Annonce

Filmskolerektor måtte trække sig efter store protester – fik gyldent håndtryk

Efter længere tids uro, hvor elever krævede rektors afgang, stoppede Vinca Wiedemann som rektor på Den Danske Filmskole. Med sig fik hun 1,3 millioner kroner.
Som Netavisen Pio skrev om i november, tog eleverne på Den Danske Filmskole initiativ til en blokade af filmskolen og krævede rektors afgang.

Det skete efter, at den mangeårige – samt respekterede og populære – leder af dokumentaruddannelsen, Arne Bro, blev sendt hjem.

Beslutningen førte til oprørte elever, der krævede afgangen af daværende rektor Vinca Wiedemann, hvis ledelsesstil og -beslutninger i forvejen ikke havde vakt synderlig popularitet blandt eleverne.

Den nu tidligere rektor lagde bl.a. op til at sammenlægge instruktøruddannelserne for at få en mere akademisk uddannelse. Det førte til stor utilfredshed hos filmskoleeleverne, som desuden mødte opbakning fra en række prominente navne fra filmbranchen i deres kritik af rektor og den øvrige ledelse.

Det førte til stor utilfredshed hos filmskoleeleverne, som mødte opbakning fra en række prominente navne

Efter store protester, en uges undervisningsnedlæggelse og blokade ved indgangen til Den Danske Filmskole i november endte det da også med, at Vinca Wiedemann måtte trække sig som rektor.

”Situationen på filmskolen er uholdbar. Skolen har brug for opbakning fra elever, lærere og branchen. Den opbakning er der desværre ikke længere. Det er både rektor Vinca Wiedemann og Kulturministeriet enige om. Derfor stopper Vinca Wiedemann nu som rektor,” sagde fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S) i en pressemeddelelse.

Presset ud af elever – fik gyldent håndtryk

I januar i år havde 87 ud af skolens i alt 96 elever underskrevet en mistillidserklæring til daværende rektor Vinca Wiedemann. Det skete på baggrund af, at Wiedemann ønskede at gøre Den Danske Filmskole til en universitetsuddannelse med en bachelor og kandidat. Senere samme måned søsatte eleverne også en symbolsk begravelse for Filmskolen.

Men selvom Vinca Wiedemanns exit i november skete i kølvandet på længere tids protester og uroligheder, herunder en blokade af filmskolen, fik hun et såkaldt gyldent håndtryk på 1,3 millioner kroner. Det skriver DR Nyheder, som har fået aktindsigt i økonomien bag den fratrædelsesaftale, som blev indgået mellem Kulturministeriet og Vinca Wiedemann.

Et gyldent håndtryk på 1,3 millioner kroner

De 1,3 millioner kroner skal i øvrigt findes på filmskolens budget, oplyser Kulturministeriet ifølge DR Nyheder.

Vinca Wiedemann selv har ikke mange kommentarer til den fratrædelsesaftale, som blev indgået for en måned siden.

”Det er en god aftale. Jeg har ikke yderligere kommentarer,” siger hun til DR Nyheder.

Sådan så det ud, da eleverne i november blokerede indgangen til Den Danske Filmskole i København. Billede fra Facebook-gruppen ”Oplysningsgruppen for Filmskolens fremtid”.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet