Annonce

Fremtidens krav: Bedre vejledning og obligatorisk erhvervspraktik

Bør erhvervspraktikken være obligatorisk igen? Mit svar er Ja!
I mandags fik jeg morgenkaffen galt i halsen.

​Jeg lyttede til P4 Morgen og hørte et indslag med Christian Alnor, der er gymnasierektor og medlem af Danske Gymnasiers Fordelingsudvalg.

De unge vælger gymnasiet, fordi de har brug for mere tid

​“De unge vælger gymnasiet, fordi de har brug for mere tid til at finde ud af, hvad de vil,” sagde han.

​For det sagde han. Der er en rektor på Fyn, der ikke kan se problemet i, at de unge slet ikke er mere afklaret i slutningen af 9. klasse. Og derfor bruger tre år i gymnasiet på lige at tygge lidt mere på, hvad de vil med deres liv. Kommentaren var i forbindelse med at Dansk Metal anbefaler et loft på antallet af studenter.

Det peger for mig at se på en meget mangelfuld vejledning af de unge i folkeskolen

​Jeg kan ikke lade være med at tænke: Hvorfor er de unge ikke mere klar på, hvad de vil, når de forlader Folkeskolen?

​Det peger for mig at se på en meget mangelfuld vejledning af de unge i folkeskolen i dag.

Vejledning til alle

Da jeg gik i Folkeskolen, var erhvervspraktikken obligatorisk i både 8. og 9. klasse. Nogle af mine klassekammerater synes, det var dødssygt. Andre fandt ud af, at de i hvert fald ikke skulle være. Andre fik tilbudt en lærerplads. Pointen er, at vi fik snuset til forskellige hjørner af arbejdsmarkedet.

Pointen er, at vi fik snuset til forskellige hjørner af arbejdsmarkedet

​I dag er det op til den enkelte elev om man vælger at kommer i erhvervspraktik.

Samtidig tænker jeg at der ikke er mange fritidsjob som munder ud i en lærer- eller praktikplads som tidligere. Det er en skam da det giver føling, kendskab eller ikke mindst relation til erhvervslivet.

​Når jeg så samtidig taler med de unge og hører dem sige, at man slet ikke ofrer tid på at vejlede de såkaldte ressourcestærke eller uddannelsesparate folkeskoleelever, så bliver jeg faktisk chokeret.

​For har de ressourcestærke ikke også krav på vejledning? Dette får mig til at håber at politikere, skolebestyrelser samt forældre tager diskutioner op om vejledning og erhvervspraktik.

Har de ressourcestærke ikke også krav på vejledning?

Jeg kan derfor godt forstå, når Dansk Metal går ud og anbefaler et loft på antallet af studenter på landets gymnasier. Vi har rent ud sagt ikke råd til andet, og vi har brug for flere, der kan bygge vores huse og sørger for vores elektricitet.

Erhvervspraktikken er altafgørende

​Så kære arbejdsmarkedsparter. Kom ind i kampen. Lad os overbevise skolebestyrelserne om, at erhvervspraktikken er altafgørende. Fortæl dem, at det åbner døre for de unge. At det inviterer virkeligheden ind i deres liv.

Vi svigter de unge, hvis vi ikke giver dem en ordentlig vejledning

​Lad os bruge kræfter på at hive parter ind i folkeskolen, gerne så tidligt som muligt, der ved noget om fagene og kan gøre dem attraktive. Ellers ændrer vi intet i forhold til den situation, vi er i lige nu

En ting er, at jeg får kaffen galt i halsen.

​Noget andet er, at vi svigter de unge, hvis vi ikke giver dem en ordentlig vejledning.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Formand for FH-sektion Fyn. 


Flere artikler om emnet