Annonce

Bankerne nægter stadig at forpligte sig til anstændig bankdrift

Ikke en eneste bank i kongeriget ønskede at være bank for Gladsaxe Kommune hvis det betød, at de skulle efterleve anbefalingerne om anstædig bankdrift.
Efter finanskrisen, hvor stribevis af danske banker blev reddet af staten, troede vi at bankerne var blevet klogere. Men nej: Panama Papers, hvidvask for milliarder utallige andre skandaler har afsløret en banksektor, der fortsatte med at opføre sig præcis lige så umoralsk og forkert som før.

Det er kun naturligt, at en kommune stiller krav om anstændig opførsel til de banker, der håndterer kommunens økonomi

Så det er vigtigt for mig at have en bank, der ikke var involveret i nogle af skandalerne. Og som jeg heller ikke tror vil blive det.

Det samme lægger jeg vægt på, når det er mine skattepenge, der skal forvaltes og Gladsaxe Kommune hvor jeg bor, skal vælge bank. For det offentlige er storkunder i bankerne; Gladsaxe Kommune har for eksempel et budget på over fire milliarder om året.  Og det er for mig at se kun naturligt, at en kommune stiller krav om anstændig opførsel til de banker, der håndterer kommunens økonomi.

Otte simple leveregler

Så jeg blev ærligt talt glad, da Gladsaxe Kommune besluttede sig for at lave et nyt udbud af kommunens bankforretninger, hvor der var krav til det, man kan kalde anstændig bankdrift som en del af betingelserne.

Ikke absurde eller skøre krav. Ikke noget, kommunen havde siddet og fundet på i en rundkreds en sen aften i Gladsaxe.

Men helt rimelige krav, som var formuleret i Kommunernes Landsforening med involvering af parterne i branchen og som mundede ud i otte governanceprincipper. For eksempel krav om, at ledelsen i banken går forrest i forhold til at skabe en sund virksomhedskultur: ”Som kommune forventer vi, at bankens værdier udleves i praksis. Det kræver en synlig ledelse, som selv lever værdierne”

Krav om, at ledelsen i banken går forrest i forhold til at skabe en sund virksomhedskultur

Krav om, at banken prioriterer principperne højere end de hurtige penge nu og her: ”Vi forventer herunder, at vores bank til stadighed prioriterer bekæmpelse af hvidvask og anden økonomisk kriminalitet over indtjening.”

Og krav om, at banken samarbejder med myndighederne om at opklare økonomiske forbrydelser: ”Vi forventer, at vores bank til enhver tid samarbejder aktivt med myndighederne og bistår med opklaringen af ethvert forhold af betydning for myndighedernes arbejde”.

Det burde være selvfølgeligt

Hvis man skal sige noget om de otte governance-principper fra KL er det, at de virker selvfølgelige og ikke specielt ambitiøse. Selvfølgelig skal ledelsen i banken gå forrest for at leve op til en anstændig adfærd, der var naturlig for bare 20 år siden. Selvfølgelig skal man undgå hvidvask, selv om det koster på den korte bane. Og så fremdeles.

Selvfølgelig skal man undgå hvidvask, selv om det koster på den korte bane

Man kan undre sig over, at det er nødvendigt at skrive den slags selvfølgeligheder ned i et dokument og kalde det ”Governanceprincipper”, men det er det åbenbart i den bankverden, vi befinder os i.

 KL’s governanceprincipper er langt fra perfekte men er det bedste, vi har.

Og så: Ingenting

Gladsaxe Kommune lavede et udbud om sine bankforretninger, der baserede sig på KL’s anbefalinger, som kommunen skulle overholde. Gjorde de det ikke, skulle de betale en bod, ligesom det er tilfældet, hvis en entreprenør misligholder sin aftale om at bygge en ny skole til kommunen.

Det var en enig kommunalbestyrelse, der bakkede op om bankudbuddet. Også partierne i den blå blok – der i Gladsaxe tæller Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti – var enige. Selvfølgelig, kan man sige.

Kommunen fik præcis 0 ansøgninger fra interesserede banker

Men lige lidt hjalp det: Kommunen fik præcis 0 ansøgninger fra interesserede banker. Ikke en eneste bank i kongeriget ønskede at være bank for Gladsaxe Kommune hvis det betød, at de skulle efterleve anbefalingerne.

Grund til bekymring?

Man kan godt blive bekymret, når der ikke er en eneste bank, der vil sætte handling bag de flotte ord om compliance, oprydning i branchen og alle det andet, vi hører hver gang, der kommer en ny skandale.

Ikke er en eneste bank vil sætte handling bag de flotte ord om compliance

Når det kommer til, at man skal nedfælde alle de flotte ambitioner i en kontrakt der hæfter, hvis man overtræder reglerne, forsvinder lysten til at forpligte sig til en anstændig bankdrift som dug for solen.

Berlingske Tidende har efter sagen om det fejlslagne bankudbud haft travlt med at skyde skylden på alle mulige andre end bankerne. Kommunernes Landsforening, formanden og borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard, Gladsaxe Kommune og så videre i øst og vest…alle andre end banksektoren selv er efter Berlingskes mening skyld i, at der ikke var nogen banker, der ønskede at byde.

For mig er det lige modsat. For mig handler det om, at vi for en gangs skyld stillede håndfaste krav til bankerne på en langt mere effektiv måde, end vi kan som individuelle kunder med vores boliglån og budgetkonto.

For en gangs skyld kunne vi på grund af kommunernes store bankforretninger trække den finansielle sektor i en bedre og mere anstændig retning.

Bankerne vandt igen

Men det fejlede. Ikke engang KL, ikke engang en stor og veldrevet kommune som Gladsaxe med et budget på flere milliarder kroner, kunne få bankerne til at forpligte sig til at agere anderledes end før. De vil simpelthen ikke forpligte sig, hvis det betyder at de kan komme til at betale, hvis de overtræder reglerne.

Hvad er det, bankerne er så bange for?

Det er jeg overrasket og lidt bekymret over. For betyder det, at det bare er et spørgsmål om tid, før vi ser den næste bankskandale? Hvad er det, bankerne er så bange for? Er der noget, der gemmer sig i skabene, som vi i offentligheden ikke kender til?

Svarene blæser i vinden, og imens må Gladsaxe Kommune fortsætte med sin nuværende bankforbindelse på de vilkår, bankerne foretrækker. For bankerne vandt igen.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.
Henrik Andersen er cand.scient.pol. Han har i en årrække arbejdet i krydsfeltet mellem politik, analyser og rådgivning og har siden 2016 været tilknyttet Netavisen Pio som klummeskribent og anmelder. Han er desuden kredsformand for Socialdemokratiet i Gladsaxe.

Flere artikler om emnet

Kommentarer

Gjorde de det ikke, skulle de betale en bod, ligesom det er tilfældet, hvis en entreprenør misligholder sin aftale om at bygge en ny skole til kommunen.

Netavisen Pio har da vist tabt sutten!

Ja banksektoren er grisk og samfundsfjendtlig

Allan er banksektoren socialister?
Her troede jeg det var borgelige mennesker, som gik op i lovgivningen!

Hvad med Arbejdernes Landsbank ?