Annonce

Katastrofevalg til Corbyn – Kæmpesejr til Johnson

Boris Johnson fik vælgernes opbakning til at få gennemført Brexit. Jeremy Corbyn vil træde tilbage, men vil i første omgang have en "refleksionsproces"
Storbritanniens premierminister, den konservative Boris Johnson, sikrede sig en knusende sejr ved torsdagens parlamentsvalg, og fik dermed vælgernes opbakning til sit løfte om at ”få Brexit gjort” og få landet ud af EU inden den 31. januar næste år.

Omvendt blev valget et knusende nederlag til Jeremy Corbyn og Labour, som fik det dårligste resultat i en generation.

Mens der blot mangler at blive talt en enkelt,  af de i alt 650 valgkredse op, står de konservative til at få 364 parlamentsmedlemmer, Labour 203, SNP 48 og Liberaldemokraterne står til 11. Der er i alt 650 pladser i parlamentet, og det kræver 326 for et flertal.

De konservative gik kun frem med 1,2 procentpoint, Labour gik tilbage med 7,8 procentpoint. Målt i procent, så var Liberaldemokraterne de helt store vindere og gik frem med 4,2 procent, men det gav ikke rigtigt noget i det britiske valgsystem, hvor der kun er mandater til de partier der vinder en kreds.

Målt i forhold til valget for to år siden, så betyder det en fremgang på 66 mandater til de konservative, mens Labour omvendt taber 42. SNP går 13 mandater frem og vinder 48 ud af de 59 pladser i Skotland. Liberaldemokraterne taber - trods deres procentmæssigt fremgang - et enkelt mandat.

Grafik fra BBC.

Løfte: ”Jeg vil ikke svigte jer”

Resultatet er målt i mandater, det værste for Labour, siden valget i 1935. For de konservative er resultatet til gengæld det bedste siden Thatcher i 1987.

Boris Johnson sagde fredag morgen, at Brexit nu var den "uigenkendelige, uimodståelige, uoprettelige beslutning fra det britiske folk". Samtidig gav han også et løfte til de vælgere, der havde stemt på de konservative i traditionelle arbejderklasseområder: "Jeg vil ikke svigte jer!”.

Det er forventet, at Boris Johnson nu vil rykke hurtigt i forhold til at få gennemført den nødvendige lovgivning, som kan sikre at den allerede aftalte skilsmisse med EU kan gennemføres.

Labour tabte højborge på stribe

Labour vandt kredse i London og i de store industribyer Liverpool, Manchester og Birmingham samt de tidligere minearbejderområder i det nordøstlige England og det sydlige Wales.

Jeremy Corbyn siger, at han ikke vil lede Labour ved det næste valg, efter hvad han betegner som en "meget skuffende nat" for sit parti.

Han tilføjer dog, at han ville forblive som leder under en "refleksionsproces" om det resultat, der  var det værste for partiet siden 1935.

Jeremy Corbyn og hans støtter i partiet peger på, at det er spørgsmålet om Brexit, som har betydet at Labour har tabt en lang række af deres traditionelle højborge i det nordlige England og i Wales. Valgkredse som har været partiets ejendom i generationer.

Labour havde ikke entydigt taget stilling til, hvad der skulle ske med Brexit, og havde i valgkampen i stedet slået på en lang række velfærdsforbedringer. Men spørgsmålet om Storbritanniens tilknytning til Europa kom alligevel til at overskygge, lød analysen fra formanden.

"Desværre kunne vi ikke bryde gennem Brexit-argumentet. Folk følte at Labour havde forsøgt at forsinke Brexit. Folk troede, at Labour var et parti for Remain, og det er derfor, de besluttede ved denne lejlighed at støtte de konservative på grund af dette 'Brexit means Brexit' og 'Get Brexit Done'-spørgsmål,” lød det fra Jeremy Corbyn.

”Vær venlig at træde tilbage”

Flere fremtrædende partimedlemmer har allerede efterspurgt Corbyns afgang – også gerne før den omtalte ”reflektionsperiode”.

”Corbyn taler om en periode med 'refleksion'. Jeg har reflekteret. Du fejlede. Vær venlig at træde tilbage,” skriver parlamentsmedlem Margaret Hodge på Twitter.’

placeholder

Mere direkte var Ruth Smeeth, allerede inden det stod klar, at hun havde mistet sin plads i parlamentet.

”Vi er det racistiske parti på grund af vores leders handlinger og manglen på handlinger fra vores leder. Vi er nødt til at blive afgiftet og kommer videre,” sagde hun i et interview på Sky News, og fortsatte:

"Jeremy Corbyn bør meddele, at han fratræder som leder af Labour nu."

Liberaldemokraterne leder mistede plads

Valget blev også en skuffelse for Liberaldemokraterne – der er De Radikales søsterparti - som godt nok gik en smule frem, men alligevel endte med at stå tilbage med et enkelt mandat mindre end de havde inden parlamentsvalget blev udskrevet.

Symbolet på partiets dårlige aften blev især udstillet, da Liberaldemokraternes partileder Jo Swinson tabte sin kreds i Skotland til SNP. Det var en kæmpe personlig nedtur for Jo Swinson, der var gået ind i valgkampen med et erklæret mål om selv at blive premierminister.

Liberaldemokraterne har som det eneste parti været entydige modstandere af Brexit, og det synspunkt gav fremgang, især i kredse hvor man havde stemt for Remain, men det engelske valgsystem var endnu engang hårde ved det lille parti.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet