Statsrevisorerne om mulig millionsvindel: "Helt uacceptabelt"

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) ser med stor alvor på sagen om mulig millionsvindel i Forsvarets Ejendomsstyrelse
Medarbejdere i Forsvarets Ejendomsstyrelse har tilsyneladende haft mulighed for at svindle med skattekroner for et millionbeløb.

Tilsyneladende er der tale om, at medarbejdere ved styrelsen har kunnet kvittere for et køb på Forsvarets konto, opfinde ydelser, som aldrig blev udført for Forsvaret, og så siden hen veklse det frit opfundne ydelser til dyre lamper, vin og nye køkkener.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har sat gang i en større undersøgelse og omgående sendt et internt rejsehold til Hjørring i Nordjylland, hvor styrelsen ligger. Men Bramsen udelukker ”bestemt ikke” en yderligere ekstern advokatundersøgelse. Lige som politiet yderligere efterforsker sagen.

Statsrevisorerne har fredag formiddag behandlet den kritiske rapport fra Rigsrevisionen, der på baggrund af en whistleblower-alarm, peger på alvorlige og systematiske regnskabsfejl i Forsvarets Ejendomsstyrelse.

'helt uacceptabelt', at Forsvarets Ejendomsstyrelse, 'i flere tilfælde' har afgivet 'ufuldstændige og urigtige' oplysninger

Statsrevisorerne "kritiserer skarpt, at Forsvarets indkøb på vedligeholdelsesområdet er forvaltet i strid med gældende regnskabsregler og ikke lever op til helt basale krav om registrering, dokumentation og kontrol af indkøb."

Desuden finder Statsrevisorerne det "helt uacceptabelt", at Forsvarets Ejendomsstyrelse, "i flere tilfælde" har afgivet "ufuldstændige og urigtige" oplysninger til Rigsrevisionen.

Minister ser på sagen med stor alvor

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) ser på sagen med største alvor:

”Som skatteyder i Danmark skal man kunne forvente, at ens skattepenge bliver behandlet ansvarligt,” siger hun til DR Nyheder.

Ministeren understreger, at hun ikke har haft kendskab til sagen før nu.

”Jeg skal også finde ud af, hvad der er sket i mit ministerium: Hvem har været klar over hvad, hvornår. Det er på ingen måde i orden, og derfor skal der også slås hårdt ned. Det skal have konsekvenser,” siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Det er på ingen måde i orden, og derfor skal der også slås hårdt ned. Det skal have konsekvenser

Sideløbende med Rejseholdets undersøgelse af Forsvarets Ejendomsstyrelse skal der ske en intern undersøgelse i selve ministeriet.

Forsvarsministeriets Interne Revision har kendt til problemer i Ejendomsstyrelsen i et ukendt antal måneder, uden at Trine Bramsen er blevet informeret om det.

"Og så kører der også et internt spor i mit ministerium, som handler om, hvorfor jeg ikke er blevet informeret om dette her," siger Trine Bramsen til flere medier fredag.

Trine Bramsen forventer, at rejseholdets undersøgelse ligger klar inden for to måneder. Hun forventer, at ministeriets interne undersøgelse ligger klar inden for få dage.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, indkalder forsvarsminister Trine Bramsen i samråd om sagen:

"Det lader til, at derfindes nogle uhørt slatne regnskabsregler i Forsvaret. Det skal der ryddes op i, og derfor har jeg indkaldt Forsvarsministeren i samråd," skriver hun i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Det er desværre ikke første gang den er gal med Forsvarets vedligehold og indkøb. Og man behøver ikke at være revisor, for at se at der er et problem, når folk ukontrolleret kan pusle rundt med store summer. Det er på sin plads at sagen nu bliver undersøgt, og det er vigtigt, at der bliver set på alt Forsvarets indkøb og drift."

Det er desværre ikke første gang den er gal med Forsvarets vedligehold og indkøb

To medarbejdere i Forsvarets Ejendomsstyrelse er allerede politianmeldt for svindel.

Fem mænd tiltalt i endnu en sag om mulig svindel i Forsvaret

Samtidig er fem mænd i tiltalt i en anden sag om mulig svindel i Forsvarets Ejendomsstyrelse.

Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi har rejst tiltale mod to tidligere civilt ansatte hos Forsvarets Ejendomsstyrelse for at modtage bestikkelse i form af værdier for henholdsvist cirka 1.740.000 kroner og 35.250 kroner.

I samme sag er en tidligere ansat i en entreprenørvirksomhed tiltalt for at have bestukket de to ansatte i forsvaret og for at have begået mandatsvig af særligt grov karakter for mere end 1.100.000 kroner over for sin nu tidligere arbejdsgiver.

Endelig er der rejst tiltale mod to selvstændigt erhvervsdrivende. Ifølge anklageskriftet har de medvirket til bestikkelse og mandatsvig for samlede beløb på henholdsvist 775.000 og 689.375 kroner.

Anklagemyndigheden vil nedlægge påstand om fængselsstraf af forskellig længde til de fem tiltalte.

Sagen forventes at vare tyve dage i retten og vil blive behandlet ved Retten i Viborg, men er endnu ikke berammet, oplyser Midt- og Vestjyllands Politi.

Sagen stammer tilbage fra 2016, og der er ifølge DR Nyheders oplysninger ikke tale om den nye sag, hvor Forsvarsministeriet i går bekræftede, at to personer fra Forsvarets Ejendomsstyrelse er politianmeldt.

Opdateret kl. 11.45 med reaktion fra statsrevisorerne.

Fakta: Statsrevisorernes skarpe kritik

Her er Statsrevisorernes fulde udtalelse om Forsvarets Ejendomsstyrelse: 

"Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse brugte i 2018 ca. 590 mio. kr. på at gennemføre vedligeholdelsesprojekter på Forsvarsministeriets bygninger og anlæg i Danmark.

Statsrevisorerne kritiserer skarpt, at Forsvarets indkøb på vedligeholdelsesområdet er forvaltet i strid med gældende regnskabsregler og ikke lever op til helt basale krav om registrering, dokumentation og kontrol af indkøb. Rigsrevisionens gennemgang af 64 vedligeholdelsesprojekter har vist, at der var helt basale fejl og mangler i 54 af projekterne, fx manglende funktionsadskillelse, mangelfulde forretningsgange og mangel på intern kontrol.

Der er således høj risiko for, at der begås fejl, svig og berigelsesforbrydelser, når Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse foretager indkøb på vedligeholdelsesområdet – uden at Forsvarsministeriet efterfølgende kan opdage det.

Statsrevisorerne er bekendt med, at der i én sag ved retten er rejst tiltale mod 2 tidligere medarbejdere fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse samt medarbejdere hos leverandører og underleverandører om mandatsvig, bedrageri og bestikkelse, og at der i en anden sag er indgivet politianmeldelse af yderligere 2 medarbejdere i styrelsen.

Statsrevisorerne kritiserer, at Forsvarsministeriet på dette område ikke har levet op til sit ansvar for at tilrettelægge regnskabs-væsenet og kontrollere, at reglerne overholdes. Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at ministeriet ikke i tide har underrettet Rigsrevisionen om konstaterede uregelmæssigheder.

Statsrevisorerne finder det helt uacceptabelt, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i flere tilfælde har givet Rigsrevisionen ufuldstændige og urigtige oplysninger. Statsrevisorerne påtaler, at dette er i strid med lov om revisionen af statens regnskaber m.m, § 12."

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce