Annonce

Martin Lidegaard til fagforbund: Jeres forslag er verdensfjernt

Forslaget fra Dansk Metal om at begrænse optaget på gymnasierne er virkelighedsfjernt, mener De Radikales Martin Lidegaard.
I sidste uge var fagforeningen Dansk Metal ude med en opsigtsvækkende melding om at sætte et loft over antallet af studenter.

Ifølge Dansk Metal skal et loft over antallet af nye elever på gymnasierne få de unge til at vælge de erhvervsuddannelser, der sikrer den faglærte arbejdskraft, som erhvervslivet efterspørger.

Men dimensioneringen af gymnasierne skal også sikre, at fagbevægelsens og regeringens ønske om en ret til tidlig folkepension for de mest nedslidte og dem, der har været længst på arbejdsmarkedet, kan blive til virkelighed.

Det er på tide, at nogen siger højt, at der er for mange, som går i gymnasiet

En analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har udarbejdet for Dansk Metal, viser, at det – grundet den kortere studietid – vil udvide arbejdsudbuddet med 4.800 personer, hvis man med et loft får flyttet 3.000 gymnasieelever over på en erhvervsuddannelse.

”Den her analyse burde i høj grad åbne op for en grundlæggende diskussion om, hvad vores unge skal uddanne sig til. Det er på tide, at nogen siger højt, at der er for mange, som går i gymnasiet, og at vi som samfund bliver nødt til at gøre noget,” sagde Kasper Palm, forbundssekretær i Dansk Metal, til Netavisen Pio.

placeholder

Martin Lidegaard: ”En verdensfjern forestilling”

Dansk Metals forslag, som bakkes op af fagforbundene HK og FOA, falder ikke just i god jord hos Martin Lidegaard fra Radikale Venstre.

Hele tankegangen bag forslaget er grundlæggende forkert og vidner om en verdensfjern forestilling af i går om det danske samfund,” skriver Lidegaard i et debatindlæg i Altinget.

Hele tankegangen bag forslaget vidner om en verdensfjern forestilling

Han erkender den faldende interesse for erhvervsuddannelserne, men mener at forslaget fra Dansk Metal har ”åbenlyst mange problemer”. Blandt andet fordi der ikke er nogen garanti for, at de elever, der ikke kan komme på gymnasiet, vil tage en erhvervsuddannelse i stedet.

Han påpeger, at der også mangler pædagoger, lærere, sygeplejersker, jordmødre og ingeniører.

Uddannelserne til alle disse professioner kræver en gymnasial uddannelse, og i det lys er det sådan set godt, at så mange unge vælger at tage en,” skriver han.

Udansk og uklogt forslag

Forslaget bryder med den danske uddannelsestradition om det frie valg, mener Lidegaard. I stedet er løsningen at skabe nogle attraktive erhvervsuddannelser og stoppe besparelserne på uddannelserne.

”Møgirriterende pointe, når man nu gerne vil tvinge folk til at vælge en anden livsvej, men så kunne man i stedet mande eller kvinde sig op og sammen med os politikere skabe nogle fag og erhvervsuddannelser, der er attraktive nok til at tiltrække flere unge,” skriver han og fortsætter:

”Allerførste stop kunne være et endegyldigt stop for besparelserne på alle ungdomsuddannelser.”

Martin Lidegaard (RV) mener desuden, at de tre fagforeninger overser dét, som han i virkeligheden mener, er ”den helt åbenlyse og nødvendige løsning” på den store mangel på arbejdskraft.

Hvorfor er det ikke denne skamplet på vores velfærdssamfund, som den kongelige danske fagbevægelse retter kanonerne imod?

Den løsning indebærer ”at få flere unge til overhovedet at tage en ungdomsuddannelse”, skriver han og henviser til, at omkring 20 procent af en ungdomsårgang ikke fuldfører en ungdomsuddannelse.

”Hvorfor er det ikke denne skamplet på vores velfærdssamfund, som den kongelige danske fagbevægelse retter kanonerne imod?”, spørger Lidegaard og kalder forslaget fra Dansk Metal for både ”udansk og uklogt”.

placeholder

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce