Annonce

Det magiske puf

Det rigtige, kærlige puf på det rigtige tidspunkt i livet. Mere skal der måske ikke til for at ændre en livsbane i den positive retning.
Jeg tror, vi alle husker en bestemt lærer eller lærerinde, der gav os lige den opmærksomhed - det kærlige puf - der ændrede vores livsbane: En dansklærer, der smittede med betagelsen af det danske sprog. En samfundslærer, der viste os den uretfærdige ulighed.

Jeg tror, vi alle husker en bestemt lærer eller lærerinde, der gav os det kærlige puf

Rigtig mange af vores almene beboere har mod på mere. Og vi kan og skal være klar til at give det rigtige, kærlige puf på det rigtige tidspunkt. Det giver plus på alle tre bundlinjer – både den sociale, den økonomiske og den miljømæssige. Og det skaber sammenhængskraft.

Lommepengejob giver håb

Boligforeningen 3B’s vision er at skabe levende og mangfoldige fællesskaber. Det arbejder vi på hver eneste dag. I vores boligområder. I vores fælleshuse. I mødet mellem menneskene.

Vi har dog stadig mange, som ikke er med i et af de vigtigste fællesskaber: arbejdsfællesskabet. Det er hårdt for dem, det går ud over. Og det er dårlig samfundsøkonomi.

Den almene sektor kan give det lille puf, der lukker døren til fællesskabet op

Den almene sektor kan give det lille puf, der lukker døren til fællesskabet op. Som når nu et lommepengejob gør, at man får først et studiejob og siden et fritidsarbejde. Og ønsker at uddanne sig videre. Som nu den unge pige Ayeh, der har været i lommepengejob på et plejecenter – og nu har fritidsjob.

I partnerskab med andre kan vi noget helt særligt i den almene sektor. Vi kan afhjælpe ensomhed. Sætte motion og sund kost på dagsordenen for diabetikere. Højne karakteren i skolen, så den unge får en reel chance for at tage en ungdomsuddannelse.

Lommepengejob er en konkret form for puf. Et andet er socialøkonomiske virksomheder, der tjener penge på almindelige markedsvilkår, men bruger overskuddet til at skabe arbejdspladser for udsatte borgere eller til velgørende formål. Og meget ofte med stort miljøfokus.

Det kærlige puf

I Tråd Med Verden er et godt eksempel. Både på det kærlige puf – og på plus på den tredobbelte bundlinje. I Tråd med Verden arbejder på deres sy-og designværksteder med at sy kasserede tekstiler om til tasker, mobilposer, brødposer, madpakkeposer. Kasserede tekstiler får nyt liv – og overskuddet er med til at skabe nye job. Samarbejdet bygger også bro til job, f.eks. i et af Berendsens vaskerier eller en af deres systuer.

I Tråd Med Verdens mere specielle opgaver tæller blandt andet børnehandsker til Københavns Museum og broderede designer t-shirts.

Der er så meget potentiale i de almene boligområder

Og vi kan vise, hvor meget det betaler sig. Med ’Det sociale bæredygtighedsindeks’ har KAB sat tal på, hvor mange penge samfundet kan spare ved at give mennesker det der lille magiske puf. Det er interessant læsning: Socialt indeks kan vende minus til plus.

Vi kan på en og samme tid skabe plus på den tredobbelte bundlinje. Skabe sammenhængskraft - ikke bare i vores boligafdelinger, men også i byerne - og i hele samfundet.

Der er så meget potentiale i de almene boligområder. Potentiale, som skal i spil, så vi hjælper mennesker med at flytte sig fra at være udenfor – til at være indenfor.

Det kræver ofte bare det rigtige, kærlige puf på det rigtige tidspunkt

Det kræver ofte bare det rigtige, kærlige puf på det rigtige tidspunkt.

Det puf vil vi gerne give.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Formand for Boligforeningen 3B, København


Flere artikler om emnet