Annonce

Grønland er på vej mod statsdannelse

Lad os nu løfte debatten om statsdannelse til noget højere end bare selvstændighed. Ingen lande er selvstændige.
Jeg vil gerne stoppe med at bruge ordet selvstændighed, for hvad betyder det egentlig? Det betyder vel at landet kan klare sig uden andre, men det er der jo ingen lande som kan. Alle lande har import og eksport handelsrelationer med hinanden, har bilaterale og multilaterale policy aftaler.

Jeg ønsker at Grønland bliver en stat og får højhedsretten over sit eget land

I en globaliseret verden er alle lande meget påvirket af hinanden. Jeg ønsker ikke selvstændighed, jeg ønsker at Grønland bliver en stat og får højhedsretten over sit eget land. Vi skal ikke lukke os af for omverdenen, men vi skal være en ligeværdig parter med andre lande, som jo også er stater.

"Rigsfællesskabet er en dynamisk størrelse"

Den danske regeringen vil give Grønland mere udenrigspolitiske ansvar og Statsministeren skrev sig ind i historiebøgerne i Grønland, da hun udtalte ”Grønland er ikke dansk, Grønland er grønlandsk”.

Personligt spurgte jeg ind til statsministeren holdning til Grønland og regeringens udenrigspolitik til en udvidet spørgetime i Folketingssalen. Statsministeren svarede: ”i mine øjne er rigsfællesskabet ikke en statisk størrelse, der skal se ud på samme måde om 20 år, som det ser ud i dag; det er en dynamisk størrelse”.

Det er op til Danmark om man stadig ønsker at være en medspiller frem for en modspiller mod staten Grønland

Et svar jeg var glad for, idet Grønland nu er under statsdannelse, men det betyder jo nødvendigvis ikke afstandtagen fra Danmark. For på linje med alle andre stater i verden, ønsker vi et mere ligeværdigt partnerskab. Men det er jo op til Danmark om man stadig ønsker at være en medspiller frem for en modspiller mod staten Grønland. Så hvis Danmark ønsker gode relationer med den fremtidige grønlandske stat skal Danmark værne om sine 36 ansvarsområder så forholdet kan udvikle sig til et partnerskab som ikke kan brydes uanset statsdannelse.

Vi er ikke sure - vi er skuffet

I statsdannelsesdebatten bliver jeg ofte spurgt om hvorfor det grønlandske folk er så sure på de danske politikere. Men det handler ikke om vrede, men om at stille de ansvarlige til ansvar for deres opgaver. Danmark har stadig ansvaret over Grønland for 36 ansvarsområder og vi som grønlændere stiller selvfølgelig de politikere til ansvar som har magten, uanset hvem de er. Det vel ikke så mærkeligt?

Grønland er på vej mod statsdannelse

Vi er ikke sure, men skuffet når vi kan se at der stadig er stor forskel mellem danske og grønlændere på de danske ansvarsområder. Det er tydeligt i vores dagligdag f.eks. danske politi- og anstaltsbetjente får mere i løn end grønlandske, men der er også fysiske tegn. Vi kan se anstalterne i Grønland forfalder og det militære affald endnu ikke er ryddet op.

Grønland er på vej mod statsdannelse og hvis Danmark også vil det tætte samarbejde i fremtiden, skal de danske politikere tage deres ansvar på sig og skabe tillid til den grønlandske befolkning.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Medlem af Folketinget for det grønlandske parti Siumut


Flere artikler om emnet