Annonce

Ydelseskommision møder skarp kritik fra venstrefløjen

Regeringen har mistet fokus på børnefattigdom, mener Enhedslisten. “Grotesk” at anbefalingerne skal være udgiftsneutrale, lyder det fra SF.
Regeringen har nedsat den Ydelseskommission, der skal gentænke kontanthjælpen og integrationsydelsen.

Kommissionens får et år til at komme med anbefalinger til et nyt kontanthjælpssystem. Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

To hensyn skal særligt afvejes i kommissions arbejde. På den ene side skal der tages hensyn til børnefamilier og børnenes mulighed for at være “en aktiv del af fællesskabet”. På den anden side skal man sikre, at der er “en klar økonomisk gevinst ved at arbejde”.

der skal være en mærkbar forskel på at være på kontanthjælp og i arbejde

Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har prisen for den tidligere regerings kontanthjælpsloft været for høj for de børnefamilier, som har været ramt af loftet: 

“Børn i Danmark skal vokse op under ordentlige forhold og med mulighed for at være en aktiv del af fællesskabet. Og det skal et nyt kontanthjælpssystem understøtte. Men løsningen er heller ikke bare at fjerne kontanthjælpsloftet, uden at erstatte det med noget andet. For kontanthjælp skal være en midlertidig ydelse, og der skal være en mærkbar forskel på at være på kontanthjælp og i arbejde,” siger ministeren blandt andet ifølge pressemeddelelsen.  

I forhold til flygtninge og indvandrere er det desuden en forudsætning for kommissionens anbefalinger, at deres ydelse fortsat er lavere end kontanthjælpen.


SF: Grotesk at anbefalinger skal være udgiftsneutrale

Ydelseskommissionens anbefalinger skal være “udgiftsneurale”. Hvis kommissionen anbefaler ekstra penge til eksempelvis børnefamilier, skal pengene derfor findes et andet sted i kontanthjælpssystemet.

Det var jo det, der stod i fadæsen med dagpengekommissionen

Den forudsætning for kommisionens arbejde, møder skarp kritik fra SF og Enhedslisten.

“Det er grotesk, at kommissionens anbefalinger skal være udgiftsneutrale. Det var jo det, der stod i fadæsen med dagpengekommissionen, hvor man på forhånd blandt medlemmerne på hænder og fødder i forhold til at tænke i konstruktive løsninger,” siger beskæftigelsesminister i SF Karsten Hønge ifølge et tweet.

placeholder
Beskæftigelsesordfører i Enhedslisten Victoria Velasquez frygter, at det rammer andre i kontanthjælpssystemet, når børnefamilierne skal tilgodeses.

“Det betyder jo, at hvis vi skal sætte enkelte ydelser op for at få flere børn ud af fattigdom, så skal man på den anden side tage fra nogle andre, som er ramt af sygdom eller arbejdsløshed,” siger beskæftigelsesordfører for Enhedslisten Victoria Velasquez ifølge en pressemeddelelse.

“Børnefattigdom ikke nævnt med ét ord”

Udover kritikken af, at kommissionen anbefalinger skal være udgiftsneutrale, så er venstrefløjen skuffet over, at bekæmpelsen af børnefattigdom ikke nævnes direkte i det såkaldte kommissorium, der beskriver Ydelseskommisionens opgave.

Jeg har nu set kommissoriet, og jeg er virkelig bekymret

“Jeg har nu set kommissoriet, og jeg er virkelig bekymret. Ydelseskommissionen skulle bl.a. se på, hvordan vi får et opgør med børnefattigdom, men nævner ikke fattigdomsbekæmpelse med ét eneste ord,” siger Victoria Velasquez.

FH: System trænger til fornyelse

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er mere positive, og hilser i en pressemeddelelse kommissionen velkommen, og skriver at man “bakker op om at få skabe et mere enkelt ydelsessystem”.

Kontanthjælpssystemet trænger derfor til fornyelse

”Kontanthjælpssystemet trænger derfor til fornyelse, så det igen kommer til at fungere som et solidt sikkerhedsnet og som den trampolin, der hurtigt kan hjælpe mennesker videre. Kontanthjælpen skal ikke være den langvarig ydelse, som er tilfældet for mange mennesker i dag. Det er derfor meget positivt, at regeringen nu tager den opgave alvorligt og nedsætter en Ydelseskommission,” siger næstformand i FH Majbrit Berlau.

Hos fagforbundet FOA vækker det bekymring, at kommisionen skal holde inden for den eksisterende økonomiske ramme, når systemet skal gentænkes. Derfor håber man på, at partierne kan blive enige om et løft, når anbefalingerne lander

"Når det må ikke koste mere, er det svært at se, hvordan vi får løftet nogen ud af fattigdom uden at anbringe andre i den," lyder det på Twitter.

placeholder

Vismand i spidsen

Ydelseskommissionen får som nævnt et år til at arbejde i, inden den skal fremlægge sine anbefalinger.  

Formanden for Ydelseskommissionen bliver Torben Tranæs, der er professor og forskningsdirektør i VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) og såkaldt vismand, altså medlem af Det Økonomiske Råds Formandskab.


Ydelseskommisionens øvrige medlemmer:

  • Benedikte Kiær, konservativ borgmester i Helsingør Kommune

  • Jon Kvist, professor i velfærdspolitik ved Roskilde Universitet

  • Jytte Andersen, tidligere minister og folketingsmedlem for Socialdemokratiet

  • Lisbeth Pedersen, forsknings- og analysechef hos VIVE

  • Mette Ejrnæs, professor i økonomi ved Københavns Universitet

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce