FOA: Solidt kvalitetsløft til daginstitutioner kan opnås på rekordtid

På under et år kan tusindvis erfarne pædagogmedhjælpere blive pædagogisk faglærte og være med til at løse manglen på hænder, påpeger sektorformand i FOA
På under et år kan tusindvis erfarne pædagogmedhjælpere løftes til at blive pædagogisk faglærte og være med til at løse manglen på hænder til minimumsnormeringer og løfte kvaliteten i daginstitutionerne.

Det påpeger formand for Pædagogisk Sektor i FOA, Kim Henriksen, ifølge en pressemeddelelse.

Kim Henriksen opfordrer politikerne på Christiansborg til at have blik for det enorme potentiale, der ligger i at efteruddanne erfarne pædagogmedhjælpere til pædagogiske assistenter, når der skal findes hænder nok til at realisere de lovbestemte minimumsnormeringer.

”Jeg frygter, at regeringen og dens støttepartier fuldkommen overser, at vi har en masse dygtige og erfarne pædagogmedhjælpere, der på bare 42 uger vil kunne uddanne sig til at blive pædagogiske assistenter. På den måde kan vi få sat ind med et ekstremt hurtigt løft af uddannelsesniveauet blandt de ansatte i børnehaver og vuggestuer,” siger Kim Henriksen.

Med to års erfaring tager uddannelse kun 42 uger

Uddannelsen til pædagogisk assistent er normeret til godt tre år. Men har man minimum to års erfaring som pædagogmedhjælper og er man over 25 år gammel, tager uddannelsen kun 42 uger. Lige nu findes der 7.500 erfarne pædagogmedhjælpere, som kan efteruddannes til pædagogiske assistenter på mindre end et år. Af dem er godt 6.700 mellem 25 og 60 år gamle.

”Uddannelsen vil give de mennesker, der allerede har valgt at arbejde med børn, en teoretisk ballast oven i den praktiske viden, de i forvejen har,” siger Kim Henriksen.

For ham handler minimumsnormeringer langt fra alene om at skaffe hænder nok. Det handler i høj grad også om at løfte kvaliteten af den pædagogiske indsats. Et løft, som en nyligt offentliggjort rapport fra evalueringsinstituttet EVA, viser et tydeligt behov for. Af den fremgik blandt andet, at tre ud af fire børnehaver kun leverede en tilstrækkelig kvalitet. Seks procent leverede ikke tilstrækkelig kvalitet:

”Vi vil børnene det bedste. Derfor handler det ikke kun om antallet af voksne. De nuværende medarbejdere skal også dygtiggøres. Med en målrettet indsats vil der på blot 10 år kunne ske en markant udvikling i antallet af medarbejdere med en pædagogisk uddannelse,” siger sektorformanden.

Lige nu drøfter politikerne, hvordan de første 500 millioner kroner, som er sat af til minimumsnormeringer, skal fordeles her i 2020.

Ansæt de ledige pædagogiske assistenter

”Allerede i morgen ville man kunne ansætte de mere end 800 uddannede pædagogiske assistenter, som lige nu går ledige – svarende til over 600 fuldtidsansatte – og få løftet både antallet af hænder og kvalitet. Og jeg vil faktisk gerne høre argumentet for ikke at gøre det,” siger Kim Henriksen.

Allerede i morgen ville man kunne ansætte de mere end 800 uddannede pædagogiske assistenter, som lige nu går ledige

Uddannelsen af de 7.500 pædagogmedhjælpere er faktisk allerede dækket af, at de i deres overenskomst har ret til at videreuddanne sig efter de to års ansættelse. Efterfølgende ligger månedslønnen for en pædagogisk assistent i gennemsnit på kr. 31.079 inklusive pension. Til sammenligning får en pædagog 35.270 kr. og en pædagogmedhjælper 26.924 kr. om måneden.

FAKTA om Pædagogisk Assistent Uddannelse

Pædagogisk assistentuddannelse er en erhvervsuddannelse, der afløste den pædagogiske grunduddannelse i 2007.

  • Uddannelsen varer 3 år og 1,5 måned.
  • Elever på 25 år eller mere, med mindst to års relevant erhvervserfaring, kan tage uddannelsen på 42 uger. En realkompetencevurdering kan afkorte uddannelsen yderligere.
  • Pædagogiske assistenter har en særlig faglig profil inden for: • Natur- og udeliv • Digital kultur • Bevægelse og idræt  • Sundhed i den pædagogiske praksis
  • 8 pct. af de 41.000 ansatte i daginstitutionerne i dag er pædagogiske assistenter.

Læs mere om den Pædagogiske Assistent Uddannelse her.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce