podcast-student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet