Blackstone-indgreb udstiller en døende andelssektor

Blackstone-indgreb udstiller en andelsboligsektor, der langsomt er ved at æde sig selv. Valuarvurderinger og grådighed er ved at slå andelstanken ihjel.
Køb dig en andelsbolig der er vurderet efter den offentlige ejendomsvurdering, få overbevist de øvrige andelshavere om at skifte til valuarvurdering og pres derefter andelskronen til det yderste. Det er en velkendt historie på det københavnske andelsboligmarked, der i disse år er ved at blive støvsuget for de billige andelsbeviser.

Det københavnske andelsboligmarked bliver støvsuget for de billige andelsbeviser

For en markedsliberalist er det sikkert en glædelig udvikling, men hvis man går op i, at landets hovedstad ikke kun skal være for de mest velstillede, så skal der snart gøres noget politisk mod den mest grådige adfærd på andelsboligmarkedet.

Der er langt fra andelsidealerne til generalforsamlingerne

I dag er knap halvdelen af andelsforeningerne værdisat efter valuarvurderingerne og i hovedstadsområdet har foreninger med den slags vurderinger oplevet værdistigninger på helt op til 10 procent om året de seneste år. De værdistigninger er blandt andet opnået på baggrund af den stigende investeringsinteresse i danske udlejningsejendomme, hvor aggressiv adfærd fra kapitalfonde som Blackstone har presset værdierne op. Det har valuarvurderede andelsboligforeninger kunne profitere på.

Det har valuarvurderede andelsboligforeninger kunne profitere på

Nu er det så lykkes regeringen at skaffe flertal for et indgreb mod de udenlandske kapitalfondes aggressive spekulationer i danske udlejningsejendomme. Finanstilsynet mener indgrebet kan påvirke værdierne med 3-8 procent i negativ retning mens bl.a. Jyske Bank mener der er tale om et værditab på helt op til 20 procent.

Jeg kan sagtens forstå den enkelte andelshavers bekymring, men Blackstone-indgrebet udstiller samtidig en usund andelsboligsektor, hvor der er langt fra andelsidealerne til den virkelighed der udspiller sig på generalforsamlingerne.

Skal de mest grådige andelsforeninger belønnes?

Når man læser mediedækningen, så kan man hurtigt få den opfattelse, at det er alle andelshavere der står til at tabe penge, men de foreninger, der har opført sig ansvarligt og holdt sig til den offentlige ejendomsvurdering eller ikke har udnyttet valurvurdering til at presse andelskronen helt i vejret, er jo langt bedre rustet til markedsudsving.

Hvordan vi holder liv i en boligform, der sikrer at almindelige indkomster får en chance på det københavnske boligmarked

I stedet for at kaste redningskranse ud til de andelsboligforeninger, der har haft den mest risikable adfærd og presset andelskronen til det yderste, så burde politikerne i stedet spørge sig selv, hvordan vi holder liv i en boligform, der er en af årsagerne til, at almindelige indkomster har haft en chance på det københavnske boligmarked.

Hvis ikke det sker, så vil ansvarlige foreninger som min egen snart spørge sig selv, hvorfor vi skal snydes for de enorme værdistigninger, når virkeligheden er, at politikerne alligevel indretter lovgivningen efter de andelsforeninger, der har opført sig grådigst og dermed er mest sårbare overfor udsving på markedet?

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alexander Grandt er Kommunikationschef i tænketanken Cevea. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Helt enig med Alexander. Det er en skandale at boligmarkedet i stadig stigende grad er blevet et spekulativt investerings område. Udviklingen på andelsboligområdet er særlig slem, men de sidste mange års politik med skattestop og indførelse af afdragsfri lån m.m. har været med til voldsomt at øge uligheden i Danmark. Har du penge og friværdi står alle døre åbne men er du ung eller gammel uden rige familie medlemmer der kan købe en bolig du kan leje billigt, så skal der betales opskruet leje når banken ikke vil sikre dig fair lån til boligkøb. Den aktuelle situation med ekstremt lave renter gør kun uligheden endnu større.
https://fho.dk/blog/2019/09/26/lave-renter-oeger-behovet-for-finanspolitik/

Man kan også vælge at bo på landet, her er der mange gode og billige boliger til salg. Så kan man også forestille sig et utopia, hvor alle boliger, uanset om de ligger på landet eller i byen, koster det samme og hvor prisen er passende lav. Men de fleste ønsker at bo i byen, så det ville være nødvendigt, at indføre kvoter og ventelister her. Når man først har fået det privilegie, at få en billig bolig i København, så flytter man ikke. Derfor udbydes der i gennemsnit årligt i dag meget få andelslejligheder til salg i København.

Annonce