Annonce

Vi skal husk at fejre sejrene

Social dumping findes i mange afskygninger. Vi skal sikre, at der kommer bedre kontrol med platformsøkonomien, som ikke må udvikle sig til en platugleøkonomi.
Man skal huske at fejre sine sejre for ellers bliver dagen alt for trist og grå. Sådan lyder et gammelt ordsprog, og det er en god huskeregel, som vi nok glemmer lidt for ofte i Socialdemokratiet. Det er ikke fordi, vi ikke vil fejre sejrene, og det er bestemt ikke, fordi der ikke er noget at fejre.

Lars Løkke har efterladt os med en utroligt lang opgaveliste

Det skyldes ganske enkelt, at fire år med Lars Løkke som statsminister har efterladt os med en utroligt lang opgaveliste, og hvis vi skal nå igennem den inden næste folketingsvalg, så har vi travlt. Så når vi først har sat flueben ud for én opgave, så iler vi videre til den næste.

Vi har meget at fejre platugleøkonomien

Men der er masser at fejre: Et velfærdsløft i kommuner og regioner, en historisk klimalov, store investeringer i uddannelse og flere midler til psykiatrien. Nogle af vores resultater har ramt aviserne, andre er blevet dækket på TV, og andre igen er blevet delt vidt og bredt på sociale medier. Men der er også nogle sejre, der ikke lige får den opmærksomhed, de egentlig burde.

I finansloven afsætter vi et rekordstort beløb til at bekæmpe social dumping

Som ordfører for social dumping glæder jeg mig over, at vi er ved at genoprette Arbejdstilsynet efter mange år med besparelser, og senest har vi landet en aftale, der tager kampen op mod social dumping i transportbranchen. I finansloven afsætter vi et rekordstort beløb til at bekæmpe social dumping, og vi afprøver nye initiativer for at styrke indsatsen. Det er ikke noget, der har fyldt meget i medierne - måske fordi journalisterne på redaktionerne lever et liv langt væk fra det dårlige arbejdsmiljø, som mine gamle kollegaer i 3F ser hver dag.

Når vi sætter kampen mod social dumping i centrum, så er det ikke alene en sejr for regeringen. Det er en kæmpe sejr for de danske lønmodtagere, der ser deres lønninger og arbejdsvilkår blive presset i bund af globaliseringen og udnyttelsen af udenlandsk arbejdskraft. De har ikke mødt megen opmærksomhed fra de borgerlige, der holdt politisk og ideologisk stilleleg, når snakken faldt på udnyttet og underbetalt udenlandsk arbejdskraft.

Kernesocialdemokratisk kamp

Kampen imod social dumping er en kerne-socialdemokratisk kamp imod stigende ulighed og uretfærdighed på det danske arbejdsmarked. Ved at insistere på ordnede forhold for arbejderne, bedre kontrol med lovgivningen og skrappere straffe til dem, der ikke overholder den, så gavner det nemlig også de virksomheder, der spiller efter reglerne.

Kampen imod social dumping er en kerne-socialdemokratisk kamp

Senest har regeringen sammen med et bredt flertal - og på initiativ og med opbakning fra arbejdsmarkedets parter - vedtaget en ny aftale om vejtransport, der sætter ind overfor social dumping på de danske veje. Den danske model viser endnu engang sit værd.

Vi skal ruste os imod platugeøkonomien

I de kommende måneder og år kommer regeringen til at tage flere kampe for at kunne fejre endnu flere sejre for de danske lønmodtagere. Med et historisk løft på finansloven og aftalen med vejtransport har regeringen taget de første dybe spadestik, men foran venter flere opgaver. En af de første bliver at sikre, at der kommer bedre og mere kontrol med den såkaldte platformsøkonomi. Den må ikke udvikle sig til platugleøkonomi, hvor app-virksomheder som Uber forsøger at udnytte medarbejderne og snyde fællesskabet.

Social dumping findes i mange afskygninger

Social dumping findes i mange afskygninger. Og selvom det ikke er et emne, der interesserer mange i de brede kredse, så er det drønvigtigt. Det kan godt være, at det ikke når TV-fladen eller de politiske kommentatorers studiekredse, men Socialdemokratiet fortsætter ufortrødent kampen mod urimelighed og for ordentlige vilkår til de danske lønmodtagere.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Folketingsmedlem for Socialdemokratiet. 


Flere artikler om emnet