”Hej chef, jeg er blev droppet, så jeg kommer ikke på arbejde i dag”

Mange unge melder sig syge på grund af kærestesorger. Men det må man ikke. Fagforening opfordrer dog arbejdsgivere til at udvise fleksibilitet.
Kan man melde sig syg på arbejdet, fordi ens kæreste er gået fra en?

Svaret er nej, men på trods af det, er der alligevel mange unge der gør det, viser en undersøgelse. En sygemelding er dog ikke vejen frem, lyder det fra fagforeningen HK, der i stedet opfordrer de sorgramte til at finde en løsning med deres arbejdsgiver.

Undersøgelsen, som analyse- og rådgivningsvirksomheden Epinion har foretaget for DR Nyheder, viser at hver tiende mellem 18 og 24 år har sygemeldt sig med kærestesorger.

Hos arbejdsgiverne er kærestesorger ikke nok til en sygemelding:

”Man skal ikke sygemelde sig på grund af kærestesorger. Sygemeldinger er til decideret sygdom,” siger Flemming Dreesen, der er ansættelsesretschef i Dansk Arbejdsgiverforening, til DR.

Fagforening: Kærestesorg er ikke en sygdom

Hos fagforeningen HK, der blandt organiserer mange unge der arbejder i enten butik og supermarked, medgiver næstformand Martin Rasmussen, at man som medarbejder ikke har lov til at tage fri, selvom man er ked af at ens kæreste er gået fra en:

”Det er en rigtig svær diskussion, men ansættelsesretligt så er kærestesorger ikke en sygdom. Derfor har man to muligheder: Den ene mulighed er at kontakte sin arbejdsgiver og prøve at finde en eller anden løsning, det kan være, at man får byttet sine vagter eller at man arbejder over på et andet tidspunkt. Den anden mulighed er jo at man kontakter sin læge og får en lægeerklæring,” siger han til Netavisen Pio.

Det her handler grundlæggende om at udvise fleksibilitet

Martin Rasmussen opfordrer dog arbejdsgiverne til at være fleksible overfor medarbejderne, som jo er unge, og står i hvad de jo selv føler, er en meget svær situation:

”Arbejdsgiverne har intet juridisk ansvar, men de har jo stadigvæk en interesse i at deres medarbejdere er glade, når de går på arbejde, og derfor har de også en interesse i at finde en løsning, der kan fungere for begge parter.”

”Det her handler grundlæggende om at udvise fleksibilitet, men det er altid den enkelte medarbejder, der må kontakte arbejdsgiveren, og sammen må man så se om man kan finde ud af tingene,” siger han.

Overenskomst giver muligheder

Ifølge ham er der dog andre muligheder i overenskomsten, end bare at melde sig syg.

”Vi kan som fagforening ikke gøre noget i den enkelte sag, men der er jo mange muligheder i overenskomsten, der kan bruges – ikke bare ved kærestesorger, men også ved andre begivenheder, som ikke er decideret sygdom.

Man kan blandt andet benytte sig af muligheden for fridage med fritvalgskontoen eller man kan tage omsorgsdage. Det vigtigste er dog, at man kontakter arbejdsgiveren og at man i fællesskab finder ud af det, og ikke bare melder sig syg,” siger han.

Fakta om sygemelding

  • Er du i arbejde og bliver syg, skal du generelt altid meddele din arbejdsplads, hvis du er syg senest to timer efter det tidspunkt, hvor du skulle være mødt. 
  • Er du gået hjem, fordi du er blevet syg i løbet af arbejdsdagen, skal du melde dig syg på første hele sygedag, hvis ikke andet er aftalt.

Det må chefen ikke spørge dig om:

  • Din chef må ikke spørge dig om, hvad du fejler, når du melder dig syg.
  • Din chef må gerne kontakte dig, for eksempel for at høre hvornår du regner med at komme tilbage, eller for at spørge om virksomheden kan hjælpe dig på en eller anden måde. Men chefen har ikke krav på at få at vide, hvad du fejler, og må ikke presse dig til at komme tilbage.
  • Til gengæld kan chefen forlange en såkaldt ”mulighedserklæring”. Den består af to dele: Chefen kan indkalde dig til samtale med kort varsel, hvor I skal tale om, om du har mulighed for at arbejde på trods af din sygdom. Har du for eksempel ondt i ryggen, er der måske noget arbejde, der skåner ryggen.
  • Den anden del af mulighedserklæringen skal din læge udfylde efter at have talt med dig. Lægen skal vurdere, om du er klar til at arbejde igen, og hvor længe du forventes at være syg.

Kilde: Fagforeningen 3F

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Arbejdsgivere tror de EJER deres medarbejdere. Der er ikke plads til at være menneske på arbejdsmarkedet.
Med HVAD det vil sige at være et menneske. Uanset hvordan du har det så er det underordnet. Kæft, trit og retning. Bare knokle derudad. Arbejdsgiveren tror de ejer dig fra morgen til aften.Det er DET , det drejer sig om. Du er et redskab til andres profit.

Ika ejer dig?
Nej men det er vel meget normalt at man gør sig fortjent til den løn arbejdsgiveren betaler!

Jeg tror du skal komme lidt op fra kælderen, og ud i den virkelige verden!

Hvor er det godt at vi har kontanthjælp, så behøver vi ikke finde os i sådan nogle f.......... arbejdsgivere.

Erik mærkelig tankegang du har, men du er selvfølgelig ligeglad med kommende generationer!

JANTELOVEN stortrives.

IKA ja du er gennemsyret af janteloven!

Annonce