Ny sæson af serien om Dronning Elizabeth er konge!

Anmeldelse: Verdens dyreste tv-serie er tilbage og den skuffer ikke!
Tredje sæson af den anmelderroste britiske TV-serie The Crown er nu kommet og kan i øjeblikket ses på blandt andet Netflix.Serien, som handler om den britiske Dronning Elizabeth II’s liv og levned, fra opstigningen til dronning i 1952 og frem til i dag, er den dyreste tv-serie i historien.

De seks sæsoner med ti afsnit i hver, forventes at løbe op i en samlet pris på en lille milliard kroner. Men så er serien også virkelig flot og man har indtil videre været godt underholdt. Og det er man også i denne tredje sæson.

Denne tredje sæson dækker perioden fra 1964 til 1977, fra valget af Labours Harold Wilson som premierminister til dronningens 25-års regeringsjubilæum.

En periode, der er kendetegnet ved kæmpestor forandring og opbrud. Medier, der bragte hele verden tættere på hinanden, og institutionernes autoritetstab. Spørgsmålet om hvilken rolle et monarki skal spille i et moderne, demokratisk samfund, er derfor et gennemgående tema.

The Crown er selvfølgelig først og fremmest en fantastisk introduktion til nyere britisk, politisk historie og den udforsker og udstiller det delikate sammenspil mellem kongehuset og det politiske system. Hvordan politikerne aktivt bruger de kongelige til at åbne døre i overklassen og i diplomatiet.

placeholder

Nye fantastiske skuespillere

For at vise, at tiden går, og at folk er blevet ældre, er stort set hele holdet af skuespillere fra de to første sæsoner blevet skiftet ud.

Olivia Colman har overtaget rollen som dronning Elizabeth efter den roste Claire Foy. Colman spiller rollen som den tilknappede, pligtopfyldende og altid alvorlige Elizabeth med stor overbevisning. Det kræver talent at få en karakter, der ikke viser følelser, til at gøre netop det.

Dronningen, der kun finde ægte glæde og frihed i hesteopdræt, forsøger stadig at værne om familiens privatliv, mens verden udenfor skriger på mere åbenhed.

I modsætning til den pligtopfyldende og følelseskolde Elizabeth, står altid interessante Helena Bonham Carter, der har overtaget rollen som dronningens livlige men problematiske søster.

Hun giver liv til den rebelske prinsesse Margaret, der gennem hele livet forsøger at finde en rolle i tilværelsen som den evige to’er i hierarkiet. Den spydige rivalisering mellem de to skaber et interessant drama.

Udover de faste skuespillere, så optræder der en perlerække af gode skuespillere i markante gæsteroller.

Det er f.eks. Clancy Brown – fangevogteren fra En Verden Udenfor – som den amerikanske præsident Lyndon B. Johnson, Charles Dance – Tywin Lannister fra Game of Thrones – som Lord Mountbatten mens både John Lithgow har en kort optrædende som den døende Winston Churchill og Derek Jacobi (der er ridder af Dannebrog) i rollen som Hertugen af Windsor, den abdicerede Kong Edward VII.

Lidt for rosenrød

Det er Peter Morgan, der også har skrevet The Queen fra 2006, der står bag serien. Og den er, som det meste af det han har rørt ved (Frost/Nixon, The Damned United og The Last King of Scotland), overordnet set fremragende.

Indimellem kan det virke som om han – der har brugt store dele af sit liv på at portrættere den britiske dronning - er så betaget af sit emne, at han har svært ved at holde en kritisk distance til Elizabeths gøren og laden. Portrættet af hende bliver nogen steder en anelse for rosenrødt og perfekt.

Men det fjerner ikke indtrykket af, at The Crown er en virkelig, virkelig god serie.

En fjerde sæson er allerede planlagt og her er der lagt op til det helt store sladderblads-orgie, når prins Charles skal giftes med Diana og jern-ladyen Margaret Thatcher gør sit indtog.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce